I dag afsløres beviser: Kundby-pige skrev sandheden på et stykke papir

I dag præsenterer anklagemyndigheden helt nye beviser i sagen mod 17-årig pige, som er tiltalt for forsøg på terror

Sådan lyder terrortiltalen mod den 17-årige Kundby-pige. I dag præsenterer anklagemyndigheden yderligere beviser i sagen.

I retten har den 17-årige Kundby-pige fortalt, at hun næsten desperat forsøgte at få opmærksomhed fra sine klassekammerater og derfor begyndte at eksperimentere med farlige kemikalier i sit hjem i Kundby ved Holbæk.

Til gengæld mente hun ikke en døjt med, at hun først konverterede til islam og senere brugte sine sociale profiler på internettet til at agitere for hellig krig. Og det var heller ikke alvorligt ment, at hun i sit hjem skrev detaljeret om angreb på først sin tidligere folkeskole Sydskolen i Fårevejle og siden den jødiske Caroline-skolen i København.

Mens pigen altså under retsmøderne med sit lange mørke hår fremstår på en helt anden måde, end de fleste formodentlig forbinder med en terrortiltalt, så har vidner fortalt om en kynisk pige, der eksempelvis ikke har meget til overs for vantro. Både en lærer, en pædagog og pigens egen mor har fortalt om deres bekymring for den 17-åriges tendens til radikalisering og hendes hang til at forherlige terrorhandlinger.

Kundby-pigen konverterede til islam 17. oktober 2015. Efterfølgende gennegik hun ifølge sin forsvarer en stigende radikalisering
Kundby-pigen konverterede til islam 17. oktober 2015. Efterfølgende gennegik hun ifølge sin forsvarer en stigende radikalisering

Skrev dagbog
Deres forklaringer bakkes op af en dagbog, som pigen selv har skrevet under sin varetægtsfængsling. Det gjorde hun på en computer, som hun fik udleveret af personalet på institutionen Grenen på Djurs, hvor pigen boede under sin varetægtsfængsling. Og i den fortæller pigen en helt anden historie under overskriften 'vejen til jihad' og 'vejen til islam'.

Netop den kendsgerning viser meget godt sagens dilemma for nævningetinget. På den ene side står pigen og hendes forsvarer. På den anden står anklagemyndigheden.

Anklager i Kundby-sagen: Pige radikaliseret på ultrakort tid

Retsdagen i dag er afsat til, at anklageren fremlægger helt nye beviser i sagen, som efter anklagemyndighedens opfattelse 'har afgørende betydning for nævningenes mulighed for at vurdere skyldsspørgsmålet'. Og sidst under dagens retsmøde får parterne lov til at procedere om skyldsspørgsmålet igen ganske kort, inden nævninge og dommere trækker sig tilbage for at vurdere, om pigen er skyldig eller uskyldig.

Har pigen været skyldig i forsøg på terror ved at være årsag til at skabe frygt på blandt andet Carolineskolen. Eller er hun uskyldig, sådan som hun hævder.

Havde seddel i sin sko
Fredag 5. maj fortalte anklager Kristian Kirk, at pigen formentlig har fremstillet nye beviser i sagen, mens hun har siddet i sin celle i Vestre Fængsel. Samtidig med at retssagen har kørt, og hun har ventet på at blive hentet af betjente og kørt til retssalen i Holbæk, har pigen tilsyneladende skrevet breve til en terrordømt dansk-tyrker, som i marts fik frataget sit danske statsborgerskab. Blandt andet fordi han blev dømt for at have tilsluttet sig Islamisk Stat.

Politiet kræver 'usædvanlig' straf til Kundby-pigen

Desuden har pigen på en lap papir dateret 30. april klokken 22.47 skrevet på både forside og bagside. På papiret fremgik blandt andet ordet 'sandhedenø, oplyster Kristian Kirk under retsmødet 5. maj.

Fik ransaget sin celle
I dag vil Kristian Kirk mere detaljeret fortælle, hvad der stod i både breve og på det papir, som ansatte i Kriminalforsorgen sikrede sig under en ransagning i pigens celle 3. maj.

En ransagning, som i øvrigt skete, efter at man på pigen fandt et sammenkrøllet stykke papir i hendes sko. Hendes mor var kommet til Vestre Fængsel for at besøge pigen, og det var lige inden det besøg, at en visitering af pigen gjorde, at sedlen blev fundet. På sedlen stod en række efternavne på terrordømte.

Svært bevæbnet politi eftersøgte mand med gevær

Ekstra Bladet følger dagens retsmøde og rapporterer fra det live. Du kan følge liveopdateringerne på ekstrabladet.dk.

Kundbypigens mor: Derfor meldte jeg min datter til politiet