Hemmelig sigtelse offentliggjort: Sådan skulle eksil-iraner i Danmark dræbes

De hemmelige sigtelser i iransk mord-komplot er nu blevet offentlige

Lederen af ASMLA (i stolen) er jaget af iranske agenter, mener PET. Her er han i bevægelsens TV-studie i Ringsted. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lederen af ASMLA (i stolen) er jaget af iranske agenter, mener PET. Her er han i bevægelsens TV-studie i Ringsted. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Følg Krimi

Politiet har nu ophævet mørklægningen af de konkrete sigtelser mod en 39-årig norsk statsborger af iransk oprindelse, som PET mistænker for at have hjulpet den iranske efterretningstjeneste med et drabsforsøg på en eksil-iraner i Ringsted.

Attentat-planen lukkede nærmest Danmark 28. september, fordi politiet jagtede en sort stjålet svensk Volvo, der fejlagtigt blev sat i forbindelse med attentat-planen.

Se billederne - sådan blev store dele af Danmark lukket helt ned i mange timer. (Foto/redigering: Dansk Drone Netværk, Per Rasmussen, Henning Hjorth, Kenneth Meyer, Ole Steen/Kristian Hansen)

Den 39-årige nægter sig skyldig og fængslings-fristen over ham udløber torsdag, hvor det ventes, at politiet kræver varetægts-fængslingen forlænget.

Ingen døråbning
I et retsmøde 2. november forsøgte politiet at få Københavns Byret til at ophæve de ’dobbelt-lukkede døre’, der var i retsmøderne 5. og 22. oktober, hvor den 39-årige først blev fængslet ’in absentia’ med henblik på en international arrestordre, og dernæst blev fremstillet i grundlovsforhør efter at han var anholdt i Gøteborg og frivilligt udleveret.

39-årig it-ekspert fængslet for attentatforsøg

Københavns Byret afviste i retsmødet forleden at lukke dørene op med tilbagevirkende kraft, men i stedet godtog retten, at sigtelserne blev oplyst offentligt i det nye retsmøde, inden dørene igen blev lukket.

Dørlukningen skyldes ’statens hensyn til fremmede magter’, sagens oplysning og at personers sikkerhed er i fare.

Den 39-årige er sigtet for medvirken til drabsforsøg og for at have hjulpet en fremmed efterretningstjeneste. Sidstnævnte straffes med op til seks års fængsel efter straffelovens § 108.

Sådan lyder sigtelserne
Sigtelsen for ’spionage’ lyder: ’Ved i perioden fra 25. september 2018 til 27. september 2018 i Ringsted, at have sat et fremmed efterretningsvæsen i stand til at virke inden for den danske stats området, idet sigtede med henblik på overdragelse til de iranske myndigheder optog foto og foretog fysisk observation mod bopæl mv. tilhørende H. som af de iranske myndigheder er mistænkt for terror’.

Sigtelsen for drabsforsøg lyder: ’Ved tiden frem til 5. oktober 2018 sammen med p.t. uidentificerede medgerningsmænd at have planlagt at dræbe H. på et ukendt sted i Danmark, idet sigtede i perioden fra 25. september 2018 til 27. september 2018 optog foto og foretog fysisk observation mod H’s bopæl og adgangsvejene hertil i Ringsted’.

Landsdækkende politijagt
H. er leder af ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz). Han er under PET's livvagtbeskyttelse, fordi PET mener, at Iran vil forsøge at likvidere ham, fordi han af Iran betragtes som terrorist.

I Ringsted bor foruden lederen også to andre iranere, der er en del af separatistbevægelsen ASMLA.

Den sigtede 39-årige er it-specialist, og han optræder i forskellige sammenhænge som repræsentant for Iran i Norge. Nærmere kan det ikke beskrives på grund af navneforbuddet.

PET havde observationer ved eksil-iranerens lejlighed i Ringsted og opdagede, at den 39-årige fotograferede og observerede på stedet.

Det førte til den landsdækkende politiaktion 28. september med jagten på en sort Volvo, som PET troede var en udsendt iransk mord-kommando.

Den stjålne svenske Volvo blev imidlertid kørt af nogle små-kriminelle unge, der helt tilfældigt kom forbi PET's observationspost i Ringsted og blev forsøgt stoppet.

Volvoen flygtede i høj fart fra PET's civile biler, og det førte til, at Danmark nærmest blev lammet trafikalt i jagten på Volvoen.

Iran mener, at ASMLA står bag et terror-angreb 22. september i Iran mod en militærparade for den iranske revolutionsgarde, som kostede 25 mennesker livet.

Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.