Annonce:
Annonce:

Højesteret: Livstid for drab på radiovært

Landets øverste retsinstans stadfæster straffen til Satudarah-medlem for drabet på Nedim Yasar

Privatfoto
Privatfoto
Annonce:
Følg Krimi

Satudarah-medlemmet Alexander Findanis skal afsone fængsel på livstid for drabet på tidligere bandemedlem og radiovært Nedim Yasar, som blev begået i november 2018.

Findanis fik 25. februar stadfæstet byretsdommen fra sidste år med fængsel på livstid i Østre Landsret. Ved samme lejlighed blev en jævnaldrende medtiltalt mand frifundet.

Dermed er Alexander Findanis den eneste dømte i sagen.

Findanis' forsvarsadvokat, Jesper Storm Thygesen er skuffet over Højesterets dom.

- Jeg havde regnet med en tidsbestemt straf i størrelsesordnen 18-20, siger Thygesen, som umiddelbart vurderer, at Højesteret har foretaget en vurdering af den konkrete sag, som ikke nødvendigvis kan opfattes som principiel.

Annonce:

Fængsel på livstid betyder i praksis sjældent, at den dømte ender med at sidde inde resten af sine dage, og Jesper Storm Thygesen forventer også, at hans klient på et tidspunkt kan prøveløslades.

- Men der er noget mentalt i at vide, om man har en fast bagkant, siger Jesper Storm Thygesen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Nedim Yasar var tidligere bandemedlem og udgav bogen 'Rødder' om sin kriminelle fortid. Han blev dræbt i november 2018.Foto: Jan Sommer
Nedim Yasar var tidligere bandemedlem og udgav bogen 'Rødder' om sin kriminelle fortid. Han blev dræbt i november 2018.Foto: Jan Sommer
 

Ført ind i håndjern
Alexander Findanis fremstod under sidste uges møde i Højesteret fattet og havde overskud til smilende at hilse på sin mor og to andre pårørende ved ankomsten til retsbygningen.

Her blev han ført ind i håndjern med armene bag ryggen og under stort opbud af både transportbetjente fra Kriminalforsorgen samt et antal politibetjente.

Findanis var iført sorte sneakers, flænsede jeans og en kort camouflage-mønstret jakke med hætte. På hals og hænder anedes flere tatoveringer.

Umiddelbart før retsmødet gik i gang, ankom yderligere tre bekendte til Findanis. Flere var iført tøj fra mærket Stone Island.

Annonce:

Mindst den ene af dem indtager en fremtrædende rolle i Satudarah og har tidligere været i politiets søgelys i forbindelse med sagen. Sigtelsen mod den pågældende blev frafaldet.

Dræbt efter reception
Nedim Yasar arbejdede på drabstidspunktet som radiovært. Likvideringen fandt sted på Hejrevej i Københavns Nordvestkvarter. Her havde Yasar netop været til reception for bogen 'Rødder', der handler om hans liv og er skrevet af journalist og forfatter Marie Louise Toksvig.

Yasar satte sig efter receptionen ind bag rattet i sin bil, hvorpå han blev skudt to gange ind gennem sideruden. Hårdt såret blev han bragt til hospitalet, hvor han dagen efter døde af sine kvæstelser.

Inden retsmødet sidste onsdag sluttede, blev Alexander Findanis tilbudt muligheden for at komme med en sidste udtalelse, før sagen blev optaget til dom.

- Ellers tak, sagde han med klar stemmeføring.

Derpå forlod samtlige tilstedeværende retssalen.

Dagens dom fra Højesteret er endelig, og der er ikke yderligere ankemuligheder.

Døde Nedim for en vest?

En eftertragtet sort lædervest. Med mærker i gul og sort og en indianerhøvding på ryggen. Det var ifølge anklagemyndigheden motivet bag, at Alexander Findanis på 26 år, kaldet Sjas, 19. november 2018 skød og dræbte en mand, han aldrig før havde mødt, og ingen personlige udeståender havde med.

Teorien om motivet kom frem under ankesagen, der endte med, at Findanis blev idømt livstid i både byret og landsret.

Kort efter drabet gik han ifølge anklageren fra at være prøvemedlem til fuldgyldig rocker.

En nu tidligere præsident i Satudarah-klubben, som Alexander Findanis var tilknyttet, kendte ifølge politiet Nedim fra hans tid som bandeleder i Ballerup, og 'hadede ham'. At slå Nedim ihjel skulle altså være Alexander Findanis vej til vesten.

Den omtalte præsident var selv i en kortere periode sigtet for drabet.

Kort efter Alexander Findanis blev anholdt og varetægtsfængslet gik han frustreret rundt i sin celle og råbte for sig selv 'Du har taget mit liv fra mig (præsidentens navn udeladt)'. Det blev fanget på en hemmelig aflytning og afspillet i retten.

Trods anklagerens motivforskning, fandt retten det ikke bevist, at klubben var involveret i drabet. I stedet slog Landsretten fast, at Alexander Findanis havde handlet på egen hånd, da han slog Nedim ihjel.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Her har Mette Frederiksen tabt stort set alle slag
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: