Indisk Uber-chauffør fængsles på livstid for voldtægt

Den kontroversielle taxitjeneste Uber kom i problemer, da chauffør voldtog kvinde i Indien. Nu er han dømt

En indisk domstol har tirsdag dømt en chauffør, der benytter sig af det kontroversielle hyrevognskoncept Uber, for at have voldtaget en ung kvindelig kunde i New Delhi.

Manden straffes med fængsel på livstid, skriver blandt andet nyhedsbureauet AFP.

Allerede i sidste måned blev Shiv Kumar Yadav kendt skyldig i at have bortført og voldtaget den 25-årige kvinde i december sidste år. Men nu er straffen også udmålt.

- Han fængsles på livstid. Det vil sige indespærring til han dør af naturlige årsager, lød det fra dommer Kaveri Baweja under domsafsigelsen i New Delhi.

Den dømte, der var iført en hvid T-shirt, tørrede tårer af sine kinder, da dommeren læste straffen op. Fængsel på livstid var den hårdest mulige straf, han kunne få.

Den meget omtalte voldtægt fandt sted samtidig med, at det USA-baserede Uber forsøgte at indtage det indiske marked.

Kvinder i Indien - og i New Delhi i særdeleshed - er ekstremt fokuserede på sikkerhed efter en lang række gruppevoldtægter, der har skabt global vrede og forfærdelse.

I forbindelse med voldtægten blev Uber kritiseret for at have forsømt at foretage tilstrækkelige baggrundstjek af sine chauffører. Blandt andet kom det frem, at den nu dømte chauffør tidligere havde været beskyldt for at overfalde andre kvinder.

Det hastigt ekspanderende Uber-koncept blev grundlagt i 2009 og tilbyder kørsel via en app til mobiltelefoner.

Private bilejere tilbyder at samle personer op på gaden og køre dem til en i forvejen aftalt destination.

App'en har dog flere steder ført til konflikter med de eksisterende taxiselskaber. Blandt andet har Trafikstyrelsen i Danmark meldt taxikonceptet til politiet, efter at Uber blev introduceret herhjemme midt i november.