Hærchefs kæreste rykkede frem på liste og fik eftertragtet uddannelse

E-mail fra hærchef bevirkede ifølge afdelingschef, at hærchefens kæreste blev optaget på militær uddannelse

Tidliger hærchef Hans-Christian Mathiesen anklages ved Retten i Viborg for at have misbrugt sin stilling til at fremme sin kærestes - nu hustrus - karriere. Han afviser beskyldningerne og går efter en frifindelse. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Tidliger hærchef Hans-Christian Mathiesen anklages ved Retten i Viborg for at have misbrugt sin stilling til at fremme sin kærestes - nu hustrus - karriere. Han afviser beskyldningerne og går efter en frifindelse. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Det lå ikke i kortene, at en kvinde, der var kæreste med tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen, skulle optages på en eftertragtet videreuddannelse i Forsvaret.

Det forklarer et vidne, Anders Poulsen, tidligere afdelingschef i Forsvarets Personalestyrelse.

Han afgiver tirsdag formiddag forklaring i forbindelse med retssagen mod den hjemsendte hærchef ved Retten i Viborg.

- Hun lå under stregen, forklarer vidnet om kvinden, der havde søgt om optagelse på lederuddannelsen kaldet Operations- og Føringsuddannelsen.

Det er anklagemyndighedens opfattelse, at den nu hjemsendte hærchef misbrugte sin stilling ved at fremme sin kærestes - nu hustrus - karriere i Forsvaret.

Det skete ifølge anklagen, ved at han fik ændret kriterierne for, hvem der kunne optages på uddannelsen kaldet Operations- og Føringsuddannelsen.

Med det resultat at kvinden blev optaget på uddannelsen, trods det at hun ikke i første omgang var fundet kvalificeret.

Der var 14 pladser på uddannelsen, som skulle fordeles blandt 60 ansøgere. Og kvinden, der ikke havde erfaring fra internationale missioner, var i første omgang ikke fundet kvalificeret.

Afdelingschefen orienterede herefter stabschefen i hæren om, at hærchefens kæreste ikke stod til optagelse.

Men så skete der noget. Der kom en mail fra hærchefen med det, som afdelingschefen opfattede som en ændring af kriterierne for optagelse på uddannelsen.

Studieegnethed blev blandt andet tillagt højere vægt.

Det bevirkede, at man startede forfra på sagsbehandlingen, og en ny liste med prioriterede ansøgere blev lavet.

I denne liste var hærchefens kæreste nu indstillet til optagelse.

- Er det din vurdering, at tiltalte har påvirket beslutningsprocessen?, spørger sagens anklager, auditør Claus Risbjerg, vidnet.

- Altså de to mails, vi modtog fra tiltalte, påvirkede, hvem der blev optaget på uddannelsen, siger Anders Poulsen.

En anden daværende afdelingschef, Torben Egidiussen, siger, at de ændrede kriterier gav anledning til frustration og mistillid i organisationen.

- Da det går op for mig, at H.-C.'s samlever ryger op over cuttet, bliver jeg bare endnu mere frustreret. Det hældte bare benzin på et bål, der brændte i forvejen, siger han.

Hans-Christian Mathiesen blev hjemsendt i oktober 2018, og Forsvarsministeriets Auditørkorps iværksatte en efterforskning.

Han er blandt andet tiltalt for embedsmisbrug og pligtforsømmelse. Den tidligere hærchef nægter sig skyldig.

FAKTA: Det er tidligere hærchef H.-C. Mathiesen tiltalt for

Retten i Viborg behandler sagen mod tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen, der er tiltalt for embedsmisbrug og pligtforsømmelse.

Forsvarsministeriets Auditørkorps kræver fængselsstraf til den hjemsendte generalmajor for følgende:

* Straffeloven:

1.

Ved i tiden op til 23. februar 2016 at have misbrugt sin stilling til at ændre på kriterierne for optagelse på Hærens Operations- og Føringsuddannelse (OFU). Dette skal han have gjort for at sørge for, at hans kæreste kunne blive optaget, hvilket hun blev.

2.

At give sin kæreste adgang til sin indbakke samt videresende fortrolige e-mails til hende, som blandt andet indeholdt oplysninger forbeholdt Forsvarets øverste ledelse og personalesager mod andre ansatte i Forsvaret.

3.

Forsøg på at misbruge sin stilling som hærchef til at få en oberst til at ansætte sin kæreste i en stilling som major.

* Den militære straffelov:

4. At have løjet for forsvarschefen, da denne flere gange spurgte, om rygter om forholdet vedrørende OFU-uddannelsen havde noget på sig.

5. At få sin sekretær og en stabshjælper til at printe og tilskære bryllupsinvitationer til sit og kærestens forestående bryllup.

Kilde: Anklageskriftet.