Her dropper politi efterforskning af narkosager

Chefpolitiinspektør indrømmer, at man har skåret ned på efterforskningen af tungere narkosager og færdselssager

Narkoefterforskning halter ifølge chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov fra Københavns Politi. Denne fangst er fra pusherstreet. (Politifoto)
Narkoefterforskning halter ifølge chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov fra Københavns Politi. Denne fangst er fra pusherstreet. (Politifoto)

De mænd og kvinder, der lever af at smugle og handle med større partier narkotika, kan slappe lidt mere af for tiden.

Det skyldes, at politiet har skåret ned på efterforskningen af tungere narkosager.

Tendensen kan nu også ses sort på hvidt. I årets første tre måneder oprettede Københavns Politi langt færre sager om straffelovens narkoparagraf end i samme tidsrum i de foregående år.

Antallet er nede på 80. I 2015 var der 159 nye sager, og i de tidligere perioder har man ikke været nede under 100.

- Der er ingen grund til at skjule, at vi har nedprioriteret færdsel og narkotika, siger chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov.

- Det er vores vurdering, at vi kommer til at levere mindre på det område i år, siger han om narkosagerne.

Paradis for narkoforbrydere
Ekstra Bladets journalist Kristian Braarud Larsen afslørede tidligere på året i sin bog 'Den 9. Kreds - Politiet Indefra' lignende forhold hos Nordsjællands Politi.

Krimi Narkoparadis og dårligt arbejdsmiljø: Tidligere betjent kritiserer politi i ny bog

I bogen fortæller en tidligere betjent blandt andet om en politikreds, hvor narkoforbrydere, herunder Bandidos-rockere og bandemedlemmer, har mere eller mindre frit spil, fordi narkoefterforskning ikke prioriteres.

Betjenten Andreas Hogsteds fortælling bakkes op af op mod 50 anonyme kolleger.

Bogen om den manglende indsats hos Nordsjællands Politi bakkes op af statistikker fra Rigspolitiet og politiets egen statistikbank, Politistatistik.dk.

Således fremgår det, at både i forhold til beslaglæggelser af narkotika samt sigtelser, tiltaler og domme for ’narkotika og smugling’ halter Nordsjællands Politi langt efter de omkringliggende, sammenlignelige politikredse.

For eksempel var der i 2014 kun 146 beslaglæggelser af amfetamin, ectasy, hash, heroin og kokain mod 847 hos Københavns Vestegns Politi, 806 hos Midt- og Vestsjælland og 647 hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. Det vel at mærke selvom de tre andre kredse har mellem 140.000-190.000 færre borgere end Nordsjælland, hvor der bor flere end 578.000 mennesker fordelt på 13 kommuner.

Har du oplevet, at politiet ikke har rykket på din henvendelse? Så hører vi gerne fra dig - tip os på mail til ebpoliti@eb.dk eller sms til 1224 (alm. takst).

Nordsjælland hårdt ramt
Den samme tendens gør sig gældende i de øvrige år efter politireformen - og også når man kigger på antallet af sigtelser for narkotika, ligger Nordsjællands Politi de fleste år væsentligt lavere end nabokredsene.

Flemming Drejer, der var chefpolitiinspektør i Nordsjælland under det meste af Andreas Hogsteds tid i politiet, har over for Ekstra Bladet afvist at kommentere sagen.

Nordsjællands Politi er omdrejningspunktet i en ny bog, der blandt andet sætter fokus på den manglende indsats over for narko. (Foto: Jakob Jørgensen) Krimi Når politiet ikke kommer

Også Fyns Politi har kastet sig over markant færre narkosager i årets første kvartal.

Og tendensen ses også på landsplan. Tidligere blev der oprettet mellem 421 og 628 narkosager, men i år er det nede på 316.

Tunge sager om kokain, amfetamin, heroin og ecstasy er særlige på den måde, at politiet ikke får anmeldelser. Betjentene skal selv efterforske og afdække kriminaliteten.

- Det er ting, vi selv er herre over, det er noget, vi selv opdyrker, siger Jørgen Skov.

Også derfor er det relativt nemt for politiledelsen at skrue ned for indsatsen.

Landet over er politiet klemt.

Plus Frustrerede betjente: Her er paradis for narkokriminelle og rockere

Rykker ikke ud
For eksempel har ordensmagten nærmest lagt det forebyggende arbejde til side, kunne DR oplyse for nylig. Og i Politiken har en tidligere analytiker advaret om, at indsatsen mod radikalisering i nærområderne er alt for svag.

Men ét er manglende efterforskning, længere sagsbehandlingstider og forringet præventiv indsats. Også evnen til at rykke ud kniber det med.

Den svagere reaktion på akutte opkald er et område, som politidirektør Svend Larsen i Rigspolitiet forleden lovede at få gjort noget ved.

Onsdag fortæller Radio24syv, at politiet var 20 minutter om at rykke ud til en overfaldsalarm på Nørrebro i København.

Problemerne skyldes dels, at politiet har besluttet at bevogte en række adresser på grund af frygt for terror. Og dels flygtningepresset og den grænsekontrol, som regeringen valgte at sætte i værk 4. januar.

Imidlertid anbefalede Rigspolitiet ikke grænsekontrollen, har Jyllands-Posten tidligere oplyst.

Nordsjællands Politi er omdrejningspunktet i en ny bog. (Foto: Jakob Jørgensen) Krimi Politichef godkendte ulovlige anholdelser: ’Alle østeuropæere er platugler og svindlere’

Har du oplevet, at politiet ikke har rykket på din henvendelse? Så hører vi gerne fra dig - tip os på mail til ebpoliti@eb.dk eller sms til 1224 (alm. takst).