Annonce:
Annonce:

Har broget fortid: Terrorsigtet Syrienskriger meldte sig selv

Tidligere Syrienskriger er ikke islamist, forsikrer god kammerat

Den 24-årige tidligere Syrienkriger. (Privatfoto)
Den 24-årige tidligere Syrienkriger. (Privatfoto)
Annonce:
Følg Krimi

Den 24-årige mand, der er sigtet for at ville bombe to folkeskoler sammen med en kun 16-årig vestsjællandsk pige, har en broget fortid.

Så da han meldte sig selv hos Østjyllands Politi tilbage i januar, troede hans gode kammerat, som Ekstra Bladet har talt med, at politiet ledte efter ham, fordi han var bandemedlem, eller fordi han var udeblevet fra retssag tidligere på måneden.

Det troede den 24-årige ifølge vennen også selv.

Men det var langt fra tilfældet. I dag sidder den 24-årige mand fængslet - sigtet for terrorplaner med en 16-årig pige. Sammen ville de, ifølge politiets sigtelse, bombe to skoler på Sjælland; den jødiske skole Carolineskolen på Østerbro og Sydskolen i Fårevejle, hvor pigen ifølge Ekstra Bladets oplysninger på et tidspunkt har været elev.

16-årig pige terrorsigtet: Ville bombe to skoler

Annonce:

De uhyggelige detaljer om terrorplanerne har indtil i dag været hemmeligholdt, men ved et retsmøde i Retten i Holbæk bad anklageren om, at der blev løftet en del af sløret for sagen, da politiet havde brug for at kunne bruge sigtelsen i forbindelse med afhøringer. Det har hidtil været umuliggjort af de dobbeltlukkede døre.

Den 24-årige mand rejste til Syrien for at kæmpe i 2013 og vidste derfor godt, at han var i politiets søgelys, da han vendte hjem. Derudover har han været rodet ind i flere sager om 'almindelig' kriminalitet.

Men han er ikke islamist, har hans ven, som Ekstra Bladet tidligere har talt med, forklaret. Vennen ønsker at være anonym, men Ekstra Bladet kender hans identitet.

Anklager lukker syrienkriger ud af isolation i Kundbysag

Vennen fortalte efter den 24-åriges anholdelse i januar, at den tidligere Syrienskriger jævnligt blev kontaktet af konvertitter og folk, der gerne ville til Syrien.

- Men han tager afstand fra den slags nu. Han har vist mig nogle beskeder, han har sendt som svar på nogle af de henvendelser. Her tager han dybt afstand fra det. Og han fraråder dem at tage derned, forklarede vennen, der samtidig slog fast, at den 24-årige ikke er islamist, men blot bandemedlem.

Annonce:

- Sådan er han altså ikke mere. Han er stadig muslim, og det er muligt, at han tidligere har tænkt sådan, men han har ikke de holdninger mere. Det er vigtigt for mig at understrege, lød det fra vennen.

Her er en flig af politiets sag mod 15-årig pige

Derfor meldte han sig selv, da det gik op for ham, at politiet ledte efter ham.

- Han ringede til politiet for at høre nærmere. De sagde bare, han skulle komme derned. Vi snakkede lidt om det, og så blev vi enige om, at jeg skulle køre ham derned.

Vennen har også forklaret til Ekstra Bladet, hvordan den 24-årige nu terrorsigtede mand havde fortalt om den 16-årige vestsjællandske pige, som han havde skrevet med. Pigen var blevet anholdt tidligere på ugen.

Ombudsmanden besøger terrorsigtet pige i fængslet

Pigen havde, ifølge den 24-åriges ven, kontaktet Syrienskrigeren på de sociale medier. Hvad de talte om, ved han ikke. Men i dag sidder den 24-årige tiltalt for blandt andet at have hjulpet pigen med at skaffe bombemanualer.

Annonce:

Den unge pige, som på sociale medier har beskrevet, hvordan hun er konverteret til islam, er sigtet for at ville begå terrorhandlinger ved at bombe den jødiske skole, Carolineskolen, på Østerbro og Sydskolen i Fårevejle. Politiet fandt både bombemanualer og kemikalier, diesel og gødning til fremstilling af bomber i hendes besiddelse.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: