Annonce:
Annonce:

Her laver de Danmarks hash

Hash er blevet stærkere den seneste årrække - det sker i konkurrence med cannabisdyrkere i Europa

Et lille udsnit af marokkansk produceret hash, der her er konfiskeret af dansk politi.
Foto: Politifoto
Et lille udsnit af marokkansk produceret hash, der her er konfiskeret af dansk politi. Foto: Politifoto
Annonce:
Følg Krimi

Har du indsigt i hashmiljøet eller på anden måde kender til, hvordan kriminelle scorer kassen på hash, så tip os på sms 1224 (alm. takst) eller skriv mail til 1224@eb.dk

Langt størstedelen af den hash, der afsættes i Danmark, er ifølge politiets vurdering, produceret i Marokko.

Det samme gælder i øvrigt også en stor del af den hash, der sælges i resten af Vesteuropa.

– Fra Marokko smugles hashen til Europa, primært via Spanien, fortæller Michael Kjeldgaard, chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC).

Ifølge Europol har organiserede kriminelle de senere år taget en ny smuglerrute i brug for at få hashen ind i Europa.

Guldrandet milliardforretning: Hash er de kriminelles største pengestrøm

De sejler skibe lastet med hash østpå i Middelhavet til andre nordafrikanske lande for at udnytte den ustabile situation i området i regionen.

Annonce:

Marokko står for langt størstedelen af produktionen af den hash, der ryges i Europa. Det er især i de nordlige Rif-bjerge, at der produceres cannabis.
Marokko står for langt størstedelen af produktionen af den hash, der ryges i Europa. Det er især i de nordlige Rif-bjerge, at der produceres cannabis.

Det er sparsomt med præcise informationer omkring hashproduktionen i det nordafrikanske land, men hovedsageligt synes produktionen at finde sted i landets nordlige del – især i Rif-bjergene.

Hash-gangstere lever fedt på Costa Del Sol

Som udgangspunkt er cannabis også ulovligt i Marokko, men alligevel tolereres dyrkning af cannabis og hashproduktion i dette område. Dels af historiske årsager, fordi cannabisdyrking har fundet sted i det område i århundreder, og dels på grund af korruption, hvor også indflydelsesrige personer i Marokko vurderes at have økonomiske interesser i produktionen.

Øget konkurrence giver stærkere hash

Cirka 17 millioner europæere mellem 15 og 34 år har prøvet at ryge cannabis inden for det seneste år, og der er stor sandsynlighed for, at den cannabis, de ryger, er markant stærkere end for bare få år siden.

Det skyldes ifølge Europol og The European Monitoring Centre for Drugs, at cannabis i dag dyrkes under langt mere professionelle former end tidligere – blandt inden for EU’s egne grænser, hvor der produceres cannabis i illegale indendørs gartnerier. Det spiller formentlig en rolle i europæernes efterspørgsel af stærkere cannabis, hvilket har fået hashproducenterne i Marokko, som hovedsageligt forsyner danskerne med hash, til at producere et kraftigere produkt.

De forbedrede dyrkningsmetoder betyder, at planterne vokser hurtigere og indeholder en højere koncentration af THC – et af de aktive stoffer, som giver virkningen i cannabis. Styrken af THC svinger meget og afhænger blandt andet af faktorer som fremstillingsmetoder, holdbarhed og opbevaring.

På samme tid har man set en nedgang i indholdet af CBD, der er et andet aktiv stof i cannabis. Det menes, at CBD har antipsykotiske egenskaber, og at denne udvikling derfor kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser.

Retskemiske analyser i Danmark bekræfter, at indholdet af det aktive stof THC er steget markant i den hash, som florerer på det illegale danske marked. Inden for de sidste fem år er der sket en markant stigning fra 12 procent til mellem 20 og 25 procent.

Annonce:

Produktionen af cannabis har været stigende, og i begyndelsen af 00’erne nåede den sit foreløbige højdepunkt. Sådan beskrives det i rapporten ’International Journey of Drug Policy’. På daværende tidspunkt vurderede UNODOC (FN’s kontor for narko og kriminalitet), at der samlet var 134.000 hektar med cannabis, og at der i 2003 blev produceret 3080 tons hash.

2003 var et skelsættende år, hvor der blev sat officielle internationale tal på produktionen. Og muligvis på grund af det fokus, valgte de marokkanske myndigheder at slå til mod cannabis-produktionen.

I 2005 lød det i følge UNODOC, at kun 72.500 hektar var beplantet med cannabis, og at hashproduktionen blev vurderet til 1066 tons.

UNODOC’s forbindelseskontor i Marokko lukkede imidlertid i 2006 uden nogen forklaring.

Italienske myndigheder gjorde et fund på 20 ton hash i havnebyen Cagliari. Den store mængde var gemt i et hulrum under fragtdækket på skibet Jupiter Cargo.
Italienske myndigheder gjorde et fund på 20 ton hash i havnebyen Cagliari. Den store mængde var gemt i et hulrum under fragtdækket på skibet Jupiter Cargo.

Særligt de efterfølgende tal er omgærdet med en vis usikkerhed, lyder vurderingen i rapporten. De marokkanske opgørelser stemmer ikke overens med vurderinger foretaget af UNODOC eller andre udenlandske myndigheder. Her er de marokkanske tal lavere end UNODOC’s.

Annonce:

Eksempelvis lød det fra officiel marokkansk side i 2011, at der var produceret i omegnen af 720 tons hash, mens et EU-agentur, der overvåger narko og narko-afhængighed (EMCDDA) vurderede, at der var produceret mellem 2000 og 3000 ton hash det pågældende år.

Kriminelle bander i hård kamp om hashmarkeder

De miljømæssige konsekvenser af produktionen af de mange tons hash i Marokko er ofte oversete. Dyrkningen af de illegale afgrøder har tæret hårdt på skovområderne omkring Rif-bjergene. Jagten på profit betyder også, at der bruges store mængder kemikalier til dyrkningen af cannabis. Kemikalier, der ender i både grundvand og floder, lyder det i en rapport fra Europol.

De kriminelles guldæg

Indsmugling og salg af hash i Danmark er en milliardforretning, hvor kriminelle bander kæmper med vold og drab som redskaber.

Alene sidste år beslaglagde dansk politi samlet set 3,8 tons hash fordelt på 15.364 beslaglæggelser, hvilket er den største mængde siden 2003 og det højeste antal beslaglæggelser siden 2000.

Ekstra Bladet afdækker i en række artikler med udgangspunkt i bandebossen, pusher-datteren, den efterladte, hvidvaskeren og hjemmedyrkeren baggrunden og konsekvenserne af forretningen, der er de kriminelles guldæg – og sætter vores andres liv på spil.

Hvis du har input eller viden om hashmarkedet i Danmark, så kontakt journalisterne bag serien på mail.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvor mange andre farlige forbrydere går rundt på fri fod ved ’en fejl’?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: