Her er manden, hele USA hader

I løbet af sin 19 år lange karriere har Derek Chauvin været med i tre skudepisoder og haft 18 klagesager mod sig

Politifoto af politimanden Derek Chauvin.
Politifoto af politimanden Derek Chauvin.

- Inde bag uniformen er han bare en blød mand.

Sådan lød Kellie Chauvins beskrivelse af sin ægtemand i 2018. To år senere har hun nu anmodet om skilsmisse fra eks-betjenten, der pt. må være en af USA's mest hadede personer.

44-årige Derek Chauvin har bogstaveligt talt sat USA i flammer. Voldsomme protester har hærget adskillige byer, efter at George Floyd mandag aften døde under en anholdelse foretaget af Chauvin.

Her er manden, hele USA hader

Mens George Floyd igen og igen sagde, at han ikke kunne trække vejret, fastholdt Derek Chaucin presset. Privatvideo via AP

Myndighederne sætter hårdt ind mod Floyd-demonstranter  

Slå mig ikke ihjel
Politiet var blevet tilkaldt, fordi ekspedienten i en kiosk i Minneapolis mente, at Floyd havde forsøgt at købe cigaretter med en falsk 20 dollar-seddel. Det endte med, at han lå på jorden med håndjern og med betjenten ovenpå sig. I otte minutter og 46 sekunder pressede Derek Chauvin sit knæ mod den 46-årige sorte mands hoved.

'Jeg kan ikke trække vejret', lød det igen og igen fra Floyd, og blandt hans sidste ord var 'slå mig ikke ihjel'. Klokken 21.25 lokal tid blev han erklæret død på hospitalet.

Derek Chauvin og de tre andre betjente på stedet blev fyret dagen efter hændelsen, men først fem dage senere blev han anholdt og sigtet for drab og uagtsomt manddrab. Ingen andre er sigtet.

For Chauvin er det formentlig enden på en 19 år lang karriere i politiet.

I løbet af den tid var Derek Chauvin involveret i tre skyderier, og i hans personalemappe var der 18 klagesager, skriver CNN på baggrund af oplysninger fra politiet i Minneapolis. Hvad klagerne gik ud på, er uklart, men to af dem udløste reprimander. Det skal understreges, at enhver kan klage over en betjent.

I 2008 fik betjenten en tapperhedsmedalje for sin indsats i en sag med en bevæbnet mand.

En rigtig gentleman
Derek Chauvin og Kellie Chauvin, som er født i Laos og kom til landet som flygtning, blev gift i 2010.

Kellie Chauvin var tre år, da familien måtte flygte fra Laos. Foto: AP
Kellie Chauvin var tre år, da familien måtte flygte fra Laos. Foto: AP
 

I 2018 stillede hustruen op i skønhedskonkurrencen Mrs. Minnesota America, og det var i den forbindelse, at hun i et interview med Pioneer Press fortalte om sit ægteskab

Parret mødte hinanden på Hennepin County Hospital. Her arbejdede hun som radiolog, da Derek Chauvin kom med en anholdt, der skulle have et helbredstjek. Efter at have afleveret den mistænkte ved fængslet, kom betjenten tilbage og inviterede hende ud.

- Han er sådan en gentleman. Han åbner stadig døren for mig, giver mig stadig min jakke på. Efter min skilsmisse havde jeg en liste med 'must-haves', hvis jeg nogensinde ville ind i et forhold igen, og han lever op til dem alle, siger Kellie Chauvin i interviewet. Kvinden har to børn fra sit tidligere ægteskab.

Nu skrider konen

Lørdag udsendte hun via sin advokat et brev til offentligheden, hvor hun udtrykker medfølelse over for de pårørende til den dræbte:

'Hun er knust over hr. Floyds død, og hendes sympati ligger hos hans familie, hans nærmeste, og alle der sørger over denne tragedie. Hun har søgt om ophævelse af sit ægteskab med Derek Chauvin.'

'Nok har fru Chauvin ingen børn fra sit nuværende ægteskab, men hun anmoder om, at hendes børn, forældre og resten af hendes familie får fred i denne svære tid, lyder det.

Kellie Chauvin i sin skønhedsdronning-uniform. PR-foto
Kellie Chauvin i sin skønhedsdronning-uniform. PR-foto
 

Skyderierne

2006: Derek Chauvin var en af seks betjente, der blev sendt ud til et knivstikkeri i et privat hjem. En mand havde stukket sin ven og sin kæreste ned og truede derefter med at dræbe dem alle med et haglgevær.

Den mistænkte flygtede i sin bil med poilitiet efter sig. Da han stoppede og steg ud, angiveligt bevæbnet med et haglgevær, affyrede flere betjente adskillige skud, og den mistænkte blev dræbt. Der blev iværksat en undersøgelse, men der kom intet retsligt efterspil.

2008: To år senere affyrede Chauvin sin tjenestepistol mod en 21-årig mand under en sag om husspektakler. Chauvin ankom til stedet med en anden betjent, og den mistænkte låste sig selv inde på badeværelset. Chauvin brød ind og skød den mistænkte to gange under håndgemæng. Siden forklarede betjenten, at den mistænkte havde forsøgt at tage pistolen. Den mistænkte forklarede omvendt, at han handlede i selvforsvar.

2011:  Derek Chauvin var på stedet, da en gruppe betjente jagtede en mand i et boligkompleks, efter at de havde set ham med en pistol. En af betjentene skød den mistænkte. Et øjenvidne fortalte Star Tribune, at den mistænkte havde smidt pistolen og holdt armene i vejret, før politiet skød ham. Efter en intern undersøgelse konkluderede politichef Timothy Dolan dog ifølge Washington Post, at betjentene agerede 'passende og modigt'.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Arbejdede samme sted

Forud for det fatale møde mellem Derek Chauvin og George Floyd havde de arbejdet på samme natklub. Chauvin bijobbede i 17 år som sikkerhedsvagt på El Nuevo Rodeo, hvor Floyd begyndte at få vagter som udsmider sidste år. Det skriver flere amerikanske medier.

Maya Santamaria, som solgte natklubben i januar, fortæller dog til New York Times, at hun tvivler på, de to havde noget med hinanden at gøre.

Floyd arbejdede i hverdagene, mens Chauvin var der i weekenden. Den tidligere ejer siger også, at Derek Chauvin nogle gange var for aggressiv og brugte peberspray mod gæsterne, når natklubben holdt temaer, som især tiltrak det afroamerikanske publikum.

- Jeg havde samtaler med ham ved forskellige lejligheder, når jeg mente, at han ikke reagerede passende i forhold til situationen, siger den tidligere natklub-ejer.

George Floyd arbejdede som sikkerhedsvagt. Han blev dræbt mandag 25. maj. Privatfoto
George Floyd arbejdede som sikkerhedsvagt. Han blev dræbt mandag 25. maj. Privatfoto
 

I High School var George Floyd fodboldstjerne og spillede basketball. I 2009 blev han idømt fem års fængsel for væbnet røveri. Kort efter sin løsladelse flyttede han til Minneapolis for at starte på en frisk. Han fik blandt andet et job som sikkerhedsvagt i en Frelsens Hær-butik og tog vagter som udsmider på lokale natklubber.

- Han var glad for den forandring, han var i gang med, har hans ven gennem mange år, Christopher Harris, sagt ifølge New York Post. Samme avis skriver, at Floyd i en video for nylig opfordrede den unge generation til at foretage gode valg i livet og stoppe våbenkriminalitet.

Da han for to år siden var til sin mors begravelse i Houston, sagde han til en kusine, at Minneapolis føltes som et hjem. Hans lillebror, Rodney Floyd, fortæller, at George Floyd var centrum i ethvert rum, han gik ind i:

- Altid smilende, altid en, du kunne tale med og vide, at han ikke ville dømme dig.

Drabssigtelser

Derek Chauvin er sigtet for 'third degree murder' og 'second degree manslaughter'.

De forskellige grader af drabssigtelser handler i høj grad om forsæt.

'Third Degree Murder' er, når man udfører en handling, som er yderst farlig for andre uden hensyntagen til livet, men også uden forsæt til at slå ihjel.

Altså mener politiet ikke for nuværende, at Derek Chauvin ønskede at slå George Floyd ihjel, da han pressede sit knæ ned på hans hoved i knap ti minutter.

Maksimumstraffen for third degree murder er 25 år.

Manslaughter er det, vi herhjemme kender som uagtsomt manddrab. Second-degree manslaughter er når en person udfører en handling og bevidst tilsidesætter risikoen for, at en anden person kan komme til skade eller i værste fald død.

Maksimumstraffen er 10 år.