Ikke første eksplosion: Skete for præcis 16 år siden

Skattestyrelsens lokaler har før været udsat for eksplosioner

Den voldsomme sprængning ved Skattestyrelsen på Østbanegade, der i nat skræmte borgere på Østerbro, er ikke den første af sin slags.

På præcis samme dato i august 2003 var bygningen også udsat for en eksplosion. Der var dog tale om en ladning med væsentligt mindre kraft. Sprængladningen var placeret på en boks af rustfrit stål, der blev destrueret og ødelagde en væg.

Politiet har dog meddelt, at de på nuværende tidspunkt ikke ser nogen sammenhæng mellem de to episoder. Politiet har talt med den person, der var mistænkt i sagen fra 2003.

- Intet tyder på en sammenhæng, siger chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov om sammenfaldet.

Politiet har talt med den person, der var mistænkt i sagen fra 2003.

- Indtil videre er det et tilfælde.

Kæmpe trykbølge
Ved eksplosionen i 2003 forklarede en vagt, der sad i sin parkerede bil 50 meter fra eksplosionen, til politiet, hvordan hans bil løftede sig fra jorden, da sprængningen fandt sted.

Der var ifølge politiet dengang ikke tale om en bombe

- Der er fundet nogle papstykker og nogle taperester derude - men der er ikke fundet hverken detonatorer eller sprængstof. Alt tyder på, at det er i kanonslags-størrelsen, sagde Ove Dahl, sagde kriminalinspektør Ove Dahl 6. august 2003 ifølge Ritzau.

Politiet mistænkte en person for at stå bag angrebet, men kom ikke for alvor på sporet af nogen gerningsmænd eller kom frem til noget motiv for eksplosionen, der blev betegnet som farlig.

- Det var livstruende, hvis man befandt sig i nærheden.

- Vi har ingen mistanker, og vi har ingen idé om, hvad motivet kan være. Det kan tyde på hærværk, men det er for voldsomt til at være drengestreger, sagde kriminalpolitiets centrale vagtleder om sagen dengang.

Senere på dagen blev eksplosionen dog nedtonet til blot 'grove drengestreger'.

Endnu en Skat-sprængning
Tre år senere blev en Told og Skat-bygning på Tagensvej København også udsat for en hjemmelavet eksplosion. En sodavandsflaske med sprængfarlig væske sprængte et hul på størrelse med en håndbold i en dør til bygningen, og bilruderne på to parkerede biler blev knust.

Politiet oplevede i den periode, at flere eksperimenterede med flydende sprængstof. Tendensen kan muligvis hænge sammen med, at der få år senere blev indført væskeforbud på fly. Et forbud, der stadig står ved magt den dag i dag.

Døren til Skattestyrelsens bygning dagen efter eksplosionen. Foto: Jens Dresling
Døren til Skattestyrelsens bygning dagen efter eksplosionen. Foto: Jens Dresling
 

Politiet kom heller ikke i denne sag frem til motiv eller gerningsmænd.

- Umiddelbart virker det ikke særlig kvalificeret, men det er for tidligt at sige, om det er et forsøg på indbrud, drengestreger eller noget mere alvorligt, sagde kriminalpolitiets centrale vagtleder til Ekstra Bladet tilbage i november 2006.

Andre angreb på Skattestyrelsen

 Grov vold mod Skat-ansat i Silkeborg

En martsmorgen i 2017 blev en kvindelig ansat i Skat overfaldet ved sit hjem, da hun var på vej på arbejde. Her blev hun overfaldet af en 47-årig mand. Da hun lå værgeløs på jorden, sparkede og slog den 47-årige hende i hovedet.

Hun fik flere brud på ribben og kæben.

Overfaldet var bestilt af den 47-åriges bror, der var utilfreds med kvindens håndtering af hans selskabers sager hos Skat.

Derudover var en tredje mand involveret i angrebet. Han holdt vagt, mens den 47-årige gik løs på kvinden.

Den 47-årige fik ligesom sin bror, der bestilte overfaldet, tre år og seks måneders fængsel. Den 29-årige, der holdt vagt, blev idømt to år og seks måneders fængsel.

Skatteskyldner skød sikkerhedsvagt i hovedet.

Den 23. november 2007 blev vagtmanden Benny Nielsen skudt og dræbt i et skattecenter på Tagensvej i København.

Gerningsmanden, 47-årige Jørn Bundgaard Pedersen, fik 14 års fængsel for drabet.

Han var troppet op på skattecentret, hvor han truede en sagsbehandler med en pistol, fordi han var utilfreds med, at Skat gennem flere år havde forsøgt at inddrive et beløb på 318.321 kroner.

Efterfølgende rettede Jørn Bundgaard Pedersen sit våben mod hovedet på den 57-årige sikkerhedsvagt Benny Nielsen og affyrede et skud. Skuddet var dræbende.

/ritzau/