Hjemmerøvere taget på fersk gerning hos Tyge: 'Jeg gjorde modstand i ti sekunder'

Politiet mener, at hjemmerøverbande står bag mindst 16 grove hjemmerøverier flere steder i landet

Familien er blandt andet mistænkt for at stå bag dette hjemmerøveri mod en 64-årig fåreavler på Møn. Video: Per Rasmussen

Det var i første omgang kun Tyge Henriksens hustru, der hørte skraldet, da to hjemmerøvere brækkede terrassedøren til deres villa i Hvidovre op 13. november omkring klokken tre om natten, mens de lå roligt og sov.

Ved det andet skrald rejste hun sig i mørket og gik ud i gangen for at undersøge lyden.

- Så er der en, der tager hende i armen og lyser hende i ansigtet og siger: 'Det er et røveri. Vær stille', fortæller 77-årige Tyge Henriksen.

Han og hans 74-årige hustru blev de sidste ofre for en kroatisk familie med mor, far og tre sønner på 17, 19 og 22 år, som politiet mener står bag mindst 16 grove hjemmerøverier i flere politikredse.

- Og så vågner jeg og bliver lyst ind i ansigtet med en lygte og truet med et koben. Jeg gjorde modstand i ti sekunder, og så var jeg ved at være vågen, og min hjerne sagde til mig, at det var dumt. Så jeg lod være, fortæller Tyge Henriksen, der prøvede at lukke døren ind til soveværelse, men indså, at det var nytteløst.

Udsat for brutalt hjemmerøveri: Jeg har medlidenhed med de unge

- Dels fordi de havde min kone, dels fordi jeg ikke kunne nå min telefon og ringe 112, hvis jeg samtidig skulle holde døren, siger han.

Truet til tavshed
Ægteparret blev gennet ind i soveværelset, hvor den ene røver holdt vagt over dem, mens den anden fes rundt i huset og rodede efter værdier. Ifølge sigtelsen slap de af med smykker og kontanter af en pt. ukendt værdi.

- Vi oplevede ingen vold, det skal siges. Men trusler om vold. De truede os med nogle kalveben, der er små koben, bare bredere. De truede med, at de ville slå os i hovedet, hvis vi ikke tiede stille og gjorde, som de sagde, fortæller han.

- Var I bange?

- Ja, men ikke hysterisk bange. Jeg spekulerede da på, om vi fik en ordentlig en i nødden, blandt andet når de skulle gå. Jeg spekulerede på, om de ville binde os. Men det fik jeg aldrig svar på, for politiet kom, inden de var færdige, fortæller han.

Og det var netop det, der skete. Omkring en halv time efter, at hjemmerøverne havde tiltvunget sig adgang, sparkede politiet deres blyindfattede dør ind og råbte, 'det er politiet'.

- Den anden kom også ind til os og fes rundt. Der var vild panik. Der var de bange. Meget bange, siger Tyge Henriksen, der ikke så, at den ene hjemmerøver stak af gennem vinduet, fordi han og hans kone skyndte sig ud til politiet, som han kun har ros til overs for.

Fem personer anholdt: Mistænkt for 16 hjemmerøverier

Politiet gav ro på
- Da politiet først kom, var jeg ikke bange, siger han.

Den ene blev anholdt på fersk gerning og indrømmer hjemmerøveriet, mens en anden blev anholdt kort efter og nægter røveriet i Hvidovre. Derudover anholdt politiet tre andre fra familien, og de er foreløbigt alle sigtet for et voldsomt hjemmerøveri på Møn, hvor en 63-årig mand blev sparket på benene, bundet med gaffatape på hænderne, blev truet med sit eget jagtgevær og med at få skåret sin penis af. Røverne stak blandt andet af med flere pakker lammekød, en lyserød pengekasse og et antikt spejl, hvorefter de forlod ham hjælpeløst bundet til sin seng.

Det fremgår af retsbogen, at politiet blandt andet skal gennemgå teleaflytninger i sagen, hvilket tyder på, at det var sådan, de slog en klo i den ene på fersk gerning.

Udsat for brutalt hjemmerøveri: Jeg har medlidenhed med de unge

- De har troet, at de var mere eller mindre usårlige. Man er mere end almindelig dum, hvis man taler i mobiltelefon, når man begår et røveri. Når man har begået mange, bør man vide, at der er en rimelig chance for, at politiet er på sporet af en. De har været ekstremt dumme, hvis du spørger mig, siger Tyge Henriksen, der også stiller sig uforstående over for, at et forældrepar tilsyneladende begår hjemmerøverier med deres børn.

- Jeg er ret rystet over, at man opdrager børn til det, siger han.

Og selv om hjemmerøveriet var en rystende oplevelse, så spilder de ikke tid på at gå rundt og være bange.

- Nej, det kan du godt glemme. Jeg bliver ikke hysterisk. Og det ødelægger heller ikke noget for min kone, fastslår han.

Hjemmerøverne er indtil videre kun sigtet i to sager, selv om de mistænkes for mindst 16.

- Vi arbejder bredt for at klarlægge omfanget. Vi håber jo på, at vi kan få opklaret en væsentlig del af de hjemmerøverier, der har været, men det er for tidligt at sige noget konkret om endnu. Vicepolitiinspektør Søren Ravn-Nielsen fra Sydsjællands og Lolland Falsters Politi, der ikke ønsker at fortælle, hvordan telefonaflytninger har spillet en rolle i sagen.

- Helt generelt så indgår telekommunikation jo i efterforskningen af en type sag som denne, siger han.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.