Hun skal kaste lys over Kim Walls død

Retsmedicineren, der var supervisor på obduktionen af Kim Walls ligdele, afgiver i dag forklaring i Københavns Byret

Christina Jacobsen er overlæge i retsmedicin. Foto: Ritzau/Scanpix/Claus Bech
Christina Jacobsen er overlæge i retsmedicin. Foto: Ritzau/Scanpix/Claus Bech

Det er en erfaren overlæge i retsmedicin, der indtog vidneskranken i Københavns  Byret torsdag formiddag for at afgive en meget afgørende forklaring i sagen, hvor Peter Madsen er tiltalt for drab og seksuel mishandling af Kim Wall.

Retsmedicineren Christina Jacobsen skulle nemlig afgive forklaring om obduktionen af Kim Walls ligdele. En forklaring, der ventes at tage det meste af formiddagen.

Hendes primære forskningsområder er blandt andet anvendelse af radiologiske metoder, specielt CT-skanning, i retspatologi og kranie- og hjernelæsioner, specifikt opstået ved stump vold, fremgår det af hendes præsentation på KUs hjemmeside.

I et interview med Alt for Damerne har Christina Jacobsen fortalt om, hvad der er det bedste ved hendes job som retsmediciner, hvor det meste af hendes arbejdsdag handler om døde mennesker.

- Jeg får et indblik i nogle verdener og i måder at leve på, som jeg ellers ikke ville få. Man får jo et meget bredt syn på, hvordan samfundet også er bygget op. Jeg får et indblik i alle samfundets lag. Man kan sige, at det oftere er den mørkere side, vi ser, men jeg synes egentlig, det giver et mere nuanceret billede af, hvordan samfundet også ser ud, fortæller hun i interviewet, hvor hun også giver svaret på, hvad det kræver at blive en dygtig retsmediciner.

- Det er meget en mesterlære, hvor man lærer, mens man arbejder. Det er vigtigt, at man altid bevarer objektiviteten og neutraliteten. Man skal fralægge sine forudindtagede holdninger, samt være åben overfor nye muligheder og vinkler hele tiden. Det handler om at kunne tænke i nye diagnoser og retninger, siger hun i interviewet.

Ved siden af arbejdet i obduktionsrummet har hun blandt andet også bidraget til den retsmedicinske bog 'Mord i virkeligheden: 24 retsmedicinske sager', ligesom hun af og til har hjulpet krimiforfatteren Anna Grue med researchen til hendes krimier om den skaldede detektiv.

Udsendt til tsunami
Christina Jacobsen blev færdig som læge i 2001 og fik som ganske ung læge lov til at komme med på det danske hold af retsmedicinere og politifolk, som blev udsendt til områder i Asien efter den store tsunami skyllede ind over kysterne  i december i 2004 og blandt andre kostede 46 danskere livet.

Et omfattende internationalt samarbejde om at få identificeret de mange omkomne blev sat i gang, og Christina Jacobsen blev inviteret med på det danske hold af politiet, så hun som ung læge kunne gøre sig erfaringer under id-arbejdet.

Hun beskrives som en meget velanskrevet retsmediciner.

Ekstra Bladet har været i kontakt med Christina Jacobsen i forbindelse med ubådssagen. Hun henviser dog til sin chef i denne forbindelse.