Ingen har opklaret mysteriet: Så meget har efterforskningen kostet

Der er brugt over hundrede millioner kroner i forbindelse med eftersøgningen af den lille pige, der forsvandt i dag for ti år siden

Der er ingen tvivl om, at Madeleine McCann er den mest efterlyste pige i hele verden.

I dag for ti år siden forsvandt den dengang knap fireårige pige fra en ferielejlighed i Praia da Luz ved Algarve-kysten i Portugal, da forældrene spiste på en nærliggende restaurant.

’Amerikas Maddie McCann’ forsvandt fra sit værelse for fem år siden - nu er hendes lig fundet

Siden har både familien selv, politiet i to lande og privatdetektiver ledt efter den lille blonde pige, og eftersøgningen af Madeleine McCann har bestemt ikke været billig.

I morgen er det 10 år siden: Alle teorierne om Maddie - og politiets næste skridt

I alt har den britiske statskasse betalt mere end 14 millioner pund, svarende til 123.277.000 kroner, i forbindelse med efterforskningen.

Derudover kommer det massive beløb, som stammer fra private donationer.

Flere gange er der lavet billeder af Madeleine, så folk kan se, hvordan hun muligvis ser ud som ælder. Foto: AP
Flere gange er der lavet billeder af Madeleine, så folk kan se, hvordan hun muligvis ser ud som ælder. Foto: AP
 

Madeleines fond
12 dage efter den lille piges forsvinden blev der oprettet en fond i hendes navn. På bare tre måneder besøgte mere end 80 millioner mennesker fondens hjemmeside.

I de første 10 måneder blev der indsamlet over to millioner pund. De mange penge kom blandt andet fra private forretningsfolk samt flere kendisser som Harry Potter-forfatteren, J. K Rowling, og X Factor-dommeren Simon Cowell.

Derudover oprettede fonden en webshop på deres hjemmeside, hvor man blandt andet kan købe t-shirts, ambånd og plakater - alt sammen med det formål at samle penge ind.

Forældrene har brugt de mange penge, som de selv har samlet ind, på en privat efterforskning. Foto: AP
Forældrene har brugt de mange penge, som de selv har samlet ind, på en privat efterforskning. Foto: AP

Derudover har familien McCann samlet penge ind via bogen 'Madeleine', som ifølge flere britiske medier indbragte over en million pund.

Familiens talsmand afslører: Denne dag troede vi, vi havde fundet Maddie

Ifølge fondens seneste regnskab som er fra marts 2016, og som er offentliggjort på fondens hjemmeside, står der lige nu 714.000 pund på bundlinjen.

De mange penge er blevet brugt på private detektiver, der har foretaget deres egen efterforskning ved siden af politiet, og flere pr-kampagner.

Derudover har Kate og Gerry McCann også brugt pengene på forskellige retssager, heriblandt mod den tidligere portugisiske efterforsker, Gonçalo Amaral.

Britiske regering
I maj 2011 valgte den britiske regering at åbne Madeleine McCann-sagen igen, efter at portugisisk politi havde lukket sagen i sommeren 2008. 29 efterforskere og otte civile blev sat til at løse mysteriet om den forsvundne pige.

Det britiske politi fik udleveret alt materiale fra den portugisiske efterforskning. Den 12. maj 2011 offentliggjorde daværende premierminister David Cameron, at Indenrigsministeriet, med den nuværende premierminister Theresa May i spidsen, ville betale for efterforskningen.

Efterforskningen efter Madeleine McCann får flere penge

I marts 2017 havde efterforskningen indtil videre kostet 11,1 millioner pund. I april 2016 kom der en bevilling på 95.000 pund og i april i år kom der endnu en bevilling fra Indenrigsministeriet på 85.000 pund, der skal holde efterforskningen af sagen åben indtil september 2017.

Lige nu sidder der fire efterforskere, som aktivt følger de spor, som kan lede til fundet af den lille pige.

Det er endnu uvist, hvor længe politiet vil forsætte efterforskningen.

Har ikke dårlig samvittighed
Flere har efterhånden som årene er gået, stillet spørgsmålstegn ved, hvorfor politiet har skullet bruge så mange penge på efterforskningen af en lille pige, når der hvert år forsvinder mange børn.

Parret har ikke dårlig samvittighed over de mange millioner, som er blevet brugt. Foto: AP
Parret har ikke dårlig samvittighed over de mange millioner, som er blevet brugt. Foto: AP

Og her, 10 år efter, bliver der stadig stillet spørgsmålstegn ved det store beløb. Men Maddies forældre, Gerry og Kate McCann, har ikke dårlig samvittighed.

- Jeg synes, noget af kritikken er virkelig unfair, for jeg ved godt, at der kun er tale om et barn, men hvert år rejser flere tusinde britiske turister til Algarve-kysten. Du havde en britisk borger, der var genstand for en forbrydelse, og der var andre forbrydelser, der blev opdaget efter Madeleines bortførelse, der involverede britiske turister, så jeg tror det at forfølge det til en rimelig ende er, hvad du ville forvente, sagde Kate McCann for tre dage siden i et interview med BBC.

Madeleines forældre i krig med politimand: Nu mister de millioner

- Folk, der arbejder med denne slags sager, har gjort det meget klart, at denne type bortførelse er usædvanlig sjælden, faktisk. Vi bliver nødt til at sætte det i perspektiv, og det er derfor Madeleines tilfælde tiltrækker så meget opmærksomhed, siger faderen Gerry McCann til kanalen.

Ud over de 14 millioner pund har det portugisiske politi også brugt ressourcer på sagen. De efterforskede den fra hun forsvandt den 3. maj 207 frem til juni 2008. Det er ikke offentliggjort, hvor mange penge det portugisiske politi har brugt på efterforskningen. 

I et år ledte portugisisk politi efter Madeleine. Foto: AP
I et år ledte portugisisk politi efter Madeleine. Foto: AP