Hemmelige aktioner i Danmark

Norsk politi har fået hjælp af dansk politi i jagten på af finde Anne-Elisabeth Hagen. Blandt andet blev flere konkrete skjulesteder undersøgt i Danmark

Først troede politiet, at Anne-Elisabeth Hagen var blevet bortført, men nu er hendes mand sigtet for drab eller medvirken til drab. Få et overblik over politiets teorier fra hun forsvandt og til nu. Video: VG.

Sagen om Anne-Elisabeth Hagen trækker nu spor til Danmark.

Det skriver norske Dagbladet.

Ifølge avisen har norsk politi i samarbejde med dansk politi undersøgt konkrete skjulesteder, hvor kilder havde oplyst, at den norske rigmandsfrue kunne opholde sig.

Alle aktioner var dog uden resultat, skriver avisen.

Derudover har de norske myndigheder også fået hjælp fra FBI, Scotland Yard og adskillige andre europæiske politimyndigheder.

Manden anholdt
Tirsdag tog sagen om norske Anne-Elisabeth Hagens forsvinden en ny drejning efter halvandet års efterforskning.

På et pressemøde oplyste norsk politi, at man har anholdt hendes mand, forretningsmanden Tom Hagen.

Han er sigtet for drab eller medvirken til drab.

Anne-Elisabeth Hagen forsvandt i oktober 2018. I den forbindelse havde en ukendt gerningsmand efterladt en skriftlig besked i familiens hjem.

Den indeholdt et krav om løsepenge for kvinden. Men politiet vurderer, at det krav - og krav om overførsel af penge, der siden har været - har fungeret som røgslør for den egentlige forbrydelse.

- Politiet mener med andre ord, at sagen bærer præg af en tydelig planlagt vildledning.

 

- Undervejs, mens andre hypoteser er blevet svækket, er politiets mistanke mod Tom Hagen gradvist blevet styrket, siger efterforskningsleder Tommy Brøske på pressemødet.

Ekspert: Kynisk
Ekstra Bladet har tidligere talt med en af Norges mest indsigtsfulde eksperter i kriminalstof betegner det som ’meget usædvanligt og dramatisk’, at politiet nu har sigtet Anne-Elisabeth Falkevik Hagens ægtemand for drabet på hende.

- Har politiet ret i, at Tom Hagen bevidst har ført efterforskningen på vildspor, er det jo vældig udspekuleret og kynisk. Jeg har aldrig før været udsat for, at en ægtemand tilsyneladende er gået så hårdt til værks for at vildlede politiet, siger Øystein Milli, der er dagbladet VG’s krimiekspert og tidligere har stået i spidsen for opsigtsvækkende true crime-dokumentarer på tv-stationen NRK.

 

Øystein Milli fortæller, at det i vide kredse i Norge længe på rygteplanet har været en offentlig sandhed, at Tom Hagen nok kunne være sin kones drabsmand.

FAKTA OM SAGEN

I halvandet år har det været uvist, hvad der er sket med norske Anne-Elisabeth Hagen, som forsvandt i oktober 2018.

Dog har politiet i Norge siden sommeren 2019 arbejdet ud fra en teori om, at hun er blevet slået ihjel. Ingen har hidtil været anholdt i sagen.

Men tirsdag har sagen taget en ny drejning: Politiet har anholdt Anne-Elisabeth Hagens ægtemand, forretningsmanden og milliardæren Tom Hagen.

Få et overblik over udviklingen i den opsigtsvækkende sag her:

* 31. oktober 2018: Anne-Elisabeth Hagen forsvinder fra familiens hjem i Lørenskog, der ligger nær Oslo i Norge. Det sidste livstegn gav hun, da hun talte i telefon med sin mand klokken 9.14.

Den formodede gerningsmand efterlod en skriftlig besked i huset. Den indeholdt et krav om løsepenge for kvinden og trusler om at dræbe hende, såfremt politiet blev involveret i sagen.

Politiet frarådede familien at betale løsesummen på omkring 67 millioner danske kroner. Det råd fulgte familien.

* 9. januar 2019: Norsk politi fortæller offentligheden ved et pressemøde, at den norske milliardærfrue er væk. Sagen behandles som en bortførelse.

* 15. januar: Politiet har modtaget mere end 800 tip i sagen. De omhandler mulige skjulesteder, mistænkelige personer og mistænkelige biler.

* 11. februar: Der afholdes endnu et pressemøde, hvor politiet fortæller, at det flere gange har haft kontakt til den formodede gerningsmand.

Korrespondancerne har dog ikke indeholdt tegn på, at Anne-Elisabeth Hagen er i live. Det kalder politiet for 'urovækkende'.

* 19. juni: Norsk politi oplyser, at det har ledt efter Anne-Elisabeth Hagen på en adresse i Danmark. Det fører dog intet nyt med sig.

* 26. juni: Politiet har droppet teorien om, at Anne-Elisabeth Hagen blev bortført. I stedet efterforskes sagen som et drab.

* 3. august: Det norske medie VG beretter, at Hagen-familien modtager et pengekrav fra den formodede gerningsmand på omkring ti millioner norske kroner - svarende til 7,5 millioner danske kroner - for tegn på liv.

Hagen-familien efterkommer ifølge VG kravet, men modtager ingen oplysninger fra den formodede gerningsmand.

* 6. august: Familiens advokat Svein Holden oplyser, at familien 8. juli har fået en besked fra kidnapperne. Familien har dog ikke fået det ønskede bevis på, at Anne-Elisabeth Hagen er i live.

* 8. januar 2020: Politiet meddeler, at det vil intensivere eftersøgningen på land og til vands, da der er fundet nye spor.

* 22. januar: Anne-Elisabeth Hagen erklæres formelt død. Politiet er ikke sikker på, at hun er død - men hun formodes at være dræbt og indgår nu i de officielle opgørelser over uopklarede drab i Norge.

* 28. april: Norsk politi anholder Anne-Elisabeth Hagens mand, Tom Hagen. Politiet stopper ham, da han er på vej til sit arbejde.

Kilder: Vg.no, Ritzau.

- Jeg er ikke den eneste nordmand, der har efterlyst en mere offensiv mediestrategi fra Tom Hagens side, og i bagklogskabens lys kommer hans udspil nu til at fremstå som et forsøg på at skjule beviserne, vurderer Øystein Milli.