Her heiler Anders Breivik ved retssag mod den norske stat

Tirsdag indledes Breiviks sag mod den norske stat, som han har sagsøgt for brud på menneskerettighederne

Se da Breivik heilede her. (Foto: AP)
Følg Krimi

Anders Behring Breivik heilede i gymnastiksalen i fængslet i Skien, da retssagen mod den norske stat begyndte tirsdag morgen. Det skriver den norske tv-station NRK.

Så snart Anders Behring Breivik, der i 2011 dræbte 77 personer ved to skudattentater i Norge, fik håndjernene af, strakte han armen op i nazihilsenen.

Det er ikke første gang, at den norske massemorder heilede ved en retssag. Da han tilbage i 2012 blev idømt livstid for drabet på 77 personer, valgte han også at starte flere dage i retssagen med at heile ud til mange tilhørere.

Breivik har sagsøgt den norske stat, fordi han er utilfreds med sine afsoningsforhold. Han anklager den norske stat for brud på de europæiske menneskerettighedskonventioner, som handler om tortur og respekt for privat- og familielivet.

Hør hvorfor Breivik igen er i retten. (Foto: Ekstra Bladet)

Retssagen begynder med en indledningstale af Anders Behring Breiviks advokat, Øystein Storrvik. Han vil blandt andet fortælle nærmere om det, som, Breivik mener, er nedværdigende behandling i fængslet.

Advokaten vil problematisere de nøgenundersøgelser, som Anders Behring Breivik var udsat for, da han sad fængslet i Ila, og brugen af håndjern og natlige inspektioner i cellen. Det fremgår af en tekst, som han har lagt frem til journalister i retssalen.

Øystein Storrvik vil bruge det meste af sin indledningstale frem til klokken 11 på at forklare det juridiske grundlag for sagen.

- Det er faktisk et grænsetilfælde med tunge juridiske kilder, som taler for, at dette er et for strengt regime, siger han ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

Der er afsat fire dage til sagen.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind