Henrik ladt i stikken efter overfald: Blev tævet med lamper og bordben

Fire år efter brutalt overfald venter 52-årige Henrik Clausen stadigvæk på erstatning i en sag, hvor selv simple ting lader til at trække i langdrag

Sidste efterår kunne Ekstra Bladet fortælle historien om 52-årige Henrik Clausen, der i 2014 blev slået til lirekassemand i sit eget hjem, og på tredje år var hensat i et uafklaret ingenmandsland med hensyn til erstatningsspørgsmålet.

Ventetiden var så lang, at Ekstra Bladet gik ind i sagen, og kort efter landede der en afgørelse på advokatfuldmægtig Leif Donbæks bord.

- Det er mildt sagt usædvanligt at få så hurtig en afgørelse på en sag, vi for kort tid siden ikke kunne få en tidsfrist på, sagde Leif Donbæk dengang til Ekstra Bladet.

Henrik Clausen var i livsfare efter en ukendt gerningsmand blandt andet brugte en lampe som våben under overfaldet. Politifoto.
Henrik Clausen var i livsfare efter en ukendt gerningsmand blandt andet brugte en lampe som våben under overfaldet. Politifoto.

Nu viser det sig dog, at Henrik Clausen atter er overladt til uvished og et liv på kontanthjælp.

- Erstatningsnævnet bad i afgørelsen om en række supplerende oplysninger. De fleste var allerede besvaret, men vi sendte dem igen og fik et nyt svar om, at det nu tog yderligere 10-12 måneder, fortæller Leif Donbæk til Ekstra Bladet.

Er de ikke bare grundige?

Jeg har ikke noget problem med at sende oplysningerne, men at de ikke læser dem i første omgang, og så er 10-12 måneder om at behandle dem er helt skørt, siger Leif Donbæk.

Han håber nu på en afgørelse om tabt arbejdsfortjeneste efter fire år, og med en smule held, at sagen er helt færdigbehandlet senest i 2021.

Har det skidt
I Sønderjylland er Henrik Clausen nu ved at miste modet efter det seneste svar fra Erstatningsnævnet.

- Det har jeg det rigtig skidt med. Det er begyndt at gå mig psykisk på, og jeg synes, jeg bliver ladt i stikken.

Ventetiden skyldes en sagspukkel hos Erstatningsnævnet, og Henrik Clausens tilfælde er ikke enestående. Siden Ekstra Bladet fortalte historien, har DR bragt lignende historier om ofrer for brutale overfald, der kæmper for at få erstatning.

Allerede i 2016 kaldte daværende justitsminister Søren Pind sagsbehandlingstiderne for utilfredsstillende. Dengang var Ombudsmanden allerede af egen drift ved at undersøge Erstatningsnævnets sagsbehandlingstider, og i den forbindelse oplyste Erstatningsnævnet, at der også fremover måtte forventes lang ventetid. Blandt andet fordi Civilstyrelsen, som Erstatningsnævnet hører under, er flyttet til Viborg som et led i udflytningen af statslige arbejdspladser.

Også den nuværende justitsminister har måtte svare på spørgsmål om Erstatningsnævnets sagsbehandligstider. I et svar til Dansk Folkepartis Peter Skaarup den 6. december sidste år oplyser Søren Pape Poulsen, at nævnet, på trods af en række tiltag for at nedbringe sagsbehandlingstiden, ikke konkret kan besvare, hvornår de initiativer forventes at have en egentlig effekt på sagsbehandlingstiden.

Ikke normal procedure
Ekstra Bladet har endnu engang spurgt Erstatningsnævnet til sagsbehandlingstiderne.

Er det normalt, at man skal vente yderligere 10-12 måneder, når I beder om supplerende oplysninger i en sag?

- Det er det ikke. Vi har ændret proceduren, sådan at vi i de tilfælde, hvor der er brug for, at ansøgeren eller dennes advokat sender flere oplysninger, giver en frist på 4 uger for indsendelse af de yderligere oplysninger, hvorefter nævnet vil behandle sagen på det foreliggende grundlag, siger Louise Ingerselv Andersen, der er sekretariatschef i Erstatningsnævnet.

- Civilstyrelsen vil henover foråret 2018 iværksætte et bunkebekæmpelsesprojekt, hvor sekretariatet får tilført flere ressourcer, og vi har iværksat en række andre initiativer for at nedbringe sagsbehandlingstiden, men selvom vi har alle de her tiltag, så har vi i forhold til sagsbehandlingstiden ikke set effekten af det endnu, siger Louise Ingerselv Andersen til Ekstra Bladet.

Hvornår vil det konkret kunne mærkes på sagsbehandlingstiden?

- Det bliver et forløb, der gerne skulle slå igennem henover 2018.

Så hvis man har fået sådan et svar, er der ikke andet at gøre end at væbne sig med tålmodighed?

- Vores gennemsnitlige sagsbehandlingstider er, som de står på hjemmesiden, og dem kan jeg ikke lige sådan ændre 'over night'. Vi er nødt til at tage sagerne i den rigtige rækkefølge, lyder det fra sekretariatschefen.

 

Henrik Clausen lå syv dage i koma efter overfaldet. Politifoto.
Henrik Clausen lå syv dage i koma efter overfaldet. Politifoto.

Fik sit liv smadret: 52-årige Henrik Clausen blev fundet bevidstløs i en blodpøl

Der er ingen indlysende forklaring på, hvorfor 52-årige Henrik Clausen skulle maltrakteres en decemberaften i 2014. Måske var det, fordi han tidligere på dagen havde gennet en hundelufter væk fra sin have. Det var i hvert fald det tætteste, han kom på en sammenhængende forklaring fra den tydeligt påvirkede og aggressive mand, der kort før midnat bankede på døren.

- Lige pludselig fik jeg et slag i hovedet med en hammer, og så er man jo lidt groggy, siger Henrik Clausen til Ekstra Bladet.

De to mænd ender i et voldsomt slagsmål, der raserer lejligheden, og Henrik Clausen bliver overdænget med slag, får kastet lamper i hovedet og bliver tævet med et bordben.

På et tidspunkt mister han bevidstheden.

Det er underboen, der finder Henrik Clausen livløs i en blodpøl. Han har blandt andet brækket otte ribben, milten er bristet og den ene lunge er punkteret.

Kunstigt koma
Da han kommer til sig selv, går han ud og vasker sig. Og går i seng. Chokket gør, at han ikke mærker, hvor alvorlige skaderne er.

- Jeg tænker, at det er bedst at gå i seng, så er det sgu ovre i morgen, men det var det fandme ikke, siger han.

Næste dag kan han ikke komme ud af sengen ved egen hjælp, og det er først da en kammerat finder ham, at der bliver ringet efter hjælp. Af politirapporten fremgår det, at betjentene finder Henrik Clausen liggende i sengen ude af stand til at røre sig.

Ansigtet er forslået, og han bliver hasteindlagt med faretruende lav blodprocent.

Skaderne har ifølge lægerne været livstruende, og i syv dage ligger han i kunstig koma.

Mister job og forhold
To måneder efter overfaldet bliver Henrik Clausen opsagt fra sit arbejde som vicevært, og den udlærte smed og kedelbygger, der har arbejdet siden han var 13 år, må på kontanthjælp.

Politiet mistænker to mænd for at stå bag overfaldet, men på grund af manglende beviser stopper de efterforskningen i april 2015.

Ud over de fysiske mén har Henrik Clausen det også svært psykisk, og jobbet er ikke det eneste, han mister.

- Jeg er blevet meget indadvendt og sær. Det har kostet mig mit forhold, men vennerne har holdt ved, siger han.

I slutningen af november 2016 meddeler Erstatningsnævnet, at sagsbehandlingstiden er fem-seks måneder. Tre måneder senere oplyser de, at fristen nu er otte-ni måneder, og i august får Henrik Clausen besked om, at tidsfristen er overskredet – og det ikke er muligt at give en ny.

Henriks Clausen private ulykkesforsikringsselskab ønsker ikke at udbetale erstatning for varigt mén, før Erstatningsnævnet har taget stilling til sagen, og derfor står han nu tilbage uden penge.

Men det værste er uvisheden.

- Nu er der snart gået tre år siden overfaldet, og jeg vil bare gerne videre med mit liv, siger han.