Annonce:
Annonce:

Han fortalte sin hemmelighed: Så mødte han døden

Andrei Zheleznyakov er den eneste person, der har fortalt om mødet med nervegiften Novichok. Han fortalte sin hemmelighed, men kort efter mødte han døden

Her er billede af den artikel, hvor Andrei Zheleznyakov står frem (Foto: Handout)
Her er billede af den artikel, hvor Andrei Zheleznyakov står frem (Foto: Handout)
Annonce:
Følg Krimi

- Jeg satte mig ned på en stol og sagde til gutterne. Det fik mig.

Sådan sagde Andrei Zheleznyakov om det fatale uheld, der endte i et møde med døden.

Den russiske forsker arbejdede efter sigende med at udvikle den frygtede nervegas Novichok, men i 1987 gik det galt. Helt galt.

Det skriver flere medier heriblandt The Guardian og Washington Post.

Ifølge Andrei Zheleznyakov skete ulykken i et russisk laboratorium i 1987, og han vidste med det samme, at løbet var kørt.

- Cirkler dukkede op for øjnene af mig. Røde og orange. Og det ringede for mine ører, mens jeg trak efter vejret. Jeg var bange, fordi jeg vidste, at noget ville ske, sagde Andrei Zheleznyakov til den nu nedlagte russiske avis, Novoye Vremya.

Annonce:

Det hele var dog en hemmelighed. Ingen måtte vide, at Rusland var i gang med at udvikle den dødsensfarlige Novichok-nervegas, og derfor blev uheldet og Andrei Zheleznyakovs tilstand skjult. Lige indtil han selv valgte at bryde tavsheden.

Nu skulle det hele afsløres.

Vidste han skulle dø
Fem år efter ulykken på laboratoriet valgte den russiske mand at stå frem og lægge alle kort på bordet i et interview med Novoye Vremya.

The Guardian har talt med videnskabsmand med ekspertise i kemiske våben Vil Mirzayanov, der tydeligt husker historien om Andrei Zheleznyakov. I 1993 blev Vil Mirzayanov selv anklaget for at stå bag afsløringen af, at Rusland rent faktisk har et Novichok-program.

Briterne måtte sende det tunge skyts ind, da nervegassen blev sporet i Salisbury (Foto: AP)
Briterne måtte sende det tunge skyts ind, da nervegassen blev sporet i Salisbury (Foto: AP)
 

- Han (Andrei Zheleznyakov red.) gav al sin information, og han var ikke bange, fordi han vidste, at hans dage var talte, sagde Vil Mirzayanov.

Bare et år efter artiklen i den russiske avis døde Andrei Zheleznyakov. Kroppen stod af. Russeren kæmpede med skrumpelever, Hepatitis, skader på nerverne og epilepsi, og det endte til sidst med at koste ham livet.

Annonce:

Nægter alt
Egentlig havde russerne planlagt at starte en sag mod ham, men de valgte at lade være. Angiveligt fordi de også godt vidste, at han ville dø meget hurtigt efter sit interview.

Den dag i dag nægter russerne stadig, at de har et program, der udvikler kemiske våben. Udenrigsminister Sergei Ryabkov sagde i starten af april 2018, at det hele er løgn. En sang, der er blevet spillet igen, igen, igen...

Fem vanvittige drabssager: De blev også forgiftet

Vilde spiondrab: Myrdet med stråling, giftgas og bilbomber

- Jeg vil gerne slå helt fast, at hverken Rusland eller Sovjetunionen har haft nogen programmer, der har udviklet Novichok, sagde Sergei Ryabkov.

Kan dø med de samme
Ifølge Storbritannien blev nervegiften brugt mod den russiske eks-spion Sergei Skripal og hans 33-årige datter Julia i Salisbury 4. marts.

Datteren er blevet udskrevet, mens den tidligere spion stadig er indlagt. Imens har sagen startet de officielle verdensmesterskaber i mudderkastning med russerne på den ene side og USA, Storbritannien og resten af Vesten på den anden.

Artiklen fortsætter under billedet

Sergei Skripal taler med sin advokat i 2006 (Foto: AP)
Sergei Skripal taler med sin advokat i 2006 (Foto: AP)
 

Annonce:

Ekstra Bladet har tidligere talt med en kemiker og en overlæge, der forklarede, hvor dødelig nervegiften kan være.

- Hvis man får tilstrækkeligt med Novichok på én gang, dør man af det med det samme. I starten får man en masse symptomer. Tårer, spyt, ondt i maven, kvalme og opkast. Bagefter får man hjerteproblemer, og så bliver man bevidstløs og dør.

- Novichok virker ved, at den forhindrer synapsen i at komme til sig selv efter at have været brugt. Det er altså en del af nervesystemet, der går i baglås og ikke virker ordentligt. , siger overlæge på Bispebjerg Hospital og rådgiver ved Giftlinjen, Niels Ebbehøj.

Engell: Putin er en løgnagtig gangster

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Med jobcentrene har politikerne skabt en mur mod den sunde fornuft
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: