Medlemmerne af netværket Team Dawah, der afdækkes i podcasten 'Homegrown', er langtfra nye ansigter i det islamistiske miljø i Danmark.
Flere af personerne kan således spores tilbage til andre grupperinger, som tidligere har været i offentlighedens søgelys.
Det viser Ekstra Bladets kortlægning og research af personkredsen i og omkring Team Dawah.
Blandt andet er der et personsammenfald mellem Team Dawah og gruppen 'Millatu Ibrahim', som var aktiv mellem 2014 og 2016 og som i 2015 var genstand for skarp kritik, da en prædikant efter en fredagsbøn opfordrede andre muslimer til ikke at stemme til folketingsvalget.
Artiklen fortsættes under billedet ...
PET-forklaring i retten
Derudover kom det i 2016 frem, at den gerningsmand, der stod bag en skudepisode på Christiania, var en del af 'Millatu Ibrahim'-gruppen. Derudover har gruppens leder afsonet en terrordom for at have tilsluttet sig Islamisk Stat i Syrien.
Fra Team Dawah til 'Millatu Ibrahim' og derfra videre, kan tråde trækkes til gruppen 'Kaldet til Islam', der blandt andet beskrives i bogen 'Danmarks børn i hellig krig' som et arnested for datidens syriens-krigere.
'Kaldet til Islam' havde det stiftende medlem Shiraz Tariq, der optræder på videoer for Islamisk Stat og som endte med at dø i Irak.
Oplysningerne om personsammenfaldet mellem de forskellige grupper blev for nylig bekræftet af en højtstående PET-medarbejder, der under en verserende retssag i Københavns Byret, afgav en vidneforklaring.
Det skete i en sag, hvor en 26-årig mand er tiltalt for at ville begå terror efter at have købt to pistoler af en PET-agent.
PET-medarbejderen beskrev under et retsmøde, at Team Dawah har et vist sammenfald med 'Kaldet til Islam' og ' Millatu Ibrahim.'
- Blandt personer, der var involveret i Team Dawah, var personer, der var involveret i 'Kaldet til Islam' og 'Millatu Ibrahim', lød det fra PET-chefen i retssagen mandag 11. oktober.
Artiklen fortsættes under boksen ...
Lyt til første episode af Ekstra Bladets podcast 'Homegrown' her eller i din fortrukne podcast-app:
Fluepapir for terror
Ifølge Ekstra Bladets oplysninger er fem personer med tilknytning til Team Dawah involveret i terrorsager. I to af sagerne er der allerede faldet dom, og de dømte fik henholdsvis seks og ti års fængsel.
I begge sager har de dømte anket til frikendelse.
En række kilder har beskrevet, at gruppen huser medlemmer med ekstremistiske sympatier, og at den bag lukkede døre ikke lever op til sit stuerene billede ud ad til, som gruppen skildrer med på sine offentlige profiler, hvor Team Dawah fremstår som en almindelig moderat islamisk gruppe.
Billeddokumentation viser blandt andet to mænd, som nu er tiltalt i forskellige sager for at ville begå terror og støtte Islamisk Stat, til Team Dawah arrangementer, og en række kilder beskriver deres tilknytning til organisationen. Begge blev anholdt i en storstilet antiterror-aktion i december 2019, hvor mere end 20 personer blev anholdt.
I den ene sag, der omhandler en 26-årig mand forventes der at falde dom 4 november. Her nægter den tiltalte sig skyldig, og hans advokat, Janus Malcom Pedersen afviser, at hans klient er tilknyttet Team Dawah.
Den anden sag er endnu ikke begyndt, og det vides derfor ikke, hvordan den 23-årige tiltalte mand forholder sig til sagen.
Artiklen fortsættes under videoen ...
Artiklen fortsættes under billedet ...
Missionerer aktivt - også for børn
Billedmaterialet indsamlet fra Team Dawah-organisationen viser samtidig en række seancer, hvor medlemmer af Team Dawah har været på gaden for at missionere og dele flyers ud.
Denne metode og fremgangsmåde til at sprede sit budskab er også kendt fra de tidligere grupper 'Millatu Ibrahim' og 'Kaldet til Islam'.
En nu tiltalt mand, der blev anholdt i den store anti-terror aktion i 2019, er på et billede iført en t-shirt med Team Dawahs logo, mens han deler organisationens brochurer ud. Ekstra Bladet er i besiddelse af billedet.
Flere andre billeder, som Ekstra Bladet også er i besiddelse af, viser Team Dawahs medlemmer missionere for børn og unge og dele flyers ud til dem - blandt andet på street-fodboldbaner.
Lyt til anden episode af Ekstra Bladets podcast 'Homegrown' her eller i din fortrukne podcast-app: