Hedegaard efter dom: Man nægter mig retten til selvforsvar

Debattøren Lars Hedegaard stoler ikke længere på retsvæsnet. Alligevel anker han sin dom til landsretten

Lars Hedegaard er svært utilfreds med dommen for at have brudt et navneforbud. (Foto: Philip Davali)
Lars Hedegaard er svært utilfreds med dommen for at have brudt et navneforbud. (Foto: Philip Davali)
Følg Krimi

- Jeg har tabt, og det har den danske retsbevidsthed også.

Lars Hedegaard er dybt rystet over, at Retten på Frederiksberg fredag idømte ham en bøde på 10.000 kroner for at offentliggøre navnet på den mand, der sigtes for at have forsøgt at skyde og dræbe den omstridte debattør.

Under retssagen har Hedegaard forklaret, at udbredelsen af navnet havde til formål at øge chancen for, at den mistænkte blev fanget. Men den præmis afviste dommeren.

- Retten på Frederiksberg har underkendt min ret til at beskytte mit eget liv samtidig med, at staten ikke har været i stand til at gøre det, siger Lars Hedegaard til Ritzau.

Det var i februar 2013, at en mand forklædt som postbud affyrede en pistol mod Lars Hedegaard ved hans hjem på Frederiksberg.

Stor bøde til Lars Hedegaard

I en periode sad den mistænkte fængslet i Tyrkiet, men her slap myndighederne ham fri. Det betød, at Danmarks anmodning om udlevering ikke blev efterkommet.

- Han har haft tre år til at melde sig til de danske myndigheder. Han har haft alle muligheder for at blive stillet for en dansk dommer. Men alligevel er det denne mands sensible følelser, der skal beskyttes, siger Hedegaard.

Den islamkritiske debattør er så skuffet over fredagens dom, at han ikke har lyst til at forsøge sig i landsretten.

- Jeg stoler ikke længere på retsvæsnet. Lige nu har jeg ikke lyst til at appellere, men efter at have talt med min advokat har jeg alligevel besluttet mig for at gøre det.

Ti risikerer straf for at nævne navn på mistænkt pistolmand

Lars Hedegaards offentliggørelse af den formodede attentatmands navn er sket i to artikler på en svensk netavis, i bogen "Attentatet" og på Facebook.

Efter dommen forsikrer han, at det ikke kommer til at ske igen.

- Jeg gider ikke nævne det navn mere. Det er allerede lykkedes mig at gøre det så kendt, som det kunne blive. Jeg vil også sige til alle andre: Lad være med at gøre det. I bliver bare taget i nakken, siger Hedegaard.

For fleres vedkommende er det dog for sent. Københavns Politi har allerede rejst sigtelse mod en stribe af Hedegaards støtter og en virksomhed for at bryde navneforbuddet.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+