Hunden Lana fandt 10 millioner smuglercigaretter

Containeren skulle have indeholdt t-shirts fra Asien

Det var SKATs hund Lana, der fandt den illegale last. (Foto: SKAT)
Det var SKATs hund Lana, der fandt den illegale last. (Foto: SKAT)

Helt præcist 9.999.000 cigaretter var høsten, da SKAT torsdag i sidste uge kontrollerede en 40 fods container, der var anløbet Aarhus Havn fra Asien. Hvis alle stængerne blev taget ud af kasserne og lagt ved siden af hinanden, ville de fylde omkring halvanden håndboldbane.

Containeren skulle ellers have indeholdt t-shirts, men i stedet viste det sig altså at være illegale cigaretter, der skønnes at udgøre en værdi på omkring 18 millioner kroner, hvis de skulle sælges i Danmark.

Fem millioner smuglercigaretter er fundet på et containerskib i Århus Havn. (Foto: SKAT) Krimi Fem millioner smuglercigaretter afsløret

Det var en af skats narkohunde, den 6-årige labrador Lana, der er under efteruddannelse som tobakshund, der blev sat til at snuse til containeren, efter containeren havde været en tur gennem SKATs mobile containerscanner og afslørede et andet indhold end t-shirts.

- Hunden reagerede med det samme på containeren. Derfor blev containeren åbnet, og i stedet for t-shirts fandt vi mere præcist 9.999.000 cigaretter, fortæller Lone Byg, der er funktionsleder i SKAT og daglig leder af tolden på Århus Havn, i en pressemeddelelse.

Ekstra sunhedsskadelige

SKAT skriver, at fundet, der er det tredje store fund siden årsskiftet, er resultatet af SKATs systematiske overvågning på toldområdet.

- Vores toldkontrol bygger på intelligente risikovurderinger og en døgnovervågning. Når vi har så stor fokus på blandt andet cigaretter, så skyldes det, at det ofte ikke kun er afgifter, der snydes med. Der kan også være tale om cigaretter, som ikke er produceret efter reglerne eller kopicigaretter, som kan være ekstra sundhedsskadelige, forklarer Preben Buchholtz, der er underdirektør i SKAT.

- Ved SKAT, hvem der skulle modtage de mange cigaretter?

- Det overlader vi til politiet til den efterfølgende sagsbehandling. Vi har tidligere set, at det er en kombination af, at noget af det er til det danske marked, eller vi bare er transit, hvorefter varerne ryger videre til et andet land, siger Preben Buchholtz, til Ekstra Bladet.

Lugtesans af en anden verden

- Jeres hunde kan lugte varerne, inden I åbner en container?

- Ja. Alt efter, hvordan det er pakket og hvad der er gjort for at sløre indholdet, har hundene en lugtesans af en anden verden. De kan sagtens snuse gennem containeren og papkasser. En container er heller ikke hermetisk lukket. Der trænger duftstoffer ud. Det er katten efter musen, siger Preben Buchholtz.

- Hvilket cigaretmærke er der tale om?

- Det er ikke et kendt mærke, som man ser i kioskerne i Danmark.