Hele Norden samler ind til Nakskov-ofrenes familier

Mere end 55.000 kroner har danskere, svenskere og grønlændere på et døgn i fællesskab samlet sammen til de efterladte familier, og beløbet stiger

Se video fra dagen efter branden, hvor folk lagde blomster og tændte lys for ofrene. Klik på 'Næste' for at se mere video

Den tragiske dødsbrand, der fredag kostede fire børn og en voksen livet i Nakskov, har fået personer fra hele Norden til lommerne.

Personer fra Grønland, Sverige og over alt i Danmark har det seneste døgn sendt penge til en indsamling til de pårørende til ofrene for den voldsomme brand.

På de knap 24 timer indsamlingen har varet, er der allerede samlet mere end 55.000 kroner ind via MobilePay, Swipe og netbank-overførsler, og donationerne fortsætter med at tikke ind i et rasende tempo.

Det fortæller Michael Baruch, der blandt andet står bag indsamlingen, og som kendte den ene af de ramte familier særdeles godt.

Artiklen fortsætter under billedet

På Facebook har næsten 2.500 personer meldt sig ind i gruppen: 'Indsamling, til de efterladte, efter den tragiske brand i nakskov.', hvor igennem der tirsdag aften var samlet mere end 55.000 kroner ind til de efterladte (Foto: Per Rasmussen)
På Facebook har næsten 2.500 personer meldt sig ind i gruppen: 'Indsamling, til de efterladte, efter den tragiske brand i nakskov.', hvor igennem der tirsdag aften var samlet mere end 55.000 kroner ind til de efterladte (Foto: Per Rasmussen)
 

- Det går så stærkt, at jeg ikke kan nå at følge med. Det er så overvældende, at det kan lade sige gøre, fortæller Michael Baruch til Ekstra Bladet.

Også fra de lokale virksomheder i Nakskov har han oplevet stor opbakning til projektet.

Brandmysterium: Årsag til dødsbrand fortsat ukendt

En restaurant har tilbudt at lave smørrebrød til de to begravelser, mens den lokale handelsstandsforening vil opstille indsamlingsbøsser i byens forretninger, hvor de handlende kan smide penge i til de efterladte.

- Enkelte personer har sendt helt op til 7.500 kroner. Det er helt vildt, siger en tydeligt berørt Michael Baruch.

Har passet ofrene
Michael Baruch havde et tæt forhold til to af de fire omkomne børn.

Gennem sit venskab med Lars Lüneborg har han haft tæt kontakt med otte-årige Viktor og fire-årige Tobias.

- Jeg kender den ene familie, og har siddet med begge børn på mit skød og passet dem. Moren og faren er mit bedste vennepar.

- Jeg kan jo ikke trøste dem, og det er kun tiden, der kan hjælpe dem i deres sorg, men jeg kan hjælpe med det praktiske, og det er, hvad vi har gjort ved at sætte indsamlingen i gang, siger Michael.

Det bankede på døren midt om natten

Han understreger, at han på ingen måder ønsker at tage æren for de mange penge, der er samlet ind, men blot ønsker at øge kendskabet til indsamlingen i håb om, at beløbet kan stige yderligere.

- Der er mistet et helt hus med alt indbo, så der er store økonomiske tab, der skal dækkes. Derfor mener jeg heller ikke, vi er i mål endnu. Men vi vil naturligvis ikke virke griske, og pengene vil blive ligeligt delt mellem familierne, understreger han.

Familien: Græder af taknemmelighed og sorg
Familierne til de afdøde er bekendte med indsamlingen og Heidi Kristiansen, der er mor til Viktor og Tobias, takker gennem Michael Baruch for den massive opbakning, man har mødt fra omverdenen.

- Jeg er lige blevet bedt af Heidi (red. Kristiansen) om at skrive en hilsen på hendes vegne, til de mange, der har valgt at støtte familierne.

Mors rørende brev til sønner: Uretfærdigt og ubærligt

Michael Baruch har på grund af sit arbejde endnu ikke haft tid til at videre give beskeden.

- Hun bad mig skriv, at hun er dybt taknemmelig for folks donationer og at hun græd på grund af den megen støtte, hun har fået. Det betyder utroligt meget for familien i denne svære situation. Jeg skal sende en stor tak til hele nationen for støtten i den svære tid, fortæller han.

Kendte bidrag
Det er ikke kun 'almindelige' danskere der har sendt penge til familierne.

Blandt andet har Vild med Dans-værten, skuespilleren og modellen Sarah Grünewald spyttet i kassen.

På indsamlingens Facebook-side skriver hun fra sin private profil:

- Flot resultat! Forfærdelig tragedie. Jeg har selvfølgeligt sendt et bidrag, sammen med 1000 ønsker om styrker og en lysere fremtid for alle pårørerende. DBH. Sarah

Skoler og børnehaver berørt af dødsbrand

Indsamlingen skal løbe frem til 24. februar og skal bruges til at støtte med de økonomiske omkostninger til begravelse, samt genhusning af Lars Lüneborg, der foruden to af sine børn mistede sit hus i branden.

- Vi har sat en slutdato på det, der hedder 24. februar af hensyn til begravelsen, og så det ikke skal vare for evigt. Det skal naturligvis være ret og rimeligt, slutter Michael Baruch.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri