Her er USA's vildeste fangeflugter

Flugtfangerne sneg sig ud gennem ventilationssystemer, skar sig igennem pigtrådshegn, firede sig ned med lagner og gemte sig i møbler. En enkelt fik endda hjælp fra en præst

Glen Stark Chambers er en af USAs mest kreative flugtfanger. Han er to gange stukket af fra fængslet. Første gang med lagner fra et vindue, anden gang i en kasse. (Foto: Florida Department of Corrections via AP)
Glen Stark Chambers er en af USAs mest kreative flugtfanger. Han er to gange stukket af fra fængslet. Første gang med lagner fra et vindue, anden gang i en kasse. (Foto: Florida Department of Corrections via AP)

De har prøvet alt fra den klassiske metode med at save sig gennem tremmer og fire sig ned fra vinduet med lagner, til mere usædvanlige ideer som at lade sig indsømme i kasser og gemme sig på en skraldebil. En enkelt fik endda hjælp fra en præst.

Én ting har de 130 flugtfanger alle til fælles: De havde både held og hjerne med sig og er aldrig blevet indfanget igen. Mindst én af dem, en kvindelig fange, har været på fri fod i 40 år. Det viser en rundspørge, som Associated Press har lavet i 50 stater i USA.

 

Flugt med lagner og i møbel
Glen Stark Chambers var blandt de mest kreative flugtfanger. Den første gang, han flygtede, var mens han sidst i 70erne afsonede straf for at banke sin kæreste ihjel i 1975.

Han var kun kort tid i fængsel, før han og to andre indsatte med lagner firede sig ned ad muren på et fængsel i Sarasota i staten Florida. Både han og de to andre fanger blev dog hurtigt fundet i en mine i nærheden. De blev sendt tilbage i fængsel og stod til henrettelse, før retten senere nedsatte straffen til livstid.

Men Glen Stark Chambers havde ikke tænkt sig at blive.

Da han en dag i 1990 lavede kontormøbler i et statsfængsel, fik han de andre fanger til at sømme ham inde i en kasse og læsse den på en lastbil. Efter lastbilen forlod fængslet, hoppede Glen Stark Chambers ud, før lastbilchaufføren opdagede, at der havde været nogen inden i kassen. Glen Stark Chambers' tøj blev senere fundet i lastbilen.

Han er i dag 64 år gammel, hvis han stadig lever. Han er siden sin flugt blevet set i Florida og Alabama.

Sneg sig gennem ventilationssystemet
Jose Fernando Bustos-Diaz var blevet idømt 35 års fængsel for at skære halsen over på sin chef, men så længe ville han ikke sidde inde. Så i April 2010 smuttede han og en anden fange ind i ventilationssystemet på en møbelfabrik i et fængsel i Texas. 

De kravlede gennem ventilationsrørene og skar sig gennem et pigtrådshegn cirka 25 meter væk, før myndighederne fandt ud af, at de var undsluppet.

Hvordan fangerne skar sig ud, vides ikke. Der manglede ikke noget værktøj fra møbelfabrikken. Politiet mener, de to må have fået et lift, efter de kom forbi hegnet.

Jose Fernando Bustos-Diaz er i dag 26 år og formodes at befinde sig i Mexico. Hans medfange blev fanget i Texas fire måneder efter flugten.

 

Flygtede juleaften
Priscilla Frey var cirka 25, da hun i sommeren 1974 blev snuppet for at lave falske checks og senere undlod at møde op i retten.

Hun havde knap været fængslet i et halvt år, da hun og to andre fanger flygtede fra et fængsel i Kansas juleaften 1974. Planen var helt enkel: De klatrede over et knap 2,5 meter højt hegn og løb.

De to andre fanger blev senere fundet, men Priscilla Frey er stadig på fri fod i dag, 40 år senere. Hun er 65 år i dag, hvis hun stadig lever.

Gemte sig på skraldebilen
Larry Woods blev idømt 60 års fængsel efter han blev fundet skyldig i mord på en restaurantsbestyrer i Indiana. Han havde hjulpet til med havearbejde i fængslet, så han havde stor frihed til at gå rundt.

Han undslap i juli 2001 ved at gemme sig på en skraldebil. Politiet troede, Larry Woods muligvis var blevet knust af kværnen på skraldebilen. Man gennemsøgte derfor den lokale losseplads i en uge, men man fandt aldrig spor af et lig.

Præst hjalp med flugt
William Leslie Arnold havde altid været lidt temperamentsfuld. Som 16-årig skød han sine forældre i baghaven efter et skænderi om at låne bilen.

Ni år senere flygtede han fra et fængsel i Nebraska ved at skære gennem tremmerne i fængslets musikrum og kravle over et 3,6 meter højt hegn med pigtråd på toppen.

De flygtede til Chicago, hvorfra de tog hver sin vej. Medfangen blev senere fundet, men ikke William Leslie Arnold.

Det viste sig senere, at en præst, som havde kendt William Leslie Arnold som barn havde set ham og medfangen på et bowlingcenter og havde kørt dem til rutebilstationen, hvor han købte billetter til dem til Chicago. Præsten sagde, han ikke havde tænkt på, at han gjorde noget ulovligt ved at hjælpe.

- Jeg tænkte på en ven i nød, sagde han.

1 af 2 Priscilla Frey flygtede fra et fængsel i Kansas juleaften 1974 ved at klatre over et hegn. Hun er aldrig blevet fundet. (Foto: Kansas Department of Corrections via AP)
2 af 2 Glen Stark Chambers er en af USAs mest kreative flugtfanger. Han er to gange stukket af fra fængslet. Første gang med lagner fra et vindue, anden gang i en kasse. (Foto: Florida Department of Corrections via AP)