Havde indtaget sidste måltid: Richards henrettelse stoppet

Tvivl om skyld: Få timer før sin henrettelse får Richard Glossip en ny chance

52-årige Richard Glossip skulle have været henrettet onsdag, men en appeldomstol har udskudt henrettelsen i 14 dage. (Foto: AP)
52-årige Richard Glossip skulle have været henrettet onsdag, men en appeldomstol har udskudt henrettelsen i 14 dage. (Foto: AP)

En  amerikansk domstol har netop stoppet henrettelsen af Richard Glossip, der efter mere end 17 år på dødsgangen skulle have været henrettet med giftsprøjte onsdag aften.

Oklahomas appeldomstol valgte at følge anmodningen fra Glossips advokater, der hævder, at de har fundet nye beviser, der kan få deres klient frikendt, skriver Associated Press.

Richard Glossip, 52, blev dømt til døden for drabet på sin chef i Oklahoma i 1997. Han har i alle årene nægtet sig skyldig, og ifølge juridiske eksperter er sagen tvivlsom.

Da appeldomstolen onsdag trak i bremsen med sin overraskende afgørelse, havde Glossip påbegyndt forberedelserne til sin henrettelse i Oklahoma State Penitentiary.

Han havde således allerede indtaget sit sidste måltid, der bestod af stegt kylling, kartoffelmos, cheeseburger og jordbærdessert. Henrettelsen er udskudt i 14 dage, hvor Glossips advokater har tid til at fremlægge de nye beviser i sagen.

Oklahomas guvernør, Mary Fallin, har tidligere afvist at benåde Richard Glossip.

- Som jeg har sagt gentagne gange, så er domstolen det rette sted for Richard Glossip og hans advokater at argumentere for hans sag. Mit embede vil respektere domstolens afgørelser, hvilket vi hele tiden har gjort i denne proces, lyder det i en udtalelse fra guvernøren.

Robert Patton, direktør for Oklahomas fængselsvæsen, siger på et pressemøde, at henrettelsen er afblæst efter den overraskende afgørelse fra en appeldomstol. (Foto: AP)
Robert Patton, direktør for Oklahomas fængselsvæsen, siger på et pressemøde, at henrettelsen er afblæst efter den overraskende afgørelse fra en appeldomstol. (Foto: AP)
 

Begik ikke drabet
Sagen mod Richard Glossip er på mange måder kontroversiel. Han er nemlig aldrig blevet dømt for selv at have begået drabet på hotel-ejeren Barry Van Treese.

Han er derimod dømt for at have hyret rengøringsassistenten Justin Sneed til at begå drabet, for at Van Treese ikke skulle opdage, at Glossip havde snydt ham for penge.

Glossip havde på daværende tidspunkt arbejdet som bestyrer af hotellet.

Ifølge dommen havde de to mænd efter drabet delt nogle penge imellem sig, hvorefter de havde forsøgt at dække nogle spor fra slagsmålet mellem Sneed og Van Treese.

Nu hævder Glossips nye advokater, at dommen blev bygget på for spinkelt et grundlag, idet den primære vidnesbyrd kom fra Sneed, som var den eneste, der ved hjælp af tekniske spor kunne knyttes til gerningsstedet.

Ifølge advokaterne blev Sneeds påstande ikke tilstrækkeligt udfordret i retten, og hans vidnesbyrd udviklede sig løbende fra én forklaring til en anden.

- Richard er blevet dømt til døden, fordi han er fattig. Der er ikke særlig mange mennesker, der har råd til et dødsstraf-forsvar. Det kan skræmme enhver, siger Donald Knght, Glossips nye advokat, til The Guardian.

Ændrede forklaring
Glossip blev dømt ved retssager i både 1998 og i 2004. Hans nye forsvarer har bemærket, at anklagemyndigheden i 2004 selv indrømmede, at der ikke var nogen fysiske beviser, der direkte knyttede Glossip til drabet. Dommen blev alene baseret på den 19-årige Sneeds skiftende forklaringer.

I første omgang havde han forklaret til politiet, at han ikke kendte den dræbte Van Treese. Senere forklarede han, at han ikke havde dræbt ham, hvorefter han forklarede, at han havde dræbt ham ved et tilfælde.

Til sidst forklarede han, at han havde dræbt hotel-ejeren efter instrukser fra Glossip.

Sneed reddede samtidig sit eget liv, da han indgik en aftale med anklagemyndigheden om, at han ville vidne mod Glossip mod at undgå kravet om en dødsstraf.

Politiets afhøring af Sneed tilbage i 1997 er også central for sagen:

- Sagen er den, Justin, vi tror - vi ved, at det her involverer mere end bare dig, okay? Du ved, at Richard er anholdt, ikke? Han smider det hele over på dig, lød det fra efterforskeren Bob Bemo under afhøringen.

Herefter skiftede Sneed forklaring.

- Rent faktisk så bad Richard mig om at dræbe Barry. Det er det, han har gjort, lød det fra Sneed, hvorefter efterforskerne fjernede kameraet fra Sneed under afhøringen og indgik en aftale med ham.

Richard Glossip måtte hurtigt indse, at han var chanceløs i forhold til at fortælle sin egen side af historien, og ifølge hans nye forsvarer blev han et offer for 'en aggressiv anklagemyndighed, som ikke blev matchet af et svagt forsvar'.

Ericka Glossip-Hodge, Richard Glossips datter (til venstre), og hans søster Billie Jo Ogden  Boyiddle var blandt de mange støtter, der til det sidste har kæmpet for, at Glossips sag bliver taget op på ny. (Foto: AP)
Ericka Glossip-Hodge, Richard Glossips datter (til venstre), og hans søster Billie Jo Ogden Boyiddle var blandt de mange støtter, der til det sidste har kæmpet for, at Glossips sag bliver taget op på ny. (Foto: AP)
 

Kontroversiel gift
Glossips henrettelse er før blevet udsat. Det skete i januar på grund af en appel til USA's Højesteret vedrørende den dødelige indsprøjtning med stoffet midazolam.

En splittet Højesteret valgte i juni at godkende brugen af midazolam, og Glossip skulle derfor ifølge planen være den første i Oklahoma, der blev henrettet ved hjælp af giften.

Stoffet midazolam har tidligere været i centrum i forbindelse med henrettelser, da det sidste år varede 43 minutter, før den dødsdømte Clayton Lockett døde af hjertestop efter at have haft store smerter efter indsprøtningen. Normalt skal dødsdømte dø kort efter indsprøjtningen.

Oklahoma har efter den kontroversielle henrettelse skruet mængden af midazolam op til 500 milligram, hvor de til sammenligning brugte 100 milligram på Lockett.

'Bange for, hvordan de vil dræbe mig'
Richard Glossip selv er skræmt over udsigten til at miste livet til den frygtede sprøjte på grund af en forbrydelse, han ifølge ham selv ikke begik.

Han bærer dog ikke nag til Justin Sneed, hvis forklaring fik ham placeret på dødsgangen.

- I starten var jeg vred på Justin, men nu har jeg bare ondt af ham. Han er bange for, hvordan Oklahoma vil dræbe ham, hvis han indrømmer, hvad der virkelig skete, ligesom jeg er bange for, hvordan de vil dræbe mig, siger Glossip i et interview med CNN.

Hos Barry Van Treeses efterladte er der dog ikke meget sympati til overs for Glossip.

- Jeg vil tale på vegne af min bror: 'Det gør helvedes ondt at få smadret hovedet med et baseball bat. Hav ikke ondt af svinet, der tog mit liv', lød det sidste år fra Kenneth Van Treese.