Her blev 20-årig mand i kvindetøj skubbet ind i opgang og voldtaget

Dna-spor udpeger 22-årig, der skønnes så farlig, at han skal anbringes på ubestemt tid

Den 20-årige mand blev overfaldet på gaden og trukket ind i opgangen i Skt. Peders Stræde. Foto: Linda Johansen.
Den 20-årige mand blev overfaldet på gaden og trukket ind i opgangen i Skt. Peders Stræde. Foto: Linda Johansen.

Da en 20-årig mand udklædt i kvindetøj forlod Cosy Bar i Studiestræde i København, blev han kort efter overfaldet i Skt. Peders Stræde, hvor han blev skubbet ind i en opgang og brutalt voldtaget.

En 22-årig udenlandsk mand er nu tiltalt for voldtægten og en serie andre forbrydelser som vold, trusler, røveri og tyverier. Han nægter sig skyldig.

Retslægerådet har vurderet, at hans mentale handicap kræver, at han anbringes på den sikrede institution Kofoedsminde på ubestemt tid, fordi der er stor risiko for, at han vil begå ny personfarlig kriminalitet.

På Kofoedsminde sidder personer med vidtgående psykiske handicap, der er varetægtsfængslet eller dømt for grov kriminalitet.

Dømt for øksevold
Så sent som 16. april 2016 blev den 22-årige dømt for farlig vold i Østre Landsret, men han slap med at komme under tilsyn af kommunen, der gav ham et værelse på en institution i Nysted.

Han er blandt andet tidligere dømt for vold og trusler med økser og for trusler mod en fængselsbetjent og røveri. En nat i februar 2015 knaldede han en økse i hovedet på en mand ved Netcaféen på Sundholm, så offeret fik en flænge på 10 cm. i hovedet.

På institutionen i Nysted kunne han komme og gå som det passede ham, og ifølge anklageskriftet begik han indbrud, hærværk og vold i Nysted, hvor han flere gange også blev taget med hash på sit værelse. En pædagog på institutionen blev truet af den 22-årige: - Jeg banker dig, jeg knepper dig, jeg slår dig ihjel.

Den 22-årige tog dog mest til København, hvor han holdt til på Vesterbro og Sundholm. Her begik han, ifølge tiltalen, tyverier, truede med kniv og overfaldt en ansat på Sundholm med kvælertag.

Fundet i dna-registeret
Den 26. marts klokken 7.30 fik den 22-årige øje på en ’drag-queen’, der forlod Cosy Bar og fulgte efter den 20-årige mand til Skt. Peders Stræde, hvor han greb fat i offerets arm og skubbede ham ind i opgangen nummer 35, lyder tiltalen.

Med vold og trussel om vold tvang han den 20-årige til oralsex, trak offerets nylonstrømper ned og voldtog ham i opgangen. Derefter stjal han offerets iPhone, betalingskort og en pose med offerets frakke.

artiklen fortsætter under billedet

Efter voldtægten i denne opgang fik offeret røvet sin iPhone, VISA-kort og frakke. Foto: Linda Johansen
Efter voldtægten i denne opgang fik offeret røvet sin iPhone, VISA-kort og frakke. Foto: Linda Johansen
 

Da offeret blev undersøgt på Rigshospitalet blev der sikret dna-spor efter voldtægtsmanden, og det gav resultat 10 uger senere, da dna-profilen fra voldtægten blev kørt gennem dna-registeret og gav et perfekt match med den 22-åriges dna-profil. Han var i dna-registeret på grund af sin tidligere kriminalitet.

Retssagen starter ved et nævningeting i Københavns Byret torsdag.

Foruden en dom til anbringelse på ubestemt tid, påstår anklager Anders Larsson at den 22-årige, når han engang bliver løsladt, skal udvises af Danmark.

Kofoedsminde i Rødbyhavn er en specialinstitution for voksne udviklingshæmmede og er den eneste af sin art i Danmark.

Aktuelt huser Kofoedsmindes cirka 64 beboere, som har fået en dom, eller som er idømt en foranstaltning i et åbent eller sikret miljø.

Den sikrede afdeling på Kofoedsminde er beregnet til de farligste kriminelle som drabsmænd, brandstiftere og voldtægtsforbrydere. Den sikrede afdeling har en sikkerhed, der svarer til et lukket fængsel.