Imam får betinget fængsel for at håne jøder i prædiken

58-årig imam vil ikke acceptere dom for at forhåne jøder. Han anker afgørelsen til Østre Landsret

En imam fra Odense er tirsdag ved Retten i Odense idømt 14 dages betinget fængsel for at have forhånet jøder under en prædiken i september 2014 i moskeen på Ørbækvej i Odense.

Imamen Mohamad Al Khaled Samha er dømt for under en prædiken blandt andet at have omtalt jøder som 'børn af aber og svin'.

- Det er en skærpende omstændighed, at du har optrådt som leder - som religiøs leder, lyder det fra retsformand Birgitte Thorsen i forbindelse med domsafsigelsen.

Imamen vil ikke acceptere rettens dom, og han har på stedet anket afgørelsen til Østre Landsret. Kravet er frifindelse.

Under sagen afviste imamen at have udtalt sig om jøder generelt.

Hans ringeagtsytringer var alene møntet på de israelere, der i 2014 deltog i angreb på de palæstinensiske områder i Gaza.

- Min tale var udelukkende om den israelske hær. Selv de jøder, der er i Palæstina - børn og kvinder - dem vil vi ikke gøre noget. Vi vil kun bekrige dem, der flyver og bomber os fra luften, forklarede han.

Derudover har imamen forsvaret sig med, at hans nedsættende betegnelser ikke var hans egne. De stammede fra Koranen og andre islamiske skrifter.

- Det er ligegyldigt, om han har fundet på sine ord selv, eller om han har læst dem i Koranen eller et andet sted, argumenterede anklager Maria Fanø-Fredeløkke i sin procedure.

Sagen er tilbage fra 2014, og lidt hurtig hovedregning vil afsløre, at sagsbehandlingstiden frem til byretsdommen har været over to år.

Det skyldes ifølge Maria Fanø-Fredeløkke flere forhold. Blandt andet har der skullet foregå en omfattende tolkning af den videooptagede prædiken.

Derudover har sagen både været forelagt for Statsadvokaten i Viborg og for Rigsadvokaten. Der er nemlig tale om en sag efter straffelovens paragraf 266b - nogle gange kaldes den også racismeparagraffen.

Den paragraf er et indgreb i ytringsfriheden, og derfor skal den helt til tops hos anklagemyndigheden, før der kan rejses tiltale.

Det er nu op til Statsadvokaten i Viborg at tage stilling til, om man ligesom imamen vil anke dommen. Statsadvokaten har mulighed for at anke dommen til skærpelse.