Har fået 21 domme på 10 år: Her er dommen over ung Levakovic

Jimmi Levakovic, der har hele 21 domme bag sig, er blevet idømt et års fængsel. Københavns Byret har dog afvist anklagerens påstand om udvisning

Jimmi Levakovic er tiltalt for en række forhold, blandt andet røveri. Foto: Kristian Linnemann
Jimmi Levakovic er tiltalt for en række forhold, blandt andet røveri. Foto: Kristian Linnemann

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): En tillægsstraf på et år og ingen udvisning.

Sådan lyder Københavns Byrets dom over Jimmi Levakovic, der var tiltalt for 35 forhold, som blandt andet omhandler røveri og tricktyveri rettet mod ældre borgere i København. En kriminalitetsform, som Levakovic-familien er blevet kendt for at bruge som deres levevej.

- Jimmi Levakovic idømmes et år i tillægsstraf. Der er fundet frifindelse i udvisningsspørgsmålet. Vi mener ikke, at der i pågældende sag er hjemmel for udvisning, siger dommer Mette Undall-Behrend om afgørelsen.

Jimi Levakovic bliver dermed frikendt for røveri, men kendt skyldig i tyveri.

Jimmi Levakovic, 29, skal nu smides ud af Danmark, mener anklagemyndigheden. Foto: Kristian Linnemann Krimi 66-årig i evig frygt efter Levakovic-'hjemmebesøg'

I Københavns Byret var et stort antal af Jimmi Levakovic' familiemedlemmer mødt op for at støtte ham og høre domsafsigelsen. Både hans kone, børn, onkler og en lang række andre familiemedlemmer optog derfor de få tilhørerpladser i retssal 37 på Slutterigade.

Da dommen blev læst op udbrød der høj, utilfreds snak og mumlen blandt de fremmødte, så vagterne måtte bede dem om at dæmpe sig.

Efter en kort betænkningstid valgte Jimmi Levakovic dog at modtage dommen på stedet. Da han blev ført væk råbte de fremmødte familiemedlemmer 'Hold ud, Jimmi' og børnene sendte luftkys i hans retning.

Da Ekstra Bladet kort talte med de fremmødte umiddelbart efter dommen, udtrykte de dog stor tilfredshed med afgørelsen.

- Vi er glade for dommen, og vi tror på, at Jesus har givet os retfærdighed. Dommeren var retfærdig, lød det fra Jimmi Levankovic' kone, der kom ud af retssalen med et af parrets små børn. Derudover havde den store forsamling ikke meget at tilføje til Ekstra Bladet.

Nægter sig skyldig
Jimmi Levakovic, der er tredje generation i sigøjner-klanen og nevø til familiens overhoved Gimi 'Boss' Levakovic, har tidligere i retten erkendt at have deltaget i to episoder af tricktyveri, som begge fandt sted i august sidste år. Han har igennem hele retssagen erkendt sig skyldig i tricktyveri, men nægtet sig skyldig i røveri.

Forsvarer Michael Juul Eriksen argumenterede i retten tidligere i dag derfor for, at Jimmi Levakovic skulle frifindes i flere af de forhold, han er tiltalt for - blandt andet røveri. Forsvareren krævede derfor også en langt lavere straf end anklagemyndigheden - højst seks måneders fængsel.

- Jeg mener ikke, at tiltalte skal dømmes for røveri, for han har ikke været med til at begå vold under episoderne. Vi taler slet ikke om grov kriminalitet her. Det har været mindre færdselsforseelser og tyverier, som Jimmi har været med til, sagde Michael Juul Eriksen i retten tidligere i dag.

Vanekriminel
Anklagemyndigheden havde krævet Jimmi Levakovic idømt mindst to år og 10 måneders fængsel samt udvisning af Danmark i minimum seks år med henvisning til, at Jimmi Levakovic udelukkende lever af at være kriminel.

- Karakteren af den kriminalitet, Jimmi Levakovic har lagt for dagen, gør, at der er belæg for udvisning. Bare indenfor de seneste ti år, er han blevet idømt 21 domme, og det gør, at han har gjort kriminalitet til en levevej. Han er ikke på arbejdsmarkedet, og han har ingen uddannelse. Han er meget dårligt - hvis overhovedet - integreret i Danmark. Fire af hans familiemedlemmer er allerede udvist af Danmark. Tre til Kroatien, og derfor har han en tilknytning til landet, sagde anklager Camilla Overlund.

Alpacino(til venstre) og hans onkel Django Levakovic. Begge er udvist af Danmark, men det har de begge blæst på og flere gange rejst ulovligt ind i Danmark. Som her hvor de er hjemme hos sigøjnerbossen Gimi 31. december 2016. (Foto: privat) Politik Danmark til grin: Levakovic-klanen blæser på indrejseforbud

Forsvareren argumenterede dog imod, at Jimmi Levakovic skulle udvises med henvisning til, at han ingen tilknytning har til Kroatien.

- Han har gode danskkundskaber, og han har alle sine relationer her. Han har ingen tilknytning til Kroatien, og han har kun været der en enkelt gang. Han er født i Danmark, og han har både kone og børn her i Danmark. Det vil være et stort indgreb i deres liv, hvis han bliver udvist, og der er ikke grundlag for udvisning, forklarede forsvareren.

I retten i dag forklarede Levakovic ligeledes, at han ikke ønsker at blive udvist af Danmark.

- Jeg taler ikke sproget, og jeg har ingen familie i Kroatien, lyder det fra den tiltalte, der er klædt i sort skjorte og blå bukser.

De argumenter valgte Københavns Byret i dag at lægge til grund for, at anklagemyndighedens påstand om udvisning blev afvist.

Flere tiltalte
Ud over Jimmi Levakovic er tre andre tiltalt i sagen i Københavns Byret. De tre, to mænd og en midaldrende kvinde, er fra Sarakezi-klanen, som Levakovic-familien er tæt knyttet til.

I alt er de fire tiltalt for 56 forhold, hvor de fleste handler om mindre færdselsforseelser og besiddelse af små portioner hash og kokain.

Dertil kommer to forhold, hvor de ifølge anklageskriftet er trængt ind hos ældre og har frastjålet dem værdier.

Ved den ene af de to episoder udviklede det sig ifølge anklageskriftet til et røveri, fordi de to tricktyve 'ved den i situationen underliggende trussel om vold tilbageholdt kvinden på badeværelset.'

Santino Levakovic, søn af sigøjnerbossen Gimi, blevet seneste taget for kriminalitet i september. (FOTO: Privat) Politik Bossen brød løfte: Sigøjnersøn er bundkriminel

Røveriet mod den 66-årige regnes ikke som et regulært hjemmerøveri, hvor straffen er mindst fem års fængsel, fordi røveriet var et tricktyveri, som udviklede sig voldeligt.

I proceduren lagde anklager Camilla Overlund vægt på, at røveriet var udført i forening, og at det var nøje planlagt på forhånd.

- Ofret blev så bange, at hun fik et angstanfald. Hun har i dag angst og kan ikke opholde sig på sit badeværelse. Hun blev trykket ned mod toilettet. Jimmi Levakovic rev tasken af hende. Han rev med sådan en kraft, at det lykkedes ham at komme af sted med hendes taske. Hun fik en rift. De tiltalte har stor fysisk overlegenhed. Der har været en underliggende trussel, og derfor skal der straffes for røveri, sagde anklager Camilla Overlund.

Jimmi Levakovic har tidligere forklaret i retten, at offeret 'tog godt imod dem', da de trængte ind i hendes hjem.

Der var et stort politiopbud, da Jimmi Levakovic i dag fik sin dom. Foto: Olivia Loftlund
Der var et stort politiopbud, da Jimmi Levakovic i dag fik sin dom. Foto: Olivia Loftlund
 

Ægtepar berøvet
Forbrydelsen blev ifølge anklagemyndigheden udført på klassisk Levakovic-manér ved, at tricktyvene bluffede sig ind under påskud af, at de var VVS-folk og skulle kigge på vandinstallationerne.

Den anden episode, som Jimmi Levakovic er tiltalt for, udspandt sig dagen før på Amager. Her var ofrene et ægtepar, hvor manden var 80 og kvinden 77 år.

Her bluffede de sig ligeledes ind ved at udgive sig for VVS-folk. Her blev udbyttet smykker, som efterfølgende blev solgt for 4000 kroner.

Udover dommen over Jimmi Levakovic idømmes de tre andre tiltalte fra Sarakezi-klanen hendholdsvis fem måneders fængsel, seks måneders fængsel og et år og otte måneders fængsel.

De valgte alle at modtage deres dom på stedet.

1 af 2 Jimmi Levakovic er tiltalt for en række forhold, blandt andet røveri. Foto: Kristian Linnemann
2 af 2 Jimmi Levakovic er tiltalt for en række forhold, blandt andet røveri. Foto: Kristian Linnemann