Annonce:
Annonce:

Hækkerup efter Ekstra Bladets afsløring: 'Fuldstændig urimeligt'

Justitsministeren kræver sag om dømt bandeveteran på udgang fra psykiatrisk hospital undersøgt og overvejer regelændringer

Dan Nielsen, der her ses i midten, blev sidste år dømt for to drabsforsøg. Billedet er fra en Brothas-manifestation i 2014, året efter det dobbelte drabsforsøg. Nu bekender han sig til NNV. Foto: Ekstra Bladet
Dan Nielsen, der her ses i midten, blev sidste år dømt for to drabsforsøg. Billedet er fra en Brothas-manifestation i 2014, året efter det dobbelte drabsforsøg. Nu bekender han sig til NNV. Foto: Ekstra Bladet
Annonce:
Følg Krimi
Følg Bandeland
Følg NNV

'Sindssyg historie', 'helt vanvittigt' og 'mærkeligt'.

Kritikken fra medlemmerne i Folketingets retsudvalg var til at få øje på, da Ekstra Bladet for nylig afslørede, at en mand, som er dømt for drabsforsøg i bandemiljøet og anbragt på et psykiatrisk hospital, er sigtet i en ny straffesag efter at have været på udgang.

Nu vil justitsminister Nick Hækkerup (S) have gransket sagen.

Foto: Jens Dresling/Ritzau Dresling
Foto: Jens Dresling/Ritzau Dresling
 

'Det er fuldstændig urimeligt, hvis ofre i så alvorlige sager risikerer at møde en gerningsmand på gaden, blot fordi vedkommende er på psykiatrisk hospital. Jeg har ikke kendskab til den konkrete sag, men jeg vil bede mine embedsmænd se på sagen sammen med de relevante myndigheder. Hvis der er sket en fejl, så må det frem, og hvis der er noget i vejen med reglerne, mener jeg, at reglerne skal laves om, udtaler Hækkerup i en mail til Ekstra Bladet.

Annonce:

Vold og drabsforsøg
Sagen handler om den 40-årige Dan L. Nielsen, som sidste år blev idømt seks og et halvt års fængsel for drabsforsøg.

Retten vurderede under sagen, at manden på grund af sin mentale tilstand skulle anbringes på en lukket psykiatrisk afdeling, indtil han var rask nok til at afsone i et fængsel.

Derfor har Dan L. Nielsen siden dommen opholdt sig på Sankt Hans Hospital, men det holder altså ikke den nu 40-årige bandeveteran ude af politiets søgelys. Han har frit kunnet forlade hospitalet uden opsyn og har ifølge Ekstra Bladets oplysninger tilsyneladende benyttet den mulighed til at fortsætte sin kriminelle løbebane.

På en adresse i Stenløse blev et offer 5. maj udsat for vold og afpresning, og Ekstra Bladet erfarer, at Nordsjællands Politi mistænker det psykiatri-anbragte bandemedlem for at være gerningsmanden.

Annonce:

- Vi kan bekræfte, at vi efterforsker en sag, hvor vi har sigtet en 40-årig mand for vold og afpresning begået 5. maj på en adresse i Stenløse, oplyser en kommunikationsmedarbejder til Ekstra Bladet.

Hos politikredsen ønsker man dog ikke at forholde sig til Ekstra Bladets oplysninger.

Dan L. Nielsen nægter ifølge sin forsvarsadvokat Peter Secher forholdet.

'Fuldstændig sindssyg historie'

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Peter Skaarup (DF)

- Det her er en fuldstændig sindssyg historie. Jeg synes ærlig talt, at retten og systemet i den grad svigter danskerne. Man lukker et drabsparat bandemedlem ud på udgang efter 14 måneder, hvorefter han angiveligt begår afpresning og hvem ved hvad.

- Det her kommer ministeren til at høre for. Det er simpelthen en vild historie, der undergraver vores retssystem. Jeg er mildest talt rasende over at læse Ekstra Bladets afsløringer.

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
 

Pernille Vermund (NB)

- Det er helt vanvittigt. Det kan ikke være rigtigt. Kriminelle skal ikke gå frit rundt, bare fordi man er medicineret. Når man får behandling, er det ikke, fordi man ikke skal straffes. Man skal ikke gå frit rundt efter 14 måneder. Ofre skal ikke risikere, at gerningsmanden går fri, bare fordi vedkommende er behandlingskrævende.

- Det virker bemærkelsesværdigt, at man kan få en fængselsstraf og gå frit rundt. Så må vedkommende blive overvåget. På samme måde som hvis han havde brækket et ben. Det er ikke en formildende omstændighed, at man er behandlingskrævende.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
 

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF)

- Jeg kan godt se, at det ser lidt mærkeligt ud, når man normalt ikke kan komme på udgang fra et fængsel, men godt kan fra et hospital. Især når der er en åbenlys risiko for, at der bliver begået ny kriminalitet, idet den pågældende sidder inde for grov kriminalitet.

- Jeg vil gå til ministeren for at se på, hvordan vi kan anlægge en mere restriktiv tilgang til udgang for de personer, der benytter udgang til at begå kriminalitet – eller er dømt for så grov kriminalitet, at det ikke giver mening med udgang.

Ekstra Bladet har forelagt oplysningerne om den dømte bandeveteran, som efter politiets opfattelse har begået afpresning under udgang fra det psykiatriske hospital, for flere andre medlemmer af Retsudvalget, som ikke nåede at vende tilbage inden redaktionens deadline.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Med jobcentrene har politikerne skabt en mur mod den sunde fornuft
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: