Hjertestarter svigtede under fodboldkamp: Kæmpede for kammerats liv

Hjertestarteren fejlede, da Francesco Attardo tirsdag aften forsøgte at redde en 57-årig familiefar og holdkammerat, da manden faldt om med et hjertestop midt i fodboldkamp

Francesco Attardo kæmpede forgæves for at genoplive 57-årig medspiller tirsdag aften. Blandt andet fordi hjertestarteren svigtede. (Foto: Jakob Jørgensen)
Francesco Attardo kæmpede forgæves for at genoplive 57-årig medspiller tirsdag aften. Blandt andet fordi hjertestarteren svigtede. (Foto: Jakob Jørgensen)
Følg Krimi

Sammen med sine holdkammerater i fodboldklubben Skjold Birkerød, var Franscesco Attardo tirsdag aften til kamp på hjemmebanen ved Birkerød Idrætscenter.

Men kampen blev langt mere dramatisk, end nogen af de fremmødte havde håbet på.

En 57-årig spiller faldt pludselig livløs om. Holdkammeraterne kæmpede indædt for at redde den 57-årige familiefars liv.

En hjertestarter blev bragt til stedet, men ulykkeligvis var den løbet tør for strøm.

Starten på fodboldkampen var ellers forløbet forholdsvis normalt. Godt nok måtte de aldrende herrer i februarkulden løbe lidt ekstra for at få varmen, og Franscesco og flere andre holdkammerater bemærkede også, at en af deres medspillere virkede underligt utilpas i kulden.

De slog det dog alle hen og reagerede ikke på, at manden hostede voldsomt og ikke virkede helt på toppen.

I starten af anden halvleg var situationen alvorlig. Den 57-årige mand faldt livløs om på banen.

Holdkammeraterne ydede førstehjælp og begyndte en kamp for genoplivningen af den midaldrende mand.

Franscesco Attardo og holdkammeraterne kæmpede tirsdag aften forgæves, da de prøvede at genoplive en holdkammerat, som faldt livløs om under en fodboldkamp. (Foto: Jekob Jørgensen)
Franscesco Attardo og holdkammeraterne kæmpede tirsdag aften forgæves, da de prøvede at genoplive en holdkammerat, som faldt livløs om under en fodboldkamp. (Foto: Jekob Jørgensen)
 

Tre gange fik de liv i ham igen, men igen og igen holdt hjertet op med at slå.

- Imens jeg gav ham hjertemassage, gav en anden ham kunstigt åndedræt. Andre løb ud på vejen for at kalde ambulancen ind, mens nogen løb efter en af klubbens hjertestartere.

Francesco Attardo og holdkammeraterne kæmpede desperat for deres medspillers liv og håbede, at lykken var vendt, da hjertestarteren kort efter blev hentet i fodboldklubben.

Men hjertestarteren var løbet tør for batteri.

- Den stødte en enkelt gang, men så var den helt død. Det er vildt frustrerende, at den ikke virkede. Man føler sig magtesløs, når man regner med, at ens kammerat nu er reddet, fortæller Francesco Attardo til Ekstra Bladet.

Det lykkedes holdkammeraterne ved gammeldags førstehjælp at genoplive den 57-årige familiefar tre gange, før ambulancen ankom.

-  Det er en fodboldbane, der er børn, sådan en maskine skal bare virke. Hvem ved om, han kunne have været reddet, hvis hjertestarteren havde virket, lyder det fra Attardo.

Hjertestarter var tjekket fornylig
Hjertestarteren, der blev benyttet ved det tragiske dødsfald tirsdag aften, havde indenfor få måneder gennemgået servicetjek.

Det fortæller halinspektør Steen Andersen til Ekstra Bladet.

- I november undersøgte Rudersdal Brandvæsen alle hjertestartere i idrætscenteret på Bistrupvej, hvor fodboldklubben også ligger. Man tjekkede batteri og skiftede elektroderne, der var ved at udløbe, fortæller Steen Andersen.

Ambulancefolkene tog hjertestarteren med, da de kørte af sted med fodboldspilleren og idrætscentret afventer nu de tekniske undersøgelser af, hvorfor den ikke virkede.

- Vi vil selvfølgeligt gennemgå vores procedurer nøje efter ulykken, hvis det viser sig, at vi kunne have gjort noget anderledes, lyder det.

Ekstra Bladet har været i kontakt med den 57-åriges familie, der ikke ønsker at medvirke.

Hjertelæges opfordring: Dette skal du tjekke

Selvom hjertestarteren hænger i sportshallen eller på arbejdspladsen er det ikke sikkert, at den virker. Den skal naturligvis vedligeholdes, understreger Frederik Folke, speciallæge ved hjerteafdelingen på Gentofte Hospital overfor Ekstra Bladet.

Derfor er det vigtigt, at ejerne af hjertestarterne løbende overholder serviceaftalerne på udstyret, men også løbende tjekker, om strømniveau og elektropads er funktionsdygtige.

Fredrik Folke opfordrer til, at man registrerer sin hjertestarter på hjertestarter.dk.

- Hjertestarteren er et centralt element i det vi kalder overlevelseskæden, når vi taler om hjertestop. Det er påvist, at hjertestarteren øger overlevelsesraten med op til 50 %, lyder det fra Fredrik Folke.

På hjertestarter.dk er der registret mere end 11.000 hjertestartere landet over.

Hjemmesiden gør det muligt for alarmcentralen at guide folk i retning af en hjertestarter, når der ringes om hjælp til 112, ligesom hjemmesiden løbende påminder ejerne af hjertestarteren om at overholde vedligeholdelse og service tjek.

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby