Her er seneste spor efter bandekrig

Hærværk i Valby: Cafe har fået knust ruderne på stribe

Stort set samtlige ruder var knust i caféen - det skete natten til søndag. (Foto: Mogens Flindt)
Stort set samtlige ruder var knust i caféen - det skete natten til søndag. (Foto: Mogens Flindt)

En serie knuste ruder på en café i Valby er seneste episode i en længerevarende bandekonflikt, der har kørt i København i snart halvandet års tid.

Det erfarer Ekstra Bladet fra flere kilder med indsigt i miljøet.

Det var natten til søndag at Café Phenix, der ligger på Valby Langgade, fik smadret de fleste af vinduerne.

Ingen af Ekstra Bladets kilder med indsigt i miljøet vil lægge navn til at fortælle, hvorfor caféens skulle smadres. Og det har ikke været muligt at få café-ejerens udlægning af sagen, da han ikke har svaret tilbage på Ekstra Bladets henvendelser.

Men kilderne beskriver, hvordan gerningsmændene formodes at tilhøre en gruppering fra Valby, der sværger loyalitet til banden Brothas, som udgør konfliktens ene part.

Konfliktens anden part er rockerklubben Gremium.

Hærvæk mod baghus
Caféen i Valby er ikke den eneste sted, hvor der har været hærværk. Også et mindre lagerhus i en baggård i på Valhøjvej i Valby blev smadret for en måneds tid siden.

- Vi raserede stedet, fordi det er Gremlingernes (Gremium, red.) hemmelige rockerbog i København. Vi vil ikke have Gremium i København. Vi er i krig, siger en talsmand for Valbygrupperingen til Ekstra Bladet.

En episode fra 16. august i fjor indikerer, at adressen vitterligt har været relateret til Gremuim. Her blev en 29-årig mand ramt af skud, da han kom kørende på Roskildevej. Skuddene blev affyret fra en modkørende bil.

Efterfølgende kørte den sårede 29-årige mand til Valhøjvej, hvor han blev læsset om i en anden bil og fragtet til Frederiksberg Hospital. Ifølge oplysninger til Ekstra Bladet var den 29-årige dengang såkaldt krigsminister i Gremium.

Dette undseelige baghus i Valby har også været udsat for hærværk. (Foto: Mogens Flindt)
Dette undseelige baghus i Valby har også været udsat for hærværk. (Foto: Mogens Flindt)
 

Selv om Gremium som klub kun er et par år gammel i Danmark, så er klubbens medlemmer er dog for de flestes vedkommende gengangere i det storkøbenhavnske bandemiljø. Og konflikten mellem Gremium og Brothas-figurerne har stået på, lang tid før Gremium fik den danske afdeling.

Flere af Gremiums kernefigurer - blandt andet to brødre - har enten selv været del af Brothas, eller været ganske tæt på grupperingen, ligesom selvsamme folk har rødder i bebyggelsen Mjølnerparken, der ligger på Nørrebro.

Drab i Valby
Dengang kulminerede konflikten med drabet på Amer el-Chami i Folehaven i april 2011. Flere af de fremtrædende Gremium-figurer havde familierelationer til den dræbte, og siden har de ledt efter mulighed for hævn i forhold til Brothas.

18. december i fjor blev en 18-årig mand med somalisk baggrund dræbt i Husum, København. Det skete om aftenen, hvor han sammen med to andre var kørende i bil på Frederikssundsvej.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger var den 18-årige ikke direkte del af Brothas - det var til gengæld en anden af bilens passagerer. Og sandsynligvis var det ham, der skulle skydes.

Gerningsmændene bag skyderiet menes at tilhøre Gremium, vurderes det.

Indenfor de seneste par uger har der været flere episoder. Blandt andet var der to skudepisoder i forrige uge. Begge inden for få timer sent om aftenen mandag.

Først gik det ud over en hoveddør til en opgang i Måløv, hvor et Gremium-medlem tidligere har boet. Senere blev der affyret skud mod ruderne til Gremiums klubhus i Haslev.

Politiet følger situationen
Politiet følger situationen ganske tæt, siger Torben Svarrer, chef for politiets afdeling for organiseret kriminalitet, Københavns Politi.

- Der er ingen tvivl om, at der er noget kørende mellem de to grupperinger, og vi efterforsker selvfølgelig igangværende sager, siger han.

Han ønsker ikke kommentere på hærværkssagen, og i forhold til drabet i Husum november siger han:

- Konkret har vi foreløbigt ingen spor efter gerningsmanden. Vi er selvfølgelig opmærksomme på eventuelle bandeforbindelser, og om det kan sættes i relation til konflikten.