Indkøbscenter i Kenya genåbner to år efter massakre

To år efter, at 67 mennesker blev dræbt i en massakre i et indkøbscenter i Kenya, slår centret igen dørene op

Engang var det enorme indkøbscenter Westgate i Kenya symbol på den økonomiske fremgang i Østafrika.

Men efter et blodigt terrorangreb for to år siden blev Westgate i stedet symbol på den stigende usikkerhed i Kenyas hovedstad, Nairobi, og den omkringliggende region.

Centret har været lukket siden angrebet, der kostede 67 mennesker livet. Men på lørdag slår det dørene op igen.

Smurte sig ind i blod og overlevede gidseldrama

Tirsdag blev journalister vist rundt i det genopbyggede indkøbscenter, som fire militante fra den somaliske gruppe al-Shabaab angreb 21. september 2013.

Indkøbscentret blev kraftigt beskadiget under det fire dage lange angreb for knap to år siden. De fire bevæbnede mænd stormede indkøbscentret, hvor de kastede håndgranater og skød mod kunder og ansatte.

Tirsdag var malere i gang med de sidste penselstrøg i de gange, hvor kenyanere på indkøb blev mejet ned - eller spillede døde for at undgå at blive dræbt.

- For præcis 22 måneder siden oplevede vi en af de sørgeligste dage i kenyansk historie, sagde Nairobis guvernør, Evans Kidero, til de journalister, der tirsdag blev vist rundt i indkøbscentret.

Slagtehus Kenya: 'Terroristernes sko var fyldt med blod'

Slagtehus Kenya: 'Terroristernes sko var fyldt med blod' - Vi græd som nation og vi sørgede. Men Westgate er tilbage, sagde guvernøren, der betegner genåbningen af centret, der engang var et af Kenyas bedste og mest prestigefulde indkøbssteder.

Kenyas politi har fået kritik for ikke at reagere hurtigt nok på angrebet mod Westgate, hvor det varede længe, inden politiet overhovedet fik tilkaldt forstærkninger og trængte ind i centret.

En lignende kritik har siden lydt ved andre militante angreb, senest i april, hvor al-Shabaab tog skylden for et angreb mod Garissa Universitet i det nordøstlige Kenya. Her blev 148 mennesker dræbt.