'Hovedløse kroppe overalt': Bruxelles i chok efter blodige terrorangreb

Ekstra Bladet i Bruxelles: Islamisk Stat står bag blodige angreb i den belgiske hovedstad, hvor mindst 30 mennesker har mistet livet

Her ses folk flugte mod udgangen efter eksplosionerne i Bruxelles
Følg Krimi

BRUXELLES, BELGIEN (Ekstra Bladet): Lyden fra sirenerne bryder stilheden, der har lagt sig over Bruxelles. De mørke gader er nærmest tomme og kun oplyst af de blå blink, der med jævne mellemrum passerer igennem.

Få mennesker bevæger sig rundt - bortset fra de svært bevæbnede betjente og militærfolk, der bevogter hvert et gadehjørne.

Det er tirsdag aften i Bruxelles, og intet er, som det plejer.

Tidligere på dagen blev byen ramt af en blodigt terrorangreb - først i byens lufthavn og en times tid senere på en metrostation i byens EU-kvarter - få hundrede meter fra EU-Kommissionens majestætiske bygning.

’Blodet flød’
Omkring klokken 8 lød den første eksplosion og få sekunder senere den næste. Ved check-in til American Airlines udløste to mænd på en selvmordsmission en bombe, som rev mindst 10 mennesker med i døden og sårede adskillige andre.

En tredje mand med samme ærinde fortrød tilsyneladende, smed sit bombebælte og tog flugten.

- Overalt var der kroppe uden hoveder. Der var en kvinde, der skreg 'hvor er min baby', mens hun holdt sin baby. Jeg sagde til hende, at hun havde sit barn i armene, men hun fortalte mig, at hun havde et barn mere, som hun ikke kunne finde, lød det kort efter eksplosionerne fra 39-årige Yassine Amrani til Politico.

To eksplosioner rystede tirsdag morgen lufthavnen i Bruxelles. Mindst 10 mennesker mistede livet. (Foto: All Over Press)
To eksplosioner rystede tirsdag morgen lufthavnen i Bruxelles. Mindst 10 mennesker mistede livet. (Foto: All Over Press)
 

Dansk statsborger blandt sårede
Omkring klokken 9.11 lød det næste brag. Denne gang ved metrostationen Maelbeck i Bruxelles EU-kvarter knap 12 kilometer derfra.

På stationen, hvor tusindvis af belgiere og internationale beboere hver eneste dag passerer forbi, mistede mindst 20 mennesker livet. Antallet af sårede er mere end det femdobbelte.

- Lysene gik ud, der var røg overalt, det lød som flere eksplosioner, og alle faldt til jorden. Heldigvis nåede jeg at flygte ved at åbne metroens dør sammen med nogle andre passagerer, og så løb vi mod Exit-døren. Dette er den mest skræmmende ting, der nogensinde er sket for mig, forklarede et øjenvidne til Politico.

Også en dansk statsborger, en 38-årig færing, slap fra metroeksplosionen med livet i behold, men er indlagt på hospitalet.

IS tager ansvaret
Foreløbige meldinger går på 30 dræbte og 230 sårede, men de tal kan ændre sig mange gange, inden belgiske myndigheder får det fulde overblik. Oprydningsarbejdet er langt fra færdigt, og derefter venter dage - måske uger - med identifikation af de mange ilde tilredte ofre.

Islamisk Stat har taget ansvaret for de to angreb gennem deres nyhedsbureau Amaq News Agency, og meget peger på, at terrorangrebet er en direkte reaktion på anholdelsen af Salah Abdeslam - den 26-årige mand, som har været efterlyst siden angrebene i Paris 13. november sidste år, og som blev anholdt i sidste uge efter at have været Europas mest eftersøgte mand i mere end fire måneder.

’Det kommer tæt på’
I mellemtiden har det belgiske folk været sendt på noget af en rutschebanetur. Kort efter Paris-angrebene, der kostede 130 mennesker livet, stod det nemlig klart, at flere af terroristerne havde oprindelse i terrorreden Molenbeek i Bruxelles - et område så hårdt, at politiet nærmest ikke færdes der.

Det var også her, politiet formodede at Abdeslam gemte sig, og de seneste fire måneder har budt på adskillige aktioner og ransagninger i og omkring bydelen. Da den 26-årige formodede terrorist så blev anholdt i fredags, åndede mange lettet op. Men nu holder belgierne vejret på ny.

- Det er helt forfærdeligt. Det kommer meget tæt på, fortæller Johana og Phillipe, et kærestepar fra henholdsvis Frankrig og Tyskland, som har boet i Bruxelles i fem år.

De bor 10 minutter fra metrostationen, hvor bomben sprang tirsdag morgen, og Philippe arbejder få minutter derfra. Ekstra Bladet mødte parret foran afspærringen til Maelbeek metrostation, hvor de som nogen af de ganske få borgere havde bevæget sig hen tirsdag aften.

Philippe og Johana bor i Bruxelles - 10 minutter fra den metrostation, hvor en terrorist tirsdag slog mindst 20 mennesker ihjel. (Foto: Jakob Jørgensen)
Philippe og Johana bor i Bruxelles - 10 minutter fra den metrostation, hvor en terrorist tirsdag slog mindst 20 mennesker ihjel. (Foto: Jakob Jørgensen)
 

Metroen kører igen
- Vi ville gerne se det for at forstå, at det er virkeligt. Det er meget rørende, siger Johana.

- Det er et regeringsområde, så jeg er vant til at se masser politi i området. Men det her er en metrostation, et sted for almindelige mennesker, siger Philippe, mens sirenerne brager i baggrunden.

De to er dog enige om, at frygt for terror ikke skal holde dem indendøre - og den holdning har langt de fleste af de mennesker, Ekstra Bladet mødte i den belgiske hovedstad, efter angrebet.

De to metrolinjer, der ikke kører forbi Maelbeek, kører på ny i Bruxelles, og det samme gælder tog og busser. For det handler om at komme hurtigst muligt tilbage til hverdagen, som det lød fra nogle af dem, Ekstra Bladet talte med.

Til gengæld holdt langt de fleste butikker og barer lukket tirsdag, og mange planlægger at gøre det samme onsdag. Lufthavnen åbner tidligst igen torsdag, lyder den foreløbige melding.

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+