Hemmelig liste afslører flere banker: Var involveret i kæmpe dansk svindelsag

Flere udenlandske investeringsbanker fik del i de milliarder, Skat fejlagtigt udbetalte. Det skriver DR

Hemmelig liste afslører flere banker: Var involveret i kæmpe dansk svindelsag

Da Skat fra 2012 til 2015 ved en fejl udbetalte 12,7 milliarder i refusion af udbytteskat til udenlandske rigmænd, havde flere udenlandske finansinstitutter en finger med i spillet. Det skriver DR.

Mediet er i besidelse af en liste fra Kammeradvokaten, som viser, at i alt 12 banker og selskaber har været involveret i den formodede svindel mod Danmark ved at udstede de såkaldte Credit Advices. Disse ejerbeviser har fungeret som dokumentation for, at pensionkasser og andre selskaber havde krav på refusion af udbytteskat, som Skat altså udbetalte.

Ifølge DR tæller de oplistede banker og investeringsselskaber blandt andre den sydafrikanske investeringsbank Investec, det amerikanske handelsselskab ED&F Man og den franske finanskoncern BNP Paribas.

Hvad går udbytteskat egentlig ud på?

En række bagmand og storbanker rundt i verden har snydt skattemyndigheder i Europa for 410 milliarder kroner.

Der er blevet fiflet med tilbagebetalingen af udbytteskat på aktier.

Men hvad går udbytteskat egentlig ud på. Bliv klogere her:

* Når en virksomhed vil give sine aktionærer del af overskuddet, kan den udbetale udbytte.

* Når aktionærerne får udbytte, skal der betales skat af beløbet. I Danmark er det 27 procent, som automatisk bliver trukket, inden udbyttet kommer ind på ens bankkonto.

* Danmark har aftaler med en række lande, der kan slippe for at betale dansk udbytteskat. Det er for at undgå dobbeltbeskatning.

* Aftalen gælder flere lande i Europa og USA og er lavet for at få flere udlændinge til at købe aktier i danske virksomheder.

* Derfor kan nogle udenlandske ejere af danske aktier søge om at få refunderet den skat, som er blevet trukket af udbyttet i Danmark, hvis de kan bevise, at de har ejet aktierne.

* Muligheden for at få refusion gælder også andre lande i Europa.

* Den mulighed har banker og bagmænd brugt til at få udbetalt penge. For eksempel ved at kræve refusion for aktier, som de slet ikke har ejet, eller ved at søge refusion for den samme aktie flere gange.

Kilder: Skattestyrelsen, DR.

Europæisk samarbejde
19 europæiske medier har i disse dage offentliggjort deres arbejde med det formodede bedrageri og spekulation med udbytteskat i Europa. Projekt #CumExFiles kunne tidligere torsdag afsløre, at der er tale om snyd for i alt 410 milliarder kroner i Europa.

I Tyskland brugte nogle banker blandt andet en metode til at få refusion af udbytteskat flere gange. Ved at handle og udlåne aktierne, omkring dagene hvor udbyttet blev udbetalt, kunne bankerne snyde skattemyndighederne til at tro, at to forskellige aktionærer havde krav på at få skat tilbage.

I andre tilfælde handlede det om at undgå at betale udbytteskat af aktierne.