Hospital beklager flugt: Vi er kede af det på ofrenes vegne

Under fem uger lang flugt fra Sct. Hans voldtog 34-årige Ambrose Makabala to kvinder. Nu siger hospitalet, at når en patient stikker af, så har hospitalet fejlvurderet at give ham frihed

Ambrose Makabal sad i tre år her på retspsykiatrisk afdeling på Sct. Hans, før han flygtede. Nu beklager hospitalet flugten og er kede af det på hans nye ofres vegne. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup/Ritzau Scanpix
Ambrose Makabal sad i tre år her på retspsykiatrisk afdeling på Sct. Hans, før han flygtede. Nu beklager hospitalet flugten og er kede af det på hans nye ofres vegne. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup/Ritzau Scanpix
Følg Krimi

Ledelsen på Sct. Hans Hospital i Roskilde beklager nu, at det lykkedes den farlige domsanbragte Ambrose Makabala, 34, at flygte, da han fik lov til at løbe en tur på hospitalets terræn.

Han sad ellers på tredje år på en lukket retspsykiatrisk afdeling efter en dom for tre hjemmerøverier, hvor han ifølge dommen var sindssyg i gerningsøjeblikket.

Under flugten, der varede fra 4. september til 11. oktober sidste år, begik Ambrose Makabala to grove voldtægter mod unge kvinder i Brønshøj og Odense med 11 dages mellemrum.

I mandags idømte Retten på Frederiksberg Ambrose Makabala forvaring på ubestemt tid. Forvaring er en fængselsstraf, som man først kan løslades fra, når retten bedømmer, at den dømte ikke længere er farlig.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Ambrose Makabala, 34, fik frihed til en løbetur på Sct. Hans, men stak af og voldtog to kvinder under sin fem uger lange flugt. Politifoto
Ambrose Makabala, 34, fik frihed til en løbetur på Sct. Hans, men stak af og voldtog to kvinder under sin fem uger lange flugt. Politifoto
 

En ny mentalundersøgelse viste, at han ikke længere er sindssyg, men har en farlig forstyrret personlighed som gør, at der er stor risiko for, at han vil begå nye personfarlige forbrydelser.

Kede af det på ofrenes vegne
Derfor mener Retslægerådet, at forvaring er nødvendig - og det erklærede nævningetinget sig enig i. Ambrose Makabala har anket dommen til frifindelse, fordi han hævder, at kvinderne frivilligt havde samleje med ham.

Flygtet røver voldtog kvinde med kniv for struben: - Du skal dø

Klinikchef på retspsykiatrisk afdeling på Sct. Hans, Thomas Schütze, siger til Ekstra Bladet:

– Det er nogle meget tragiske sager, der er hændt, og jeg og de involverede medarbejdere er kede af det på ofrenes vegne. Vi kan dog ikke gå ind i den konkrete sag uden at gå ind i patientsagen, og det må vi ikke på grund af tavshedspligt.

Generelt siger klinikchefen, at retspsykiatriske patienter bliver udsluset ved, at de gradvis gives frihed i forskellige rammer.

– Det kan for eksempel ske ved ledsaget udgang i x antal timer. Men når en patient ikke lever op til den aftale, vi har indgået med dem og stikker af, så har vi foretaget en fejlvurdering, siger Thomas Schütze.

’Vi reagerede hurtigt’
– Derudover kan jeg sige, at vi af hensyn til medarbejdernes sikkerhed har instruktioner om, at vores personale ikke fysisk skal forsøge at tilbageholde patienter, hvis de forsøger at stikke af under ledsaget udgang, siger klinikchefen.

Ifølge Midt- og Vestsjællands politis døgnrapport kom anmeldelsen om flugten kl. 20.42, cirka otte timer efter, at Ambrose Makabala undveg ved 12-tiden.

Den oplysning kan Sct. Hans ikke genkende: – Ud fra vores journaloplysninger gik der omkring en time fra, at vi var sikre på, at der var tale om en flugt, til vi anmeldte det til politiet, siger Thomas Schütze.

BREAKINGBREAKING
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+