Her står to ton livsfarligt nytårsskyts

Ekstra Bladet fandt frem til fire paller kasseret T. Hansen-fyrværkeri 

De fire paller med forbudt fyrværkeri står i en gammel flyhangar på Flyvestation Vandel. Skytset burde være tydeligt mærket kun til professionel anvendelse, men i stedet står den oprindelige godkendelse til almindelig brug stadig på skytset. (Foto: Ernst van Norde)
De fire paller med forbudt fyrværkeri står i en gammel flyhangar på Flyvestation Vandel. Skytset burde være tydeligt mærket kun til professionel anvendelse, men i stedet står den oprindelige godkendelse til almindelig brug stadig på skytset. (Foto: Ernst van Norde)

Her ser du et stort parti farligt og kasseret nytårsskyts fra LCH Fireworks. Fyrværkeriet er oprindelig produceret til T. Hansen, men det er i dag stuvet af vejen hos et helt tredje fyrværkerifirma i en betonarmeret flyhangar på Forsvarets nu nedlagte flyvestation i Vandel vest for Vejle.

Officielt eksisterer dette fyrværkeri ikke. På grund ustabilitet burde det for længst være fjernet fra markedet og destrueret som farligt industriaffald efter at være kasseret af Sikkerhedsstyrelsen.

Et af batterierne har en tendens til at vælte under affyringen, hvilket har medført flere personskader.

Men takket være en undtagelse i loven må det gerne tapes sammen med andre batterier og anvendes af autoriserede fyrværkere - og forudsat at det klart fremgår af mærkning på skytset.

Ekstra Bladet kan på denne video dokumentere, at fyrværkeriet består af tre typer batterier og store raketter, som ligger i ubrudt, original emballage. Det fylder fire paller og vejer cirka to ton.

Alle effekterne er i virkeligheden sortlistet af Sikkerhedsstyrelsen. Men det kan man bare ikke se på dem. Tværtimod står der stadigvæk, at det er godkendt til familien Danmark.

Mærker som dette burde være fjernet fra det kasserede fyrværkeri, for fyrværkeriet er både ulovligt og farligt for private forbrugere. Foto: Ernst van Norde Krimi Farligt kasseret fyrværkeri i omløb: Det skal du holde dig fra

Der er tale om en lille del af et stort parti kasseret konsumfyrværkeri på cirka 80 ton, som LCH Fireworks sidste år lovligt solgte til fyrværkerifirmaet Inferno Pyrotechnics i Holstebro for nul kroner. Derved slap LCH for en udgift på flere hundrede tusind kroner for at få skytset uskadeliggjort på det tidligere Kommune Kemi i Nyborg.

- Vi fik det uden beregning. Det kostede ikke en krone, siger fyrværker Mick Hein, der var medejer af det nu lukkede firma.

Mick Hein har det i dag skidt med, at skønsmæssigt ti tons af skytset kan være endt på det sorte marked som følge hans firmas videresalg fra ordrer til andre fyrværkere.

Inden han og makkeren købte partiet, var det blevet omklassificeret udelukkende til professionelt brug af Sikkerhedsstyrelsen, men uden at blive forsynet med ny mærkning. Det tjekkede han og makkeren aldrig, inden de opløste firmaet.

Mangler advarselsmærkat

Som det fremgår af videoen, er skytset derfor stadig forsynet med Sikkerhedsstyrelsens oprindelige godkendelse, som får det til at ligne lovlig skyts, selv om LCH inden salget til Inferno Pyrotechnics havde pligt til at fjerne SIK-mærket og sætte en advarselsmærkat hen over.

LCH Fireworks direktør Bent Jensen siger til Ekstra Bladet:

- LCH Fireworks har lovligt solgt fyrværkeriet til et andet firma i branchen. Vi kan ikke klandres for, hvem den nye ejer efterfølgende sælger varerne til.

Forleden fandt Sydøstjyllands Politi et  hemmeligt lager med over 100 kasserede LCH-batterier i en fugtig sidebygning til et nedbrændt hotel i Fakkegrav mellem Vejle og Juelsminde.

Sikkerhedsstyrelsen ønsker ikke at kommentere sagen.