Han udløste menneskejagt: Så meget har han fået i erstatning

Sidste år blev Alisiv Ceran udråbt som terrormistænkt, da han var på vej til eksamen i terror med sin printer i S-toget

Sådan sagde Alisiv, da vi mødte ham senere på dagen, efter politiet havde jagtet ham vildt.

Terrorfrygten forplantede sig i København, da svært bevæbnet politi mandag aften jagtede en mistænkelig mand i metroen mod Københavns Lufthavn.

Mistanken blev udløst af den udenlandske mands høretelefoner, som passagerer forvekslede med en bombelignende genstand.

Manden blev anholdt - ikke for terrormistanken, men fordi han opholdt sig ulovligt i landet.

Politiet var mødt talstærkt op i Københavns Lufthavn: (Foto: Jens Dresling) Krimi Hovedtelefoner udløste terror-frygt

Menneskejagten minder på mange måder om en endnu større aktion for knap et år siden i København, hvor en massiv politistyrke med maskinpistoler ledte efter en ukendt mellemøstligt udseende mand, som havde udvist en 'atypisk adfærd' i S-toget.

Mens hele byen var på den anden ende, sad den eftersøgte og totalt uskyldige, Alisiv Ceran, intetanende til eksamen i amerikansk udenrigspolitik

Se interviewet med Alisiv Ceran over artiklen.

Artiklen fortsætter under billedet...

Den studerende, der er født og opvokset i Danmark hos forældre med tyrkisk baggrund, havde siddet i S-toget og læst i en bog om terror før sin eksamen på Københavns Universitet. Med sig havde han en kuffert med sin printer, som væltede, da han skulle ud af toget, og nervøs for, at udstyret var ødelagt, skyndte han sig ud.

Politiet er mødt talstærkt op i Københavns Lufthavn: (Foto: Jens Dresling) Krimi Efter stort politiopbud i Københavns Lufthavn: Mistænkelig mand fundet

Det fik en kvinde i toget til at ringe til politiet, som tog henvendelsen særdeles alvorligt og satte byen på den anden ende, indtil man flere timer efter kunne ånde lettet op og totalt rense Alisiv Ceran for mistanken.

Efterfølgende stod den unge mand frem i diverse medier for at fortælle den dramatiske historie, men efterfølgende følte han alligevel, at hans person og navn var blevet krænket af den voldsomme eksponering under den flere timer lange menneskejagt.

Se interviewet med Alisiv Ceran over artiklen.

Alisiv Ceran udløste en menneskejagt, da en s-togs passager mistænkte ham for at være mulig terrorist. I virkeligheden skulle han til eksamen og transportagede blot en printer i en kuffert. (Jonas Olufson) Krimi Eftersøgt efter tur i S-toget: Nu kræver han erstatning

Det har nu udløst en erstatning til 35.000 kroner til Alisiv Ceran, fortæller hans advokat Erbil Kaya til Ekstra Bladet.

Kravet lød på 75.000, men Alisiv Ceran er tilfreds med det beløb, Statsadvokaten har tilkendt ham.

- Det var en helt enestående situation, som vi aldrig nogensinde har oplevet før. Derfor skrev vi selvfølgelig et beløb, som vi var sikre på, for havde vi skrevet 30.000, havde vi maks. fået det, vi havde bedt om. Her gav vi dem mulighed for at komme med et skøn over, hvad sådan noget koster. For vi havde ikke noget fortilfælde lige præcis om denne del af det. Så skrev vi selvfølgelig et beløb, som lå højere end, hvad jeg regnede med, siger Erbil Kaya, som ikke ved, hvad han havde forventet.

Nima fik lavet t-shirten efter menneske-jagten tidligere på ugen. (Privat foto) Samfund 'Jeg er ikke terrorist - Jeg er bare med toget'

Han forklarer, at Alisiv Ceran krævede erstatning ovenpå den ekstreme eksponering:

- Det var en helt særlig situation - også med de sociale medier, Facebook og alle de ting, som er kommet i kølvandet af denne her digitalisering, så tingene virkelig kan blæses ud af proportioner. Før i tiden havde vi bare medier, der ville skrive lidt om det, og så gik det i sig selv. Men her kan man jo blive ved og ved og ved - man kan tagge og dele og så videre. Man får en helt anden eksponering end man gjorde tidligere, og særligt når det er noget med terrorvirksomhed, er det ret tydeligt, siger Erbil Kaya, som har givet udtryk for, at hans klient blev eksponeret i urimelig grad.

Alisif Ceran med den bog, som han læste i toget. (Foto: Jonas Olufsson) Krimi Udsat for menneskejagt: Skæg er ikke lig med terrorist

- I en tid hvor vi i Danmark tilsyneladende er begyndt at blive bange for vores egen skygge, er det på sin plads at sætte større fokus på den enkeltes retssikkerhed og tryghed, skrev Erbil Kaya i forbindelse med erstatningssagen i en pressemeddelelse og uddybede, at hans klient udover at blive udråbt som potentiel terrorist befandt sig i 'potentiel risiko for, at en borger kunne finde på at foretage en handling med fatale konsekvenser, hvis Alisiv Ceran blev genkendt'. Nima fik lavet t-shirten efter menneske-jagten tidligere på ugen. (Privat foto) Samfund 'Jeg er ikke terrorist - Jeg er bare med toget'

(Foto: Jonas Olufsson) Krimi Han udløste menneskejagt: Skulle til eksamen i terror

Artiklen fortsætter under billedet...

Og selv om Alisiv Ceran selv stod frem i medierne, skønnede Statsadvokaten, at han skulle have et plaster på såret:

- Statsadvokaten skrev, at på den ene side var det selvfølgelig ubehagelig ting, han havde oplevet - som fuldstændig uskyldig at være mistænkt. På den anden side havde han også selv medvirket efterfølgende i nogle programmer, siger Erbil Kaya.

- Hvorfor gjorde han det?

- Det var et forsøg på at rense sig selv, når han havde været eksponeret i samtlige medier. Man havde lukket hele København, der var fyldt med bevæbnede politibetjente med skudsikre veste og maskinpistoler. Folk blev evakueret fra deres arbejdsplads. Når han får kendskab til, at hele Danmark er sat på den anden ende, har han selvfølgelig behov for at forklare sig og sige: 'Jeg er ikke sådan en type, det er ikke mig, og jeg har bare været til eksamen', siger Erbil Kaya.

Alisiv Ceran vidste ikke, at Politiet ledte efter ham - han var nemlig til eksamen. (Foto: Jonas Olufson) Krimi Sikke en dag!!!

Da erstatningssagen blev indledt, sagde advokaten, at nogle af pengene fra den eventuelle erstatning skulle doneres til velgørenhed, men hvad der er sket efter afgørelsen af sagen, ved Erbil Kaya ikke:

- Det ved jeg ikke noget om. Jeg har bare afsluttet sagen for mit vedkommende, siger advokaten, som ikke umiddelbart pønser på at tilbyde den eftersøgte mand fra gårsdagens politiaktion sin bistand.

Ekstra Bladet har uden held forsøgt at få kontakt til Alisiv Ceran tirsdag formiddag.

Menneskejagt i København 28. august 2014

Om morgenen 28. august blev sommerferiesløvheden forstyrret af den helt store politiaktion i København. Betjente med maskinpistoler rykkede ud til blandt andet Nørreport Station for at finde en mistænkelig mand.

- Vi fik en henvendelse om en person, der udviste en atypisk adfærd. Han stod af på Nørreport, og vi har endnu ikke fundet ham, sagde den centrale vagtleder midt i menneskejagten til Ekstra Bladet.

Hvad den atypiske adfærd gik ud på, ville man ikke ud med.

Timer efter den hæsblæsende aktion, hvor den ukendte mellemøstligt udseende mand blev efterlyst med billeder, blev aktionen afblæst.

Den eftersøgte mand Alisiv Ceran sad intetanende til eksamen i amerikansk udenrigspolitik, mens hele hovedstaden var på den anden ende.

Tilfældigvis havde hans lærer på Københavns Universitet på Amager valgt emnet 'War on Terror' og Alisiv Ceran, der læser engelsk og mandarin på KU, sad og læste en bog om terror.

- Jeg sidder i toget og streger intenst i min bog og prøver at få enhver note og detalje med, fortalte Alisiv Ceran efter dramaet til Ekstra Bladet.

På et tidspunkt skyndte han sig at putte sine ting i tasken, og i skyndingen tabte han sin printer, som var i en kuffert.

- Og der ændrer mit ansigtsudtryk sig, fordi jeg var ret nervøs, for jeg ville ikke have, at den gik i stykker. For en af reglerne på Københavns Universitet er, at hvis man gerne vil skrive på en bærbar, så skal man have sin egen printer. Og hvis min printer gik stykker, så skulle jeg skrive 6-7 sider i hånden. Og det er rent helvede, især når man skal redigere, fortalte han umiddelbart efter menneskejagten.

Opdagede ikke nervøs kvinde
Imens sad en kvinde ved siden af ham, som blev bekymret over hans adfærd og kontaktede politiet, der satte en menneskejagt i gang.

Selv opdagede Alisiv Ceran først kvindens bekymring, da politiet fortalte ham om det.

- Jeg kiggede slet ikke på hende.

Så Alisiv Ceran sad bare i eksamenslokalet, da politiet efterlyste ham med billede fra overvågningskameraer. Det var først, da en kammerat ringede til ham og spurgte, om det ikke var ham på billederne, at det gik op for ham.

- Det første jeg gjorde var at kontakte politiet og forsikre politiet om, at jeg ikke er nogen form for trussel, fortalte han til Ekstra Bladet og fortsatte:

- Derefter var jeg faktisk så påpasselig og nervøs, at jeg gemte mig inde på handicap-toilettet i 15 minutter, grinede han.

- Mit billede havde jo været over det hele, så jeg var bange for, at der var nogen, der kunne finde på at lave en civil anholdelse, lød det videre.

Han havde lavet en aftale med politiet om, at de skulle ringe til ham, når de ankom til universitetet, men da de nåede derud, var de sammen med Alisiv Cerans far, som så ringede til sin søn.

Alisiv Ceran sagde dengang, at han måske lignede nogle muslimske terrorister, fordi han har langt skæg. Men intet kunne være længere fra sandheden.

- Ja, jeg er et af de fredeligste mennesker, du kan møde, understregede Alisiv Ceran, som alligevel valgte at blive inden døre resten af dagen.

- Jeg bliver hjemme, indtil alle ved, at jeg rent faktisk ikke er nogen trussel. Det kan være, at der er nogle folk, der har været på arbejde, der ikke har set, hvad der er sket, siger den unge mand, som ikke tidligere havde oplevet, at han gjorde andre nervøse med sin tilstedeværelse.

Dengang sagde Alisiv Ceran til Ekstra Bladet, at han ikke bebrejdede politiet, at de gjorde ham til dagens mest omtalte mand for et par timer, og han fik efterfølgende en undskyldning.

- De sagde undskyld for det postyr, som de har skabt, og så sagde jeg til dem, at I gør jo bare jeres arbejde. I kan jo ikke vide, hvad der er sandt eller ej.