Hus røg til chok-pris: Det fik staten for Brittas ejendele

Svindeltiltalte Britta Nielsens ting blev tirsdag solgt på auktion i Sydafrika

Under auktionen blev Brittas hus også solgt til en pris langt under det forventede. Foto/producer: Tariq Mikkel Khan/Lasse Brøndal
Følg Krimi

PHALABORWA, SYDAFRIKA (Ekstra Bladet): Den svindeltiltalte Britta Nielsens ejendele i Sydafrika er tirsdag blevet solgt på en auktion.

Ejendelene indbragte i alt 863.000 sydafrikanske rand, svarende til knap 400.000 danske kroner.

Beløbet er noget lavere end ventet, særligt fordi Britta Nielsens sydafrikanske hus blot blev solgt for 200.000 rand, eller 91.480 kroner, som er noget under de ventede 1,5 millioner rand, som svarer til 690.000 kroner.

Der er dog en periode på 14 dage efter auktionen, hvor andre interesserede kan byde på huset, så det dermed kan komme højere op i pris.

Computer trukket fra auktion
Auktionen blev afholdt for at skaffe penge tilbage til staten efter den formodede svindel, som Britta Nielsen menes at stå bag.

Ud over huset blev en grund kendt som vildtreservatet Mahlthini, en eksklusiv Land Rover og en lang række effekter fra Britta Nielsens hus solgt.

Britta Nielsens bil endte med at være den dyreste genstand på auktionen. Foto: Tariq Mikkel Khan
Britta Nielsens bil endte med at være den dyreste genstand på auktionen. Foto: Tariq Mikkel Khan
 

Et sæt eksklusive kameralinser bliver solgt for 76.000 rand, mens Land Roveren blev solgt for 285.000, svarende til 130.360 kroner. Grunden blev solgt for et beløb svarende til 82.330 kroner. Resten blev solgt for mindre beløb.

I sidste øjeblik er Britta Nielsens computere trukket fra auktionen.

- Jeg er ked af det, men vi fik en mail fra Interpol i morges, der sagde, at ingen elektronik må sælges, da det kan være, at det skal bruges i efterforskningen, lød det fra auktionsleder Peter Maskell.

To mindre pengeskabe og et stort pengeskab fra husets 'saferoom' blev solgt for lige under 1000 kroner, to PlayStation for nogenlunde det samme, mens eksempelvis et par soveposer blev solgt for omkring 400 kroner.

Nogle særprægede sydafrikanske masker blev også solgt på auktionen. Foto: Tariq Mikkel Khan
Nogle særprægede sydafrikanske masker blev også solgt på auktionen. Foto: Tariq Mikkel Khan
 

Det sidste i Sydafrika
Mandag fortalte kurator for Britta Nielsen, advokat Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten, til Ritzau, at auktionen er sidste del af den sydafrikanske del af sagen for hans vedkommende.

- Man kan sætte et flueben på den sydafrikanske del af sagen. Det, man sælger, er det, der er, bortset fra nogle indeståender på bankkonti, sagde Boris Frederiksen.

Nye oplysninger om, hvor der kan hentes flere penge, vil dog blive undersøgt. Derfor vil repræsentanter fra Kammeradvokaten også være til stede under straffesagen mod Britta Nielsen, når den begynder 24. oktober.

Indtil videre har Britta Nielsen ifølge Kammeradvokaten ikke samarbejdet om at finde flere værdier i sagen, så statens tab kan mindskes.

- Hun er ikke forpligtet til at tale med kurator. Jeg har ikke indtryk af, at hun har sagt meget til nogen. Vi må se, hvad der kommer frem i straffesagen, siger Boris Frederiksen.

Efter auktionen skal Boris Frederiksen godkende salgene endeligt, før de kan blive videregivet til deres nye ejermænd. Ekstra Bladet arbejder på at få en kommentar fra ham til auktionen.

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind