Ikke kun Danmark: Svindelnetværk angriber hele Europa

Usynlige svindlere udnyttede verdensomspændende firma

De svindlere, der har forsøgt at narre jobsøgende i Danmark, har også rettet skytset mod 13 andre lande i Europa. Se kortet i den interaktive grafik i artiklen.
De svindlere, der har forsøgt at narre jobsøgende i Danmark, har også rettet skytset mod 13 andre lande i Europa. Se kortet i den interaktive grafik i artiklen.
Følg Krimi

Det er ikke kun jobsøgende danskere og danske medier, der er blevet snydt af internationale svindlere. For med et nøje planlagt angreb har svindlerne hen over sommeren bombarderet aviser rundt om i Europa med falske jobannoncer, der skal lokke jobsøgende i fælden i håbet om at tjene nogle ærlige penge.

Svindel-netværket har i løbet af sommeren forsøgt at fuske sig til tusinder af kroner ved at få jobsøgende danskere til at indløse falske checks og efterfølgende sende pengene til udlandet via pengeoverførselsfirmaet Western Union. Og fremgangsmåden har været den samme i en række europæiske lande, hvor de usynlige svindlere har været på spil.

Svindler-netværk snyder danske jobsøgere

Anden generation
I mindst 13 lande rundt om i Europa - ud over Danmark - har svindler-netværket indrykket annoncer og misbrugt personers navne og ikke betalt for annoncerne. Og samtidig er det verdensomspændende amerikanske konsulentfirma Arthur D. Little blevet trukket ind i svindelnummeret. For de usynlige svindlere har nemlig brugt domænet arthurlittle.org i deres email adresser. Et domæne der i en hurtig vending kan forveksles med det virkelige Arthur D. Little, der bruger domænet adlittle.com.

- Man kan kalde det her anden generation af den helt klassiske Nigeria-svindel, hvor man modtager eksempelvis modtager en mail om, at man har har mulighed for at modtage 15 millioner kroner fra en eller anden stammehøvding, hvis man bare lige sender de og de oplysninger. Her ryster de så lige cocktailen og serverer den på en anden måde, siger cybersikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS.

Samtidig har svindlerne også lagt flere kræfter i svindelnummeret for at højne troværdigheden over for de potentielle ofre.

- Det her er et større og mere avanceret setup end med den klassiske Nigeria-svindel, siger han.

Svindel-netværk snød danske bladhuse

Omfattende operation

Svindlerne, som har forsøgt at narre penge fra jobsøgende i hele Europa, har haft noget at se til, hver gang de har tjekket deres mail. De har nemlig ikke kun skullet tjekke en enkelt konto, men derimod mange forskellige.

Svindlerne, som det fremgår af kortet her på siderne, oprettet en mail af typen xxx@arthurlittle.org til hvert land, som jobannoncen har været indrykket i. Hertil har de forskellige ansøgere sendte deres ansøgninger.

Ansøgerne har dog aldrig fået svar fra disse arthurlittle.org-mails.

Al kommunikation er derimod foregået via forskellige Gmail-konti. Ekstra Bladets research viser, at svindlerne formentligt benytter sig af minimum én Gmail-konto i hvert land, som de opererer i. Det giver minimum 14 Gmail-konti, hvorfra svindlerne skal kommunikere med samtlige af de ofre, som de forsøger at lokke penge ud af.

Formentligt fra Afrika
Ud fra beskrivelsen af svindlernes metode, vil cyber-eksperten skyde på, at bagmændene sidder i Afrika.

- Metoden her er lidt mere lavpraktisk, end nogle af de meget teknisk avancerede svindelnumre, som vi ser fra eksempelvis den tidligere østblok.

Der er samtidig tale om en ualmindelig lukrativ form for svindel.

Ifølge Interpol blev der i 2015 på verdensplan fusket for op mod 15 milliarder kroner med metoder som denne, men eksempelvis også gennem såkaldt kærligheds-svindel, hvor ofre tror de sender penge til net-kærester, som de dog aldrig har mødt i virkeligheden. Senest er en dansk kvinde blevet snydt for 1,7 millioner kroner på den måde.

- Sofistikeret cyber-kriminalitet er en voksende trussel, der kan ramme både virksomheder og privatpersoner over hele verden, har assisterende direktør for FBI's Cyber Divison sagt tidligere i år.

Herunder kan du se, i hvilke lande de usynlige svindlere også har forsøgt at narre jobsøgende personer. Jobannoncerne kan være indrykket i endnu flere lande end vist på kortet.

Hvis du klikker på de røde markører, kan du se, hvilken dato den første jobannonce ifølge Ekstra Bladets research er blevet indrykket i det enkelte land. Mail-adressen ved det enkelte land angiver den adresse, der er brugt i jobannoncen i det pågældende land.

Svindlere ville fuppe Michael: 'Det er skruppelløst'

Fuppede svenskere
Ekstra Bladet har været i kontakt med flere aviser rundt om i Europa, hvor de usynlige svindlere har indrykket annoncer for at lokke håbefulde jobansøgere i deres fælde.

I Sverige slog svindlerne til mod lokalavisen Kalmar Posten, der hver onsdag ryger ud i postkasserne til borgerne i Kalmar-området.

20. juli kunne læserne i avisen se jobannoncen, der kunne give heldige jobansøgere 3860 svenske kroner ved tre-fire dages arbejde om ugen.

På den svenske lokalavis modtog de et opkald fra den person, der bestilte annoncen. En person der udgav sig fra at være fra den internationale konsulentvirksomhed Arthur D. Little. Men efter annoncen blev bragt i avisen, stod det dog klart for annoncesælgerne, at jobannoncen ikke var ægte.

- Da vi havde den første annonce 20. juli, ringede læsere efterfølgende og var sure på os, fordi de havde oplevet annoncen som et bedrageri. Så vi fjernede de kommende annoncer. For vi forstod, at de ikke var rigtige, fortæller annoncesælger på Kalmar Posten, Lasse Larsson.

Ukendte kriminelle stjal Jespers identitet: Det er først nu jeg kan se det var et svindel-nummer

For godt til at være sandt
Det er ikke hverdagskost for Kalmar Posten, at læsere griber knoglen og er sure over jobannoncer i lokalavisen.

- Der var en hel de læsere, der henvendte sig til os. Det er sjældent, at vi får negative reaktioner. For vi er en avis, hvor man kigger efter annoncer for lokale markeder. Men det her job var for godt til at være sandt, forklarer Lasse Larsson og fortsætter:

- Siden har vores økonomiafdeling været i kontakt med det virkelige Arthur D. Little, der har en afdeling i Göteborg.

Kalmar Posten har nu fjernet annoncen fra avisens elektroniske udgave.

Svindlere på spil i Danmark: Se deres tricks

Svindlere leger med folks følelser

Hos konsulentvirksomheden Arthur D. Little begyndte de hen over sommeren at få regninger fra jobannoncer, som de aldrig havde bestilt. Samtidig kontaktede interesserede jobansøgere virksomheden i håbet om at få et af de job, som de usynlige svindlere indrykkede annoncer om i mindst - udover Danmark - 13 lande med en e-mail adresse, der til forveksling ligner Arthur D. Littles. Også Arthur D. Littles logo går igen i flere af annoncerne.

Hurtigt stod det klart for konsulentvirksomheden, at dens navn var blev misbrugt i et større svindelnummer. Siden sendte virksomheden mails ud til aviser, der havde bragt annoncerne, hvor virksomheden gjorde det klart, at virkelighedens Arthur D. Little intet har med jobannoncerne at gøre.

Folk har ingen grænser
I Paris sidder COO i Arthur D. Little, Francois Valraud, og undrer sig over, hvad nogle folk får ud af at bringe falske jobannoncer for at snyde folk.

- Jeg synes, det er meget dårligt. Nogle folk har ikke nogen grænser i den måde, de arbejder på. Jeg forstår ikke, hvordan der er nogle folk, der kan finde på sådan noget, siger Francois Valraud til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Det er at lege med folks følelser, der gerne vil have et job, fortæller Francois Valraud.

Anmeldt til politiet
Siden Arthur D. Little, der har kontorer rundt om i hele verden og yder rådgivning om strategi, teknologi og innovation til virksomheder, blev opmærksom på de falske jobannoncer har firmaet anmeldt falskneriet til politiet rundt om i forskellige lande. Samtidig er det lykkedes for konsulentvirksomheden at få lukket ned for domænet arthurlittle.org.

- Vi har været i kontakt med politiet, hvor man indgiver en anmeldelse, og så venter man bare. Siden det er i flere lande, er det endnu svære. Men det var en god ting at få lukket domænet, siger Francois Valraud.

Selvom sagen er anmeldt til politiet, og domænet er lukket ned, slutter sagen ikke her for Arthur D. Little.

- Vi forsøger stadig at finde ud af mere. Og vi arbejder hårdt på at finde ud af, hvem der har organiseret det beskidte bedrageri, siger Francois Valraud fra sit kontor i Paris.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+