
Har du indsigt i hashmiljøet eller på anden måde kender til, hvordan kriminelle scorer kassen på hash, så tip os på sms 1224 (alm. takst) eller skriv mail til 1224@eb.dk
Langt størstedelen af den hash, der afsættes i Danmark, er ifølge politiets vurdering, produceret i Marokko.
Det samme gælder i øvrigt også en stor del af den hash, der sælges i resten af Vesteuropa.
– Fra Marokko smugles hashen til Europa, primært via Spanien, fortæller Michael Kjeldgaard, chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC).
Ifølge Europol har organiserede kriminelle de senere år taget en ny smuglerrute i brug for at få hashen ind i Europa.
Guldrandet milliardforretning: Hash er de kriminelles største pengestrøm
De sejler skibe lastet med hash østpå i Middelhavet til andre nordafrikanske lande for at udnytte den ustabile situation i området i regionen.

Det er sparsomt med præcise informationer omkring hashproduktionen i det nordafrikanske land, men hovedsageligt synes produktionen at finde sted i landets nordlige del – især i Rif-bjergene.
Hash-gangstere lever fedt på Costa Del Sol
Som udgangspunkt er cannabis også ulovligt i Marokko, men alligevel tolereres dyrkning af cannabis og hashproduktion i dette område. Dels af historiske årsager, fordi cannabisdyrking har fundet sted i det område i århundreder, og dels på grund af korruption, hvor også indflydelsesrige personer i Marokko vurderes at have økonomiske interesser i produktionen.
Produktionen af cannabis har været stigende, og i begyndelsen af 00’erne nåede den sit foreløbige højdepunkt. Sådan beskrives det i rapporten ’International Journey of Drug Policy’. På daværende tidspunkt vurderede UNODOC (FN’s kontor for narko og kriminalitet), at der samlet var 134.000 hektar med cannabis, og at der i 2003 blev produceret 3080 tons hash.
2003 var et skelsættende år, hvor der blev sat officielle internationale tal på produktionen. Og muligvis på grund af det fokus, valgte de marokkanske myndigheder at slå til mod cannabis-produktionen.
I 2005 lød det i følge UNODOC, at kun 72.500 hektar var beplantet med cannabis, og at hashproduktionen blev vurderet til 1066 tons.
UNODOC’s forbindelseskontor i Marokko lukkede imidlertid i 2006 uden nogen forklaring.
Særligt de efterfølgende tal er omgærdet med en vis usikkerhed, lyder vurderingen i rapporten. De marokkanske opgørelser stemmer ikke overens med vurderinger foretaget af UNODOC eller andre udenlandske myndigheder. Her er de marokkanske tal lavere end UNODOC’s.
Eksempelvis lød det fra officiel marokkansk side i 2011, at der var produceret i omegnen af 720 tons hash, mens et EU-agentur, der overvåger narko og narko-afhængighed (EMCDDA) vurderede, at der var produceret mellem 2000 og 3000 ton hash det pågældende år.
Kriminelle bander i hård kamp om hashmarkeder
De miljømæssige konsekvenser af produktionen af de mange tons hash i Marokko er ofte oversete. Dyrkningen af de illegale afgrøder har tæret hårdt på skovområderne omkring Rif-bjergene. Jagten på profit betyder også, at der bruges store mængder kemikalier til dyrkningen af cannabis. Kemikalier, der ender i både grundvand og floder, lyder det i en rapport fra Europol.