Holcks mystiske mellemmand fængslet i hash-sag

Var pist forsvundet: Formodet mellemmand fra historisk våbennedkastning sigtet og fængslet under optrevling af hashring

Se trailer for 'Våbensmuglingen' i feltet over artiklen.

For 19 år siden agerede han angiveligt central mellemmand under planlægningen af en historisk våbennedkastning over den indiske delstat Vestbengalen.

Men da daværende justitsminister Lars Barfoed (K) i 2010 ønskede at udlevere våbennedkastningens hovedperson, danskeren Niels Holck, til retsforfølgning i Indien, var den formodede mellemmand som sunket i jorden, hvorfor han ikke kunne føres som vidne under retsmøderne i sagen.

(Foto: Jens Dresling) Krimi Niels Holck eftersøgt i USA

Nu er den 47-årige mand, BT, imidlertid dukket op i forbindelse med et større sagskompleks om indsmugling af og handel med i alt 21 ton hash, hvor foreløbig 21 personer er anholdt i Danmark og Spanien.

Det er Københavns Politi, der i samarbejde med Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC) og den spanske politienhed Odyco har optrevlet hashringen.

Denne 26-årige mand er nu anholdt og sigtet i stor sag om indsmugling af hash. Krimi Politiet: Revisor-ansat sendte hash-millioner til Spanien

I lighed med flere andre i sagskomplekset, der har en 43-årig tidligere dømt narkogangster og en 26-årig revisor fra Københavns Vestegn som formodede bagmænd, er BT beskyttet af navneforbud.

Tidligere narkodømt
Af retsbogen fra grundlovsforhøret mod BT, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i, fremgår det, at den 47-årige blev anholdt 16. december klokken 10.44 og er sigtet for i en ukendt periode frem til 15. december at have solgt mindst 117 kilo hash til en række endnu ukendte personer.

Grundlovsforhøret blev af hensyn til efterforskningen holdt for lukkede døre, men BT blev varetægtsfængslet frem til 12. januar.

Skønt det altså ikke lykkedes at finde BT og føre ham som vidne under udleveringssagen mod Holck, kan Ekstra Bladet nu dokumentere, at BT havde bopæl i Københavns Sydhavn under både byretssagen i 2010 og landsretssagen i 2011.

Siden 1. januar 2010 har BT nemlig haft adresse i den samme 83 kvadratmeter store andelslejlighed med attraktiv beliggenhed ud til havneløbet. Frem til 15. februar 2010 afsonede BT en narkodom fra 2007 om abulant psykiatrisk behandling.

Niels Holck har ikke ønsket at kommentere sigtelserne mod og fængslingen af BT.

En forligskreds i Folketinget lukkede sidste år et hul i lovgivningen, der gjorde det muligt at spekulere i tilskud til solenergi. (Foto: Jens Dresling) Krimi Våbensmugler: Minister løj i samråd

Udenrigsminister Martin Lidegaards (R) udtalelser forud for premieren på filmen 'Våbensmuglingen' har givet Indien fornyet håb om udlevering af danskeren Niels Holck. (Foto: PR) Krimi Indien vejrer morgenluft i Holck-sag