Annonce:
Annonce:

Hemmelige kameraer er supereffektive: Politi klipper plader som aldrig før

48 patruljevogne med særligt overvågnings-udstyr spotter tusindvis af biler med rod i papirerne

Vicepolitiinspektør ved NEC Lars Mortensen fortæller hvordan politiet bruger scannerne. Video: Heine Jørgensen
Annonce:
Følg Krimi

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Politiet har aldrig haft så travlt som nu, når det gælder sager med biler, som ikke burde køre rundt på landevejene.

Det er meldingen fra flere politikredse, som i snart et år har haft tilsammen 48 patruljevogne kørende med udstyr til automatisk nummerplade-genkendelse. Politibilerne har kameraer på taget og en computer i bagagerummet.

Op mod 600.000 biler bliver hver dag tjekket helt automatisk af anpg-udstyret. Har myndighederne registreret, at der er problemer med eksempelvis manglende betaling for vægtafgift eller forsikring, eller mangler bilen at blive godkendt til syn, så er det blevet meget lettere for politiet at spotte præcis de biler, som der er problemer med.

Annonce:

- Der lyder simpelthen et lille bip inde i kabinen, når man kører forbi, og så handler det faktisk bare om at vende om og få den pågældende bil standset, siger Erik Mather, som er leder af færdselsafdelingen i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Overvågning: Så mange biler vil politiet kontrollere dagligt

Der er tryk på
Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har fået fire af de i alt 48 biler stillet til rådighed. De har mere eller mindre kørt i døgndrift i et år, fortæller Erik Mather. Og hver dag klippes der så mange nummerplader af biler, at spande tilbage på politistationen bliver fyldt med blik.

Sådan ser kameraet ud, som sidder på patruljevognene. Foto: Linda Johansen/Polfoto
Sådan ser kameraet ud, som sidder på patruljevognene. Foto: Linda Johansen/Polfoto

Ordningen har kørt på forsøgsbasis, men alt tyder på, at ordningen bliver gjort permanent. En evalueringsrapport er på trapperne.

- Det har været en ubetinget succes ud fra de muligheder, som systemet har givet os, siger Erik Mather til Ekstra Bladet.

Annonce:

- Tidligere når en patruljevogn kørte forbi en bil, så var det ikke sikkert, at politimanden opdagede for eksempel en manglende vægtafgift. Det opdages nu. Derfor kontrolleres rigtig mange, og man får fjernet biler fra vejene, som ikke bør være der, forklarer Erik Mather.

Jagter kriminelle
Preben Ingemansen, linjechef hos Fyns Politi, er enig. Fyns Politi har som i Sydsjælland fire biler med anpg-udstyr til rådighed.

- Systemet er effektivt. Det er et godt værktøj, siger han.

Hård kritik: Nummerplade-scannere kan bruges til masseovervågning

Det er ikke alene sjusk med manglende afgifter eller syn af bilen, som systemet spotter. Politiet har også mulighed for at bruge systemet mere aktivt, hvis man for eksempel har nummerplade-oplysninger på en bil, som sættes i forbindelse med en kriminel handling.

I november viste netop dette våben sig at være effektivt.

En formodet og eftersøgt kidnapper var på vej ud af Danmark i sin bil, da han blev anholdt ved færgen i Gedser.

Det skete, da en nummerplade-scanner ved grænsekontrollen genkendte nummerpladen på den litauiske bil, der var efterlyst fra Nordsjællands Politi.

Det kan det bruges til

Som eksempel på, hvad ANPG kan bruges til, kan Rigspolitiet nævne:

I en sag, hvor en udenlandsk mand var mistænkt i forbindelse med flere indbrud, blev politiet opmærksom på, at manden netop havde krydset grænsen fra Tyskland. På det tidspunkt havde politiet ikke kendskab til, hvilken bil, den pågældende kørte i. Men via de fastmonterede kameraer kunne efterforskerne se, at en bil med nummerplade fra den mistænktes hjemland netop var kørt ind over grænsen, og det kunne således indgå som en brik i den videre efterforskning.

En varevogn, der tidligere var sat i forbindelse med cykeltyverier i København, blev opdaget af ANPG på vej ned over Sjælland. Derfor kunne politifolkene i Rødbyhavn stå klar, da varevognen ankom til færgelejet. I bilen blev der fundet flere cykler, der var meldt stjålet. Chaufføren blev varetægtsfængslet og efterforskningen i sagen fortsætter nu.

Efter et drabsforsøg havde vidner henledt politiets opmærksomhed på en bil, som gerningsmanden kunne være kørende i. ANPG-optagelser gjorde det muligt at finde frem til, hvilke biler af samme type og farve, der havde befundet sig i nærheden af området på gerningstidspunktet, og det kan således indgå i den videre efterforskning.

En patrulje på motorvejen på Sjælland konstaterede ved hjælp af ANPG, at en personbil kørte med nummerplader, der var afmeldt. Køretøjet nægtede at standse, og det udviklede sig til en eftersættelse med hastigheder på over 160 km/t og med kørsel mod trafikken. Fra bilen blev der smidt værktøj og flasker mod patruljevognen, der to gange blev ramt på forruden. Efter cirka 40 km blev bilen bragt til standsning og tre personer i bilen blev anholdt. Bilen viste sig at være stjålet i forbindelse med et indbrud.

Kilde: Rigspolitiet

Annonce:

Den 42-årige litauer blev efterfølgende varetægtsfængslet ved retten i Helsingør i to uger, sigtet for vold og frihedsberøvelse af en 48-årig eks-kæreste.

Flere uden kørekort har oså oplevet at blive standset på samme måde. Det er sket, efter at politiet har kodet oplysninger ind om den pågældendes nummerplade, og spottes bilen på landevejen, vil det igen bippe i kabinen på politibilen, mens betjentene på en skærm præcist kan se, hvad det er for en bil, der nu bør standses.

Gemmer oplysninger
Politiet har fået lov af registertilsynet til at lagre registrerede oplysninger om samtlige nummerplader, der registreres, i en begrænset periode på op til en måned. På den måde kan man gå tilbage i systemet og tjekke, om en bestemt bil har været i nærheden af et gerningssted.

Annonce:

Der er flere kameraer på hver patruljevogn, så nummerpladser på alle sider af politibilen bliver set. Foto: Linda Johansen/Polfoto
Der er flere kameraer på hver patruljevogn, så nummerpladser på alle sider af politibilen bliver set. Foto: Linda Johansen/Polfoto

- Hvis et drab først opdages efter tre dage, så kan man måske støde på værdifulde oplysninger, hvis en af vores patruljevogne har været omkring gerningsstedet på gerningstidspunktet, siger Erik Mather og henviser så til den meget omtalte Emilie-sag, hvor 17-årige Emilie Meng i juli 2016 forsvandt i Korsør efter en bytur. Hendes lig blev fundet juleaftensdag i et vådområde mange kilometer væk.

- Muligheden er der for at skaffe oplysninger, som systemet kan tilbyde os. Tænk hvis vi havde haft en patruljevogn med udstyr på tidspunktet for hendes forsvinden. Det er sådan en mulighed, som vi nu har, forklarer han.

Politi flasher trofæer: Nummerplade-scanner klipper plader

Afviser kritik
Erik Mather kan ikke forstå den kritik af systemet, som blandt andet FDM har bragt på banen. FDM har meldt ud, at man intet har imod overvågning, når det gælder bekæmpelsen af kriminalitet. Til gengæld bryder FDM sig ikke om, at oplysninger om uskyldige mennesker lagres, så oplysningerne på den måde kan være med til at tegne et billede af borgeres kørevaner og adfærdsmønstre.

Annonce:

- Med et klik på en reklame på internettet registreres den samme form for oplysninger. Den slags eksisterer i rigtig mange afskygninger. Man skal huske på, at vi alene er interesseret i oplysninger om kriminelles gøren og laden. Er man helt uskyldig, så slettes oplysnignerne igen efter en relativ kort periode, forklarer Erik Mather.


Ikke alle er lige begejstrede for nummerpladescannere, som for eksempel Torben Andersen, der her smadrer en scanner med en hammer. Privatvideo.

Nationalt Efterforskningscenter fortæller, at anpg-systemet hver dag spotter cirka 600.000 nummerplader enten ved de 48 patruljevogne, som kører rundt, eller ved de 13 monterede kameraer ved trafikale knudepunkter rundt i landet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne taler og taler, mens sundhedsvæsenet er tæt på sammenbrud
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: