I dag stilles Britta for dansk dommer

Svindelmistænkt skal i grundlovsforhør og får for første gang mulighed for at forholde sig til sigtelserne mod hende

Følg med her, før, under og efter grundlovsforhøret.

Efter sin første nat på dansk jord siden slutningen af september bliver den svindelsigtede Britta Nielsen klokken 10 lørdag formiddag stillet for en dansk dommer.

Natten har hun tilbragt i Vestre Fængsel.

Grundlovsforhøret mod kvinden holdes i retten på Frederiksberg, hvor en anklager forventes at kræve kvinden varetægtsfængslet, mens den sigtede og hendes forsvarer, Nima Nabipour, får mulighed for at forholde sig til sigtelserne mod hende.

Hun kan således ved grundlovsforhøret erklære sig skyldig eller ikke skyldig.

Siden sagen kom frem, har Britta Nielsen været efterlyst og i Danmark haft status som varetægtsfængslet in absentia.

Såfremt byretsdommeren i dag beslutter at varetægtsfængsle hende, kan det ske i op til højst fire uger ad gangen.

Velkommen hjem: Det sker der, når Britta lander

Ifølge anklagemyndighedens sigtelse har Britta Nielsen i perioden 2002-2018 begået underslæb for ikke under 111 mio. kroner i Socialstyrelsen, hvor hun var ansat i over 40 år. Pengene, som kommer fra såkaldte satspuljemidler, skal hun have kanaliseret over på sin private konto.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Britta Nielsen skal i grundlovsforhør i retten på Frederiksberg lørdag klokken 10. Arkivfoto. (Foto: Stine Tidsvilde)
Britta Nielsen skal i grundlovsforhør i retten på Frederiksberg lørdag klokken 10. Arkivfoto. (Foto: Stine Tidsvilde)

Britta Nielsen ankom til landet fredag eftermiddag, efter at hun i sidste uge blev pågrebet af politiet i Johannesburg i Sydafrika.

Her blev hun torsdag fremstillet i retten, hvor både anklager og forsvarer appellerede til, at Britta Nielsen blev løsladt og frivilligt lod sig overdrage til Interpol og sendt til Danmark. På den måde undgik man en egentlig udleveringssag, som kunne have trukket ud i månedsvis.

Advokat tog afsked med Britta i lufthavnen

Allerede samme aften steg Britta Nielsen om bord på et Qatar-fly med kurs mod Doha. Efter en kort mellemlanding fløj den 64-årige videre mod København, hvor hun altså landede ved 13-tiden fredag.

Britta Nielsen blev formelt anholdt ved ankomsten til København fredag. Lørdag klokken 10 fremstilles hun i grundlovsforhør. (Foto: Mogens Flindt)
Britta Nielsen blev formelt anholdt ved ankomsten til København fredag. Lørdag klokken 10 fremstilles hun i grundlovsforhør. (Foto: Mogens Flindt)

Først ved ankomsten til hjemlandet blev Britta Nielsen formelt anholdt af dansk politi og kørt til SØIK's - også kendt som bagmandspolitiets - kontorer på Teglholmen i Københavns Sydhavn.

Ud over Britta Nielsen skal en 38-årig medsigtet mand fremstilles lørdag. Han ankom til landet fredag med samme fly som den 64-årige kvinde. Manden nægter sig ifølge sin advokat, Henrik Dupont, skyldig.

Fire er sigtet i sag om svindel for millioner

Over en årrække - fra 2002 til 2018 - lykkedes det tilsyneladende Britta Nielsen, en central medarbejder i Socialstyrelsen, at flytte ikke mindre end 111 millioner kroner fra styrelsens kasser til sine egne lommer.

Yderligere tre personer mistænkes for at være indblandet i sagen.

Den ene - en mand - er blevet anholdt i Sydafrika. Det oplyser Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Søik) torsdag.

Læs mere om sagen her:

* Sagens hovedperson, Anna Britta Troelsgaard Nielsen, var afdelingsleder i Socialstyrelsen frem til 26. september 2018.

* Den 25. september 2018 blev hun mistænkt for groft underslæb.

* En intern undersøgelse peger foreløbig på, at kvinden har svindlet for 111 millioner kroner, som hun har overført fra Socialstyrelsen til egne konti. Beløbet ventes dog at stige.

* Svindlen skal være foregået fra 2002 til 2018, og de stjålne penge skulle være fordelt over 274 udbetalinger. Svindlen kan dog være begyndt allerede i 1997, oplyste bagmandspolitiet onsdag.

* Britta Nielsen blev mandag 5. november kl. cirka 5.30 i Sydafrika. Hun har siden slutningen af oktober været efterlyst internationalt og blev i Danmark varetægtsfængslet in absentia - altså uden at være til stede.

* Ifølge fortrolige indrejsedokumenter fra de sydafrikanske myndigheder, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, rejste Britta Nielsen ind i Sydafrika den 23. september. Det var to dage før, hun blev politianmeldt.

* Hendes advokat, Nima Nabipour, har været i kontakt med kvinden. Men han vil ikke røbe, hvordan hun forholder sig til sagen.

* Hun vil dog betale pengene tilbage, såfremt hun modtager en opkrævning, oplyste advokaten ifølge et dombogsudskrift fra Sø-og Handelsretten fra den 4. oktober.

* Foruden den 64-årige kvinde er to kvinder og en mand sigtet i sagen.

* Manden blev anholdt tirsdag aften i sidste uge i Johannesburg International Airport i Sydafrika.

* Anholdelsen skete, da han forsøgte at rejse ud af landet, og der var en international arrestordre på ham. Forinden var han også blevet varetægtsfængslet in absentia.

* De to kvinder sigtes for hæleri. Manden mistænkes for hæleri af særlig grov beskaffenhed. Han menes at have haft en hovedrolle i forhold til at bruge de svindlede penge fra styrelsen.

* De tre sigtede er beskyttet af navneforbud.

* Til den hovedmistænktes adresse har der været knyttet et stutteri og en genbrugsforretning. Virksomhederne blev stiftet i 2006 og ophørte i 2016.

* Sø- og Handelsrettens skifteret har 4. oktober 2018 taget kvinden under konkursbehandling, da hun er blevet erklæret personlig konkurs.

* Herefter har en kurator beslaglagt en ejendom i Danmark, en ødegård i Sverige og "et lille" indestående i et dansk pengeinstitut.

* Onsdag oplyste bagmandspolitiet, at det i 2012 fejlbehandlede en underretning om, at en ansat i Socialstyrelsen havde overført millionbeløb til sig selv.

* Bagmandspolitiet efterforskede ikke sagen om de mistænkelige overførsler, men nøjedes med at underrette Skat som en sag om mulig skattesnyd.

Kilder: Ritzau, Børne- og Socialministeriet, Virk.dk, Politiken, Ekstra Bladet og Jyllands-Posten.