Imam: Det gør ondt at se

Den muslimske frontfigur, formanden for Grimhøj-moskéen Oussama El Saadi, mener, at der er stor forskel på Islamisk Stat og de terrorister, der stod bag blodbadet i Paris

45-årige Oussama El Saadi, formand for Grimhøj-moskéen i Brabrand og en mand med kontroversielle holdninger til Islamisk Stat og selvmordsbombere, tager afstand fra terrorangrebet i Paris. - Vi er imod al vold og terror, og Paris-angrebet gør skade på alle muslimer, siger han i dette interview med Ekstra Bladet. (Foto: Ernst van Norde)
45-årige Oussama El Saadi, formand for Grimhøj-moskéen i Brabrand og en mand med kontroversielle holdninger til Islamisk Stat og selvmordsbombere, tager afstand fra terrorangrebet i Paris. - Vi er imod al vold og terror, og Paris-angrebet gør skade på alle muslimer, siger han i dette interview med Ekstra Bladet. (Foto: Ernst van Norde)

Tirsdag havde han en hovedrolle i DR Dokumentaren 'Den Fordømte Moské' med sine kontroversielle udtalelser, hvori han ytrer respekt for selvmordsbombere og Islamisk Stat.

Efter terrorangrebet på det franske ugemagasin Charlie Hebdo var det således interessant at spørge formanden for Grimhøj-moskéen, Oussama El Saadi, hvordan han forholder sig til de uhyggelige blodsudgydelser i Paris.

- Det gør ondt at se og er skadeligt for alle muslimer, siger Oussama El Saadi til Ekstra Bladet.

- Hvad er forskellen på terroristerne i Paris og de terrorhandlinger, som Islamisk Stat udfører i Syrien og Irak?

- Der er stor forskel. I Israel og Syrien har vi at gøre med kæmpe store krigsmaskiner, som bekæmper folk, der har kæmpet for frihed igennem flere år. Det er noget helt andet, når man som i Mellemøsten kæmper mod diktaturer og for almindelige rettigheder. Det kan man ikke sammenligne med det, der er sket i Paris.

Vil ikke dømme

Den 45-årige muslim, der kom til Danmark som 20-årig, palæstinensisk flygtning fra Beirut, vil ikke ytre sin personlige holdning til, hvordan terroristerne fra Paris bør straffes.

- Det er op til domstolene, lyder det kort fra den muslimske frontfigur for den omdiskuterede moské i det vestlige Aarhus.

Oussama El Saadi understreger, at han og de øvrige i bestyrelsen for Den Muslimske Sammenslutning, der står bag Brabrand-moskéen, til 'enhver tid tager afstand fra terror og vold mod uskyldige civile'.

En kvindelig  tegner blev truet til at lukke drabsmændene ind på redaktionen. Krimi Drabsmænd tvang tegner til at lukke dem ind på satireblad

- Al slags vold og terror er uacceptabelt. Det har jeg hele tiden ment, siger Oussama El Saadi.

Ifølge politiet var Grimhøj-moskéen samlingssted for 22 af de 27 danskere med base i Aarhus, der i 2013 rejste til Syrien for at deltage i krigshandlingerne.

Skaber had og frygt

Oussama El Saadi kalder terroraktionen i Paris for 'skadelig for alle muslimer'.

- Sådan et angreb skaber unødig frygt og og had, som så kan vendes mod alle muslimer. Det er os muslimer, det skader allermest, og det hjælper hverken os eller det, vi tror på, siger Oussama El Saadi.

Den muslimske førtidspensionist og familiefar til fem med en uddannelse inden for video- og computeranimation savner anerkendelse af sit og sine trosfællers samarbejde med de danske myndigheder for at stoppe udrejse-aktiviteterne blandt aarhusianske unge til Syrien-krigen.

Redningsfolk foran bygningen på Rue Nicolas Appert, hvor terroristerne ledte efter redaktionen. 
(Foto: AP) Krimi Nabo til Charlie Hebdo: Terroristerne kunne ikke finde avisen

- Vi kunne godt ønske os en mere nuanceret fremstilling af, hvad vi står for.

- Hvem siger, det var IS, der stod bag terrorangrebet i Paris? Vi bor her i Danmark, og jeg vil ikke herfra gøre mig til dommer over IS.

- Jeg kunne heller ikke lide Saddam Hussein, men vi så med invasionen af Irak, hvordan propaganda på et forkert grundlag fik en afgørende rolle. Den fejl bør vi ikke gentage med IS, siger Oussama El Saadi.

1 af 2 
2 af 2 45-årige Oussama El Saadi, formand for Grimhøj-moskéen i Brabrand og en mand med kontroversielle holdninger til Islamisk Stat og selvmordsbombere, tager afstand fra terrorangrebet i Paris. - Vi er imod al vold og terror, og Paris-angrebet gør skade på alle muslimer, siger han i dette interview med Ekstra Bladet. (Foto: Ernst van Norde)