Historien om Brittas vilde dyr

Tog til Sydafrika for penge, der angiveligt stammede fra svindel, og klappede dyr på safari-tur. Nu har Bagmandspolitiet indledt en klapjagt på Britta Nielsen

Britta Nielsen mødte geparden Savannah under et safari i 2007. Geparden lever vildt, men kan klappes på de dage, hvor den er mæt og i godt humør. Foto: Privatfoto
Britta Nielsen mødte geparden Savannah under et safari i 2007. Geparden lever vildt, men kan klappes på de dage, hvor den er mæt og i godt humør. Foto: Privatfoto

Den efterlyste Britta Nielsen var så glad for livet i Sydafrika, at hun har brugt millioner på at købe huse, grunde, biler og smykker i landet.

Udover et varmere klima udmærker landet sig også ved, at det rummer en enestående natur, som den 64-årige kvinde også oplevede på tætteste hold under sine ophold i det farverige land.

Et af de få billeder, der er dukket op af den Interpol-eftersøgte kvinde, er et, hvor hun sidder ved siden af en gepard ude i den sydafrikanske bush. Det er efter danske standarder et fascinerede motiv, og Ekstra Bladet kan nu fortælle, hvordan billedet er kommet i stand.

Det er geparden Savannah, som svindelsigtede Britta Nielsen knæler ved siden af.

Det fortæller en kilde til Ekstra Bladet, der selv har fået taget et lignende billede, da vedkommende var på safari i Sydafrika i 2007. Her mødte kilden Britta Nielsen, der mistede sin mand i december 2005, og dele af den sigtedes familie.

- Savannah og hendes datter Ntombi lever vildt, men safariguiderne kender dem og kan mærke på dagen, om de er i godt humør og har lyst til at blive klappet, når man finder dem ude i bushen, Jeg prøvede det selv og var ved at tisse i bukserne. Savannah havde lidt blod om munden fra et dyr, og den kan jo slå en ihjel med ét bid, siger kilden, som ikke har haft kontakt med Britta Nielsen siden ferieturen.

Den lokale Hendrik Papenfus måtte fodre krokodiller og andre dyr da Brittas søn forsvandt (Video: Tariq Mikkel Khan)

Rejse på 1. klasse
- Der var ikke noget påfaldende ved hendes opførsel dengang. Det eneste var, at hun sagde, at de var fløjet på 1. klasse derned, da vi snakkede om turen fra Danmark. Vi andre var mellemlandet, men Britta sagde, at hendes mand var død for nylig, og at familien havde brug for turen til at puste ud efter en hård tid.

Flodhesten Jessica får et smækkys. Foto: Privatfoto
Flodhesten Jessica får et smækkys. Foto: Privatfoto
 

Kilden fra safari-turen fortæller også, at næsten alle i rejsegruppen fik taget et billede med flodhesten Jessica, som det var muligt at kysse, når man først havde givet den lidt kartofler.

Ekstra Bladet kender kildens identitet, men vedkommende har bedt om at være anonym.

Jagten på Britta
Bagmandspolitiet er bekendt med Britta Nielsens forkærlighed for Sydafrika, men kommenterer ikke konkret på, hvor de leder efter den efterlyste kvinde.

Der er konfiskeret penge på konti i både Danmark og udlandet i svindelsagen fra Socialministeriet, og politiet har en ide om, hvor den internationalt efterlyste Britta Nielsen befinder sig.
 
Det oplyser vicepolitiinspektør Michael Lichtenstein fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet - kaldet bagmandspolitiet - der efterforsker den 64-årige, som er mistænkt for at have taget mindst 111 millioner kroner.

'Vi har en ide om, hvor hun befinder sig', skrev vicepolitiinspektør Michael Lichtenstein i går i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet:

'Der er selvfølgelig nogle lande, som har større interesse end andre. Derfor samarbejder vi også med en række internationale myndigheder med henblik på at få hende anholdt hurtigst muligt'.

Samtidig er der beslaglagt penge på både danske og udenlandske konti i svindelsagen, oplyser bagmandspolitiet.

'Det går fremad med efterforskningen, som kører i tre spor. Vi dokumenterer bevismateriale, vi sikrer værdier, og vi jagter den mistænkte', siger vicepolitiinspektør Michael Lichtenstein i en pressemeddelelse:

'Når det handler om at dokumentere, hvad der er sket, er vi langt. Når det handler om at beslaglægge værdier, er vi langt. Men vi mangler fortsat at få den mistænkte anholdt'.

Britta Nielsens ejendomsmægler står frem: Sådan brugte hun millioner

Fakta: Den store svindelsag

Over en årrække - fra 2002 til 2018 - lykkedes det tilsyneladende en central medarbejder i Socialstyrelsen, Britta Nielsen, at flytte ikke mindre end 111 millioner kroner fra styrelsens kasser til sine egne lommer.

Den 64-årig kvinde er internationalt efterlyst.

Sagen blev offentlig kendt tirsdag i sidste uge, og efterfølgende er der kommet en række oplysninger frem og sagen:

* Britta Nielsen har vært ansat i Socialstyrelsen siden 1977. Frem til 26. september 2018 fungerede hun som afdelingsleder.

* Hun har modtaget dronningens fortjenstmedalje i sølv for sit mangeårige arbejde i styrelsen.

* Hun har en villa i Hvidovre ved København.

* Politianmeldt 25. september 2018 - mistænkt for groft underslæb.

* En intern undersøgelse peger foreløbig på, at kvinden har svindlet for 111 millioner kroner, som hun har overført fra Socialstyrelsen til egne konti. Ekstra Bladet har afsløret, at Britta Nielsen har brugt en konto i Dansk Bank til svindlen.

* Svindlen skulle være foregået fra 2002 til 2018, og de stjålne penge skulle være fordelt over 274 udbetalinger.

* Britta Nielsen var såkaldt superbruger af Socialstyrelsens it-systemer.

* I styrelsen har hun blandt andet været ansvarlig for satspuljen, der er penge øremærket særligt udsatte grupper i samfundet.

* Ekstra Bladet har afsløret, at svindlen foregik ved, at Britta Nielsen udnyttede sin adgang som superbruger til Socialstyrelsens tilskudsadministrations it-systemer til at indsætte sine egne kontonumre i forbindelse med anvisning af tilskudsmidler.

* Hun er formentlig på fri fod i udlandet og er derfor efterlyst internationalt.

* Britta Nielsen er blevet varetægtsfængslet in absentia - altså uden at være til stede - efter et retsmøde for dobbeltlukkede døre.

* Britta Nielsens advokat, Nima Nabipour, fortæller til Ritzau, at han er i kontakt med Britta Nielsen. Men han vil ikke røbe, hvordan hun forholder sig til sagen.

* Hun vil dog betale pengene tilbage, såfremt hun modtager en opkrævning, oplyser advokaten ifølge et dombogsudskrift fra Sø-og Handelsretten fra den 4. oktober, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

* Til Britta Nielsens adresse har der været knyttet et stutteri og en genbrugsforretning. Virksomhederne blev stiftet i 2006 og ophørte i 2016.

* Sø -og Handelsrettens skifteret har 4. oktober 2018 taget Britta Nielsen under konkursbehandling, da hun er blevet erklæret personlig konkurs.

* Herefter har en kurator beslaglagt en ejendom i Danmark, en ødegård i Sverige og ’et lille’ indestående i et dansk pengeinstitut.

* Britta Nielsens datter ejer to virksomheder i henholdsvis Holland og Tyskland. Virksomhederne har at gøre med køb og salg af heste.

* Ekstra Bladet har afsløret, at Britta Nielsen har investeret millioner af kroner i safariejendomme og jordbesiddelse i Sydafrika med sin søn. De har desuden købt to firehjulstrækkere i Sydafrika og en i Danmark. derudover har Britta Nielsen købt diamanter og dyre guldsmykker i landet.

* Ekstra Bladet har erfaret fra centrale kilder, at Britta Nielsen forklarede til sine omgivelser, at hendes afdøde mand kom fra en velhavende pakistansk familie – og at hun spenderede de arvede penge.