Hovedtiltalt i svindelsag har forsinket retssag i 13 måneder

Retslægerådet: Psykisk syg kan godt overvære retsmøder i straffesag om svindel for 80 millioner kroner.

En entreprenørs psykiske sygdom har betydet, at en retssag om bedragerier for millioner har været udsat i mere end 13 måneder i Københavns Byret.

Men tirsdag er der endelig udsigt til, at sagen kommer i gang.

Hidtil har den hovedtiltalte mand ifølge flere lægeerklæringer ikke været i stand til at deltage i retsmøder.

Men nu ser det ud til, at den 45-årige, der bor på Nordvestsjælland, må sætte kursen mod byretten.

Eksperterne i Retslægerådet har nemlig slået fast, at sygdommen ikke hindrer ham i at møde op. Dermed har han ikke længere såkaldt lovligt forfald, konstaterer dommer Michael Toftager tirsdag.

- Næste retsmøde er i morgen, siger dommeren.

Men der er et men. Nu er den 45-årige blevet syg med lungebetændelse, oplyser hans forsvarer, advokat Michael Bjørn Hansen.

Sagen handler om bedragerier for omkring 80 millioner kroner i firmaet FH Byg Aps. Svindlen skete med leasede maskiner tilbage i 2007 og 2008, hævder anklagemyndigheden.

Egentlig skulle retssagen være begyndt 8. januar sidste år, men på grund af udsættelserne er anklageskriftet endnu ikke blevet læst op i retten.

Lægeerklæringerne har haft flere konsekvenser. Fire andre tiltalte i sagen har ligesom anklagere og forsvarere måttet trille tommelfingre i lang tid.

Heriblandt er den syge mands far. Tirsdag var den 77-årige mand også mødt op i byretten for at høre på diskussionen om sønnens tilstand.

- Jeg har ikke tillid til erklæringen, lyder det fra advokat Michael Bjørn Hansen om de tre eksperter i Retslægerådet. Han vil derfor kære rettens afgørelse til Østre Landsret.

Efter retsmødet spørger Ritzau advokaten, hvorfor hans klient ikke har kunnet møde i retten, når for eksempel indlagte på Sct. Hans og andre med psykiske lidelser jævnligt overvære retsmøder.

- Jeg har ingen kommentarer, siger Michael Bjørn Hansen.

Hans klient er ikke kun tiltalt for grov økonomisk kriminalitet. Manden, der har plejet omgang med rockere, er også anklaget for grov afpresning.

Igennem fire år skal han have truet en mand til at betale 100.000 kroner hver måned. Til sidst blev presset for stort. Offeret endte med at begå selvmord.

Blandt andet indgår mandens afskedsbrev som bevis.

Men såvel dette som de øvrige forhold nægter den 45-årige sig skyldig i.