Hvidovre-borgere foran sigtede Brittas hus: SKRÆMMENDE

Beboere i Britta Nielsens nabolag er rystede over den store svindelsag

Den 64-årige Britta Nielsen levede umiddelbart et stille liv i Danmark, men i Sydafrika var der større armbevægelser over livsførelsen - hør mere her.
Følg Krimi

Se billederne: Kom med indenfor i Brittas grønne luksus-oase

I Hvidovre går snakken, efter at det i starten af ugen kom frem, at en ansat i Socialstyrelsen, der er bosat i byen, formentlig har svindlet for over 111 millioner kroner i kraft af sin betroede stilling.

Det fortæller flere af de borgere, som Ekstra Bladet møder på Hvidovrevej, hvor 64-årige Anna Britta Troelsgaard Nielsen boede, indtil hun forsvandt.

– Det er forfærdeligt, og jeg kan slet ikke forstå, at det kan lade sig gøre. Den samvittighed, hun må have haft.. Jeg kunne aldrig havde gjort sådan noget, siger 72-årige Sonja Bjørn Madsen, som har fulgt sagen i nyhederne.

Sonja Bjørn Madsen synes, det er skræmmende, at det kan lykkes at svindle for så mange millioner. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Sonja Bjørn Madsen synes, det er skræmmende, at det kan lykkes at svindle for så mange millioner. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

En ung kvinde, som passerer huset, hvor den 64-årige boede ryster også på hovedet, da Ekstra Bladet spørger ind til sagen.

– Det er skræmmende imponerende, at det overhovedet har kunnet lade sig gøre. Og så kommer det tæt på, når det er en, som tilsyneladende har levet et helt normalt liv her i Hvidovre, siger Annika på 25 år, der også selv bor i byen.

– Det gør det endnu værre at pengene er taget fra en pulje, som ellers skulle gå til de svagere her i samfundet. Så kunne hun lige så godt have taget maden fra en sultende, siger hun.

Kort efter passerer endnu en borger huset, der står efterladt med nedrullede gardiner i hvert eneste vindue.

Lars Bjerregaard Hansen lagde i weekenden vejen forbi Britta Nielsens hus i Hvidovre. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Lars Bjerregaard Hansen lagde i weekenden vejen forbi Britta Nielsens hus i Hvidovre. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
 

– Det er på en måde prisen for det tillidssamfund, vi lever i, når vi ikke tjekker hinanden og stoler på, at folk gør deres arbejde rigtigt, siger 59-årige Lars Bjerregaard Hansen, der også har fulgt sagen.

Berit er ked af, at de mange millioner er havnet det forkerte sted. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Berit er ked af, at de mange millioner er havnet det forkerte sted. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
 

En anden borger - en kvinde, som kun har boet i byen i kortere tid - kalder svindelssagen for uhyggelig kynisk.

– Det er utroligt synd for de mennesker, som skulle have haft pengene. For det er rigtigt mange penge der er havnet det forkerte sted, siger 57-årige Berit.

Mistænkt for millionsvindel: Efterlod sine hunde inden hun forsvandt

Britta Nielsen er sigtet for svindel for 111 millioner. Foto: Wiegaarden
Britta Nielsen er sigtet for svindel for 111 millioner. Foto: Wiegaarden
 

Fakta: Den store svindelsag

Over en årrække - fra 2002 til 2018 - lykkedes det tilsyneladende en central medarbejder i Socialstyrelsen, Britta Nielsen, at flytte ikke mindre end 111 millioner kroner fra styrelsens kasser til sine egne lommer.

Den 64-årig kvinde er internationalt efterlyst.

Sagen blev offentlig kendt tirsdag i sidste uge, og efterfølgende er der kommet en række oplysninger frem og sagen:

* Britta Nielsen har vært ansat i Socialstyrelsen siden 1977. Frem til 26. september 2018 fungerede hun som afdelingsleder.

* Hun har modtaget dronningens fortjenstmedalje i sølv for sit mangeårige arbejde i styrelsen.

* Hun har en villa i Hvidovre ved København.

* Politianmeldt 25. september 2018 - mistænkt for groft underslæb.

* En intern undersøgelse peger foreløbig på, at kvinden har svindlet for 111 millioner kroner, som hun har overført fra Socialstyrelsen til egne konti. Ekstra Bladet har afsløret, at Britta Nielsen har brugt en konto i Dansk Bank til svindlen.

* Svindlen skulle være foregået fra 2002 til 2018, og de stjålne penge skulle være fordelt over 274 udbetalinger.

* Britta Nielsen var såkaldt superbruger af Socialstyrelsens it-systemer.

* I styrelsen har hun blandt andet været ansvarlig for satspuljen, der er penge øremærket særligt udsatte grupper i samfundet.

* Ekstra Bladet har afsløret, at svindlen foregik ved, at Britta Nielsen udnyttede sin adgang som superbruger til Socialstyrelsens tilskudsadministrations it-systemer til at indsætte sine egne kontonumre i forbindelse med anvisning af tilskudsmidler.

* Hun er formentlig på fri fod i udlandet og er derfor efterlyst internationalt.

* Britta Nielsen er blevet varetægtsfængslet in absentia - altså uden at være til stede - efter et retsmøde for dobbeltlukkede døre.

* Britta Nielsens advokat, Nima Nabipour, fortæller til Ritzau, at han er i kontakt med Britta Nielsen. Men han vil ikke røbe, hvordan hun forholder sig til sagen.

* Hun vil dog betale pengene tilbage, såfremt hun modtager en opkrævning, oplyser advokaten ifølge et dombogsudskrift fra Sø-og Handelsretten fra den 4. oktober, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

* Til Britta Nielsens adresse har der været knyttet et stutteri og en genbrugsforretning. Virksomhederne blev stiftet i 2006 og ophørte i 2016.

* Sø -og Handelsrettens skifteret har 4. oktober 2018 taget Britta Nielsen under konkursbehandling, da hun er blevet erklæret personlig konkurs.

* Herefter har en kurator beslaglagt en ejendom i Danmark, en ødegård i Sverige og ’et lille’ indestående i et dansk pengeinstitut.

* Britta Nielsens datter ejer to virksomheder i henholdsvis Holland og Tyskland. Virksomhederne har at gøre med køb og salg af heste.

* Ekstra Bladet har afsløret, at Britta Nielsen har investeret millioner af kroner i safariejendomme og jordbesiddelse i Sydafrika med sin søn. De har desuden købt to firehjulstrækkere i Sydafrika og en i Danmark. derudover har Britta Nielsen købt diamanter og dyre guldsmykker i landet.

* Ekstra Bladet har erfaret fra centrale kilder, at Britta Nielsen forklarede til sine omgivelser, at hendes afdøde mand kom fra en velhavende pakistansk familie – og at hun spenderede de arvede penge. 

Selv #metoo-entusiastiske kvinder må medgive

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.