Helikopter styrtet i Norge: 13 personer dræbt

Alvorlig ulykke med helikopter i Norge. Mange omkomne

(Video: AP)

Ved du noget? Har du billeder? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

En helikopter er fredag lige før klokken 12 styrtet ned på Turøy i Hordaland i Norge.

Nedstyrtningsområdet er på den sydlige bred af en ø godt 30 kilometer vest for den norske by Bergen.

Det fortæller VG.

Læs den nu afsluttede liveblog nederst i artiklen.

Politiet i Hordaland oplyser over for TV2 Norge, at der var 13 personer om bord på helikopteren, da den forulykkede. Der er ifølge operationsleder i Hordalands Politidistrikt Vest, Morten Kronen, tale om 11 passagerer og to besætningsmedlemmer.

- Indtil videre er der ikke fundet nogen overlevende, siger Morten Kronen til VG.

Til gengæld er der indtil videre fundet 11 omkomne, og politiet forventer ikke at finde de to sidste i live.

- Alle som var om bord antages at være omkommet, siger indsatsleder Terje Magnussen fra Vest politidistrikt til VG.

Der er derfor sendt dykkere i vandet for at forsøge at finde ligene af de to sidste ombordværende fra helikopteren.

Nationaliteten på de ombordværende er ifølge Hovedredningscentret 11 nordmænd, en brite og en italiener. De var alle ansat hos Statoil, bekræfter firmaet.


 

Statoil har oprettet et pårørendecenter på Scandic Kokstad. Og politiet i Hordaland har sendt et tweet ud med et telefonnummer, som bekymrede pårørende kan benytte.


Et rotorblad faldt af
Ifølge VG er det en helikopter på vej til land fra Gullfaks B-feltet i Nordsøen, som er havareret. Den skulle være landet i Bergens Lufthavn.

- Helikopteren er fra selskabet CHC Helikopterservice og er af typen EC225 Helibus 241. Den har plads til 19 passagerer og to besætningsmedlemmer, siger Helge Alstad fra Luftfartstilsynet i Norge, som har nedsat en krisestab.

Det er en helikopter af typen Eurocopter 225, der er styrtet ned. Billedet er fra den helikoptertjenestes hjemmeside, som er impliceret i ulykken. (Foto: CHC Helikopterservice)
Det er en helikopter af typen Eurocopter 225, der er styrtet ned. Billedet er fra den helikoptertjenestes hjemmeside, som er impliceret i ulykken. (Foto: CHC Helikopterservice)

Ifølge politiet har flere vidner hørt en eksplosion, ligesom der også er registreret røg, som kommer fra nedstyrtningsstedet. Andre vidner fortæller til VG, at de så, at ulykken skete, fordi en af helikopterens rotorblade faldt af, mens den var i luften.

Myndighederne arbejder i fuldt katastrofeberedskab, og de er på stedet med betydelige ressourcer.

Ifølge den norske internet-nyhedstjeneste NTB er der tale om en helikopter, som var på vej tilbage fra Nordsøen. Hovedredningscentralen har over for NTB fortalt, at helikopteren ser ud til at være totalhavareret, og at den er splittet ad. Dele af helikopteren er blevet fundet på land, mens andre dele ligger i havet ud for Turøy.

Der er dagligt stor trafik af helikoptere over Turøy, fordi det ifølge VG er en almindelig rute for mange af de helikoptere, der fragter ansatte til platforme på Nordsøen.

Her ses helikopterens rute fra Bergen og til boreplatformen og retur igen, inden turen blev afbrudt ved Turøy. (Grafik: Googlemaps og flightradar24)
Her ses helikopterens rute fra Bergen og til boreplatformen og retur igen, inden turen blev afbrudt ved Turøy. (Grafik: Googlemaps og flightradar24)

Et vidne beskriver over for VG, at der skete en voldsom eksplosion omkring en kilometer fra hendes hus.

- Vi gik ud af bilen, og så kom min mand løbende. 'Flyt jer, flyt jer', råbte han og sagde, at rotorbladene kunne komme flyvende imod os. Så hørte vi en voldsom eksplosion, siger Rebecca Andersen til VG.

Forsvaret hjælper
Den norske statsminister Erna Solberg og justitsminister Anders Anundsen er blevet orienteret om ulykken, fortæller VG.

Hovedredningscentralen Syd leder aktionen og har anmodet det norske forsvar om bistand. Det fortæller oberstløjtnant Ivar Moen, som er talsmand for det norske forsvars operative center.

Forsvaret stiller med fartøj og dykkerkapacitet, oplyser Ivar Moen. Herunder fregatten KNM 'Otto Sverdrup', to både med to dykkere i hver og kystvagtfartøjet 'Tor'. De er alle i området og er på vej til stedet.

VG's reporter er klokken 13.20 ankommet til en politiafspærring ved afkørslen mod Turøy. Han kan se, at der er mange udrykningskøretøjer fra politi, brandvæsen og ambulancetjeneste.

- Der kommer fortsat røg op fra nedstyrtningsstedet, siger reporter Harald Vikøyr til VG.

Politiet i Hordaland har efter ulykken udsendt et forbud mod at flyve med drone i området omkring ulykkesstedet. Det betyder, at de fleste norske medier kun kan tage billeder af nedstyrtningsstedet på afstand. De fleste billeder viser alene en tung røgsøjle stige op mod himlen.

Forbuddet gælder i en omkreds af tre nautiske mil og op til 3.000 fod over nedstyrtningsstedet.

Det tyder ud fra billederne på, at helikopteren er styrtet ned på land på øen helt tæt på kysten. Redningsarbejdere har fundet resterne af helikopterens "krop" på seks–syv meters dybde, oplyser Anders Bang–Andersen fra redningscentralen.

1 af 2 En helikopter er styrtet ned i Norge vest for Bergen. (Googlemaps)
2 af 2 En helikopter er fredag lige før klokken 12 styrtet ned på Turøy i Hordaland i Norge. Foto: VG/Tor Erik H. Mathiesen