Inspektør bryder tavsheden: Sådan antændte besætningsmedlemmer mordbrand

Flemming Thue Jensen har søndag fremlagt sine teorier om Scandinavian Star-branden, der kostede 159 personer livet i 1990

Hør nogle af Flemming Thue Jensens afsløringer ved pressemødet i indslaget. (Video: VG)
Følg Krimi

Den tidligere hovedundersøger i sagen om Scandinavian Star-tragedien stod søndag eftermiddag frem på et pressemøde i Oslo, hvor han fremlagde nye oplysninger i sagen som han - ifølge ham selv - har fortiet i 26 år.

Flemming Thue Jensen fortæller på pressemødet, at han mener at have bevis for, at det var to af besætningsmedlemmerne, der stod bag branden, der kostede 159 personer livet.  Han ønsker dog ikke at offentliggøre deres navne.

- Der er to personer, som jeg har stillet op på en tallerken. Jeg vil ikke sige, hvem det er. Politiet må tage over, sagde Flemming Thue Jensen, der ikke ønsker at blive afhørt af det norske politi i sagen.

-  Jeg er klar til at vidne i en retssag, men jeg nægter at lade mig afhøre af norsk politi, sagde han på pressemødet, hvor han sendte en meget utvetydig kritik af sted mod landets politi.

Dansk efterforsker står frem efter 26 år: Her er Søren Pinds reaktion

Kunne have været opklaret inden en måned
- Jeg synes, norsk politi har haft en uheldig sag, og de har været med til selv at forkvakle sagen. Hvis de (politiet, red.) havde hørt på det, som jeg sagde, så kunne de reelt have minimeret antallet af mistænkte fra 482 til tre personer. Jeg gentager: Til tre personer. Så burde den sag været opklaret inden en måned., siger han.

Den tidligere hovedundersøger fra Søfartsstyrelsen i Danmark har efter sin pension iværksat sin egen personlige efterforskning, hvor 'brikkerne er faldet på plads'.

Flemming Thue Jensen forklarede lørdag, at han ikke har kunnet stå frem før nu.

- Jeg har ikke kunnet gøre det før rent mentalt, og det er også først nu, at jeg er færdig med min stilling, sagde han til Ekstra Bladet og fortsatte:

- Den sag har forfulgt mig lige siden. Jeg blev smidt ned i 159 lig, og det er slet ikke antallet af lig, der har ødelagt mit liv. Det var den måde, ligene så ud. 

DF om Scandinavian Star: 'Skal stilles til ansvar'

DF om Scandinavian Star: 'Skal stilles til ansvar' Stort kendskab til passagerskibe
Selv om Thue Jensen ikke har ønsket at udpege de to mistænkte gerningsmænd, giver han på søndagens pressemøde en længere forklaring på, hvordan de to mistænkte besætningsmedlemmer antændte den tragiske dødsbrand.

- Branden var nøje planlagt og udført af en eller flere brandstiftere, som havde indgående kendskab til passagerskibe og brandforløb. Og det var helt bevidst, at der blev udført sabotage mod et hydraulikrør, som var med til at skabe branden, siger Flemming Thue Jensen og fortsætter:

- Da jeg begynder at arbejde med det her privat, så falder brikkerne på plads. Den der startede hovedbranden var også ham, der startede hydraulikolie-branden. Det kan ikke være anderledes, siger han.

Enke til Scandinavian Star-mistænkt: - Hvorfor står han først frem nu

Dagens pressemøde har fået både Enhedslisten og Dansk Folkeparti til at foreslå, at man genåbner sagen. Ekstra Bladet har efterfølgende fået denne reaktion fra justitsminister Søren Pind:

- Norsk politi genoptog som bekendt sin efterforskning af Scandinavian Star-sagen i 2014, og den efterforskning er fortsat i gang. Den danske rigsadvokat stillede i den forbindelse alt materiale til rådighed og har også bistået nordmændene med at gennemføre afhøringer og andre efterforskningsskridt i Danmark, siger Søren Pind i et skriftligt svar til Ekstra Bladet.

- Jeg vil følge sagens udvikling, og de danske myndigheder vil naturligvis medvirke til, at de oplysninger, der er sat fokus på her i weekenden, kan indgå fuldt ud i efterforskningen, lyder det fra justitsminister Søren Pind.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby