Hjælp fra Forsvaret: Her er politiets nye våben mod banderne

Københavns Politi indsætter fly i forbindelse med bekæmpelsen af bandekonflikten

Dagligt kæmper Københavns Politi med den eskalerende bandekonflikt i Københavns gader. Torsdag fortalte politiet til Ekstra Bladet, at man også har valgt at indsætte fly, som skal assistere politiet på landjorden.

Politiet fortæller, at det bruger forskellige typer af 'luftbårne platforme', og de seneste dage har politiet haft et CL-604 Challenger fly på vingerne. Flyet, som Københavns Politi lejer hos Forsvaret, bliver brugt til flere forskellige opgaver.

Det bruges blandt andet som transportfly til flyvninger for Kongehuset, Regeringen og Forsvarets ledelse. Samtidig er det er også et vigtigt våben i både kampen mod olieudslip og anden havforurening samt i eftersøgningen af nødstedte til søs.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Foto: Forsvaret
Foto: Forsvaret

Overvågning
Challenger-flyet har også været indsat i NATOs antipiraterioperation, Operation Ocean Shield, og i EU's grænseagentur FRONTEX' mission Joint Operation Triton. Det er overvågningsopgaver, som skal være med til at forhindre drukneulykker blandt bådflygtninge i Middelhavet.

Det er flyets evner inden for overvågning, som styrker Københavns Politis indsats i København. Her skal flyet blandt andet holde øje med køretøjer, som er kendt af politiet i forvejen, eller personer i større forsamlinger. Og i tilfælde af at disse skulle stikke af, er det nemmere at holde øje med dem fra luften.

- Smider de effekter fra sig? Det kan du kun holde ordentligt øje med fra luften, sagde politiinspektør Jens Jespersen til Ekstra Bladet torsdag.

Her ses ruten for Challengeren forleden over København. Foto: Kenneth Meyer/Flightradar
Her ses ruten for Challengeren forleden over København. Foto: Kenneth Meyer/Flightradar

Rigtige valge
Ifølge politiinspektøren er fly det rigtige til den type opgaver.

- Vi rekvirerer ikke for eksempel en helikopter til de opgaver.

Helikoptere kan i stedet bruges til andre operationer, hvor man eksempelvis skal tættere på landjorden.

- Hvis vi gerne vil være sikre på at kunne se ned i en baggård, så anmoder vi om, at det bliver en helikopter. Det kan også være til andre opgaver, hvor vi erfaringsmæssigt ved, at det kan være svært at løse for et fastvinget fly.

Skråt fra siden. Foto: Forsvaret
Skråt fra siden. Foto: Forsvaret

Fiskeriinspektion
Når Challengeren ikke er på vingerne i politiets tjeneste udfører eksempelvis også fiskeriinspektion fra luften i både dansk, grønlandsk og færøsk farvand.

Her kan man se, hvordan der ser ud inde fra et af Forsvarets i alt fire Challenger-fly.

Foto: Forsvaret
Foto: Forsvaret