Intern mail afslører krise hos partypolitiet

Direktøren for Nordsjællands Politi erkender nu, at kredsens omdømme har lidt skade efter Ekstra Bladets historier om corona-skandalen udløst af festende politifolk og anklagere

Her ses politidirektør Jens-Christian Bülow, da han i september sidste år formanede borgerne om at stramme op for at bremse corona-smitten. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Her ses politidirektør Jens-Christian Bülow, da han i september sidste år formanede borgerne om at stramme op for at bremse corona-smitten. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Følg Krimi

Deltog du i festlighederne, er du blevet smittet, eller har du oplysninger om skandalen, så kontakt os her.

Jens-Christian Bülow erkender nu, at festlighederne i visse dele af Nordsjællands Politi har skadet kredsens renommé.

Han har i adskillige mails til Ekstra Bladet nægtet at forholde sig til, at flere medarbejdere føler sig decideret dårligt behandlet og ført bag lyset i forbindelse med, at kollegers sociale sammenkomster har udløst en corona-eksplosion.

Ved indgangen til påsken har han og den øvrige ledelse dog sendt en lang mail til medarbejderne, hvor der løftes en anelse på låget for, hvordan man forholder sig til skandalen.

'Borgerne har med rette nogle forventninger til, hvordan vi som ansatte i politiet bør opføre os, og det er nogle forventninger, der er højere end til mange andre faggrupper. Jo højere forventningerne til os er, jo mere tydeligt fremstår det, hvis ikke vi lever op til dem', lyder det blandt andet.

'Vi er som kreds derfor nu nødt til at arbejde på at få genoprettet vores omdømme, som givet har lidt skade af sagen. Det kommer til at tage tid, men vi er sikre på, at vi ved fælles hjælp vil lykkes', fortsætter mailen.

På Station Syd i Gentofte har man lukket for ekspeditionen som følge af corona-skandalen. Foto: Henning Hjorth
På Station Syd i Gentofte har man lukket for ekspeditionen som følge af corona-skandalen. Foto: Henning Hjorth
 

Ikke alle har festet
Ekstra Bladet har i en stribe afsløringer beskrevet, hvordan politifolk og anklagere har festet sammen, smittet hinanden med coronavirus og derudover smittet andre kolleger på arbejdspladsen.

Det erkender politiledelsen i mailen, hvori man lægger vægt på, at ikke alle smittede har deltaget i sociale sammenkomster:

'Som oplyst på POLintra er vi i den forbindelse blevet bekendt med, at en række medarbejdere har mødtes i privat regi til sociale sammenkomster, og at en del medarbejdere som følge derfra blev smittet med Covid-19. Vi kan imidlertid med sikkerhed sige, at langt fra alle smittede medarbejdere eller medarbejdere i karantæne har deltaget i de pågældende sociale arrangementer'. 

Som følge af smitteeksplosionen blev ekspeditionen på Station Syd i Gentofte lukket, ligesom alle medarbejdere på samtlige politistationer skal bære mundbind, når de bevæger sig væk fra deres kontorer. Kantinerne er også lukket.

Station Nord i Helsingør er arbejdsplads for politifolk og anklagere fra Nordsjællands Politi. Flere medarbejdere er blevet smittet med coronavirus, efter at nogen var til fest med blandt andre politifolk fra Station Syd i Gentofte. Foto: Jan Sommer
Station Nord i Helsingør er arbejdsplads for politifolk og anklagere fra Nordsjællands Politi. Flere medarbejdere er blevet smittet med coronavirus, efter at nogen var til fest med blandt andre politifolk fra Station Syd i Gentofte. Foto: Jan Sommer
 

Rigsadvokaten inddraget
Hvilke konsekvenser skandalen måtte få for de anklagere og politifolk, som vurderes at have spredt coronavirus i Nordsjælland, er endnu ikke afklaret:

'Vi er fortsat ved at klarlægge sagen om smitteudbruddet, og der er derfor endnu ikke taget stilling til, hvad den måtte give anledning til for de involverede medarbejdere. Vi har i den forbindelse inddraget Rigspolitiet og Rigsadvokaten til at vurdere det videre forløb i sagen', oplyses det i mailen, som er underskrevet af Pauline, Søren, Mogens og Jens-Christian.

Der er tale om chefanklager Pauline Popp-Madsen, chefpolitiinspektør Søren Thomassen, stabschef Mogens Hendriksen og politidirektør Jens-Christian Bülow.

Direktør for partypolitiet: Fra nødløgn til Nordsjælland

Voldtægtssager udsat
Sidstnævnte har siden Ekstra Bladets første afsløring af festlighederne nord for København udelukkende ønsket at besvare spørgsmål skriftligt og har måske derfor ikke hver gang svaret lige fyldestgørende.

For eksempel er bekræftelserne af, at der har fundet sociale arrangementer sted under coronanedlukningen, kommet drypvis, når Ekstra Bladet har fremlagt nye oplysninger.

Ekstra Bladet afslører corona-skandale

Ekstra Bladets forside 19. marts 2021.
Ekstra Bladets forside 19. marts 2021.
 

Ekstra Bladet afslørede onsdag 17. marts, at en fest med deltagere af politifolk og anklagere fra Nordsjællands Politi har medført hjemsendelse af at stort antal medarbejdere ved Nordsjællands Politi – både politibetjente og anklagere fra henholdsvis politistationen i Gentofte og Helsingør.

Torsdag erkendte politidirektøren over for Ekstra Bladet, at der retteligt har været afholdt to sammenkomster 5. og 6. marts med henholdsvis 14 og seks deltagere.

Adskillige har herefter været i karantæne, og over 30 personer blev konstateret smittet med den virus, som myndighederne gør alt for at holde nede.

Det sker eksempelvis ved hjælp af de såkaldte Romeo-patruljer, som blandt andet kører rundt i nattelivet og under coronakrisen har fået travlt med at håndhæve regeringens restriktioner. Det er blandt andet forsamlingsforbuddet, der umuliggør en god fest.

Pizza-arrangement
Senere Ekstra Bladet afsløre, at der havde været endnu en sammenkomst.

En uge før - fredag 12. marts - hyggede ti medarbejdere fra nabo-politikredsen Københavns Vestegns Politi sig til et privat pizza-arrangement. Med til sammenkomsten var også en kollega fra Nordsjællands Politi.

Medarbejderen fra Nordsjællands Politi blev siden konstateret smittet med corona.

På den baggrund blev alle de implicerede fra Københavns Vestegns Politi, der mødte på arbejde, hjemsendt og testet. Heldigvis var ingen smittet.

I Nordsjælland har man tilsyneladende formået at inddæmme smitten, og tallet er nedadgående.

Til at begynde med oplyste Jens-Christian Bülow blandt andet, at op mod ti retsmøder som følge af smitteudbruddet var udsat. Efterfølgende modtog Ekstra Bladet en korrigering. Der var nu rettelig tale om en udsættelse af 'retsmøder svarende til knap 11 hele retsdage'.

'Retsmøderne fordeler sig på 10 bødesager, 13 domsmandssager og 7 tilståelsessager. To af retsmøderne ligger efter den 18. marts – henholdsvis den 22. og 23. marts', lød det.

Få dage efter kunne Ritzau imidlertid afsløre, at 30 retssager er udsat.

30 retssager udsat hos partypolitiet

En aktindsigt viser, at det blandt andet drejer sig om 17 sager om overtrædelse af straffeloven, herunder sager om voldtægt, grov vold og uagtsomt manddrab.

Ekstra Bladet har stadig ikke fået svar på, hvor mange mennesker, der reelt er blevet smittet med coronavirus som følge af de sociale sammenkomster. Altså eksempelvis familiemedlemmer, som uforvarende er blevet smittet af medarbejdere ved Nordsjællands Politi, der er blevet syge, fordi mødte op på deres arbejdsplads.

Læs hele den interne mail her:

Intern mail om corona-skandale i Nordsjællands Politi

Kære ledere og medarbejdere

Som bekendt her de seneste uger været et smitteudbrud i Nordsjællands Politi, som blandt andet her medført, at borgerekspeditionen på Station Syd måtte lukkes, og at et antal medarbejdere måtte hjemsendes. Det har skabt en del medieopmærksomhed, og derfor har vi Øverste Ledelse den seneste uges tid skullet bevare en række spørgsmål fra medierne, herunder hvad årsagen til det pludselige smitteudbrud var.

Som oplyst på POLintra er vi i den forbindelse blevet bekendt med, at en række medarbejdere har mødtes i privat regi til sociale sammenkomster, og at en del medarbejdere som følge derfra blev smittet med Covid-19. Vi kan imidlertid med sikkerhed sige, at langt fra alle smittede medarbejdere eller medarbejdere i karantæne har deltaget i de pågældende sociale arrangementer.  

De private sammenkomster er efter det oplyste forgået i private hjem, og derfor er forsamlingsforbuddet ikke overtrådt. Men Covid-19 begrænser lige nu alle i Danmark, og borgerne har med rette nogle forventninger til, hvordan vi som ansatte i politiet bør opføre os, og det er nogle forventninger, der er højere end til mange andre faggrupper. Jo højere forventningerne til os er, jo mere tydeligt fremstår det, hvis ikke vi lever op til dem. Vi er som kreds derfor nu nødt til at arbejde på at få genoprettet vores omdømme, som givet har lidt skade af sagen. Det kommer til at tage tid, men vi er sikre på, at vi ved fælles hjælp vil lykkes.

Her til morgen blev antallet af medarbejdere smittet med Covid-19 opgjort til 21, mens ingen medarbejdere længere er i karantæne. Sammenlignet med tallene fra sidste uge, tyder det på, at det er lykkedes os at inddæmme smitten med de forholdsregler, vi var nødsaget til at indføre i starten af sidste uge.

Tirsdag efter påske vil vi i Øverste Ledelse mødes for at vurdere, om påskens smittetal giver anledning til at lempe på de interne forholdsregler. Det drejer sig om nedlukningen af borgerekspedition på Station Syd, lukningen af kantinerne samt kravet om brug af mundbind eller visir, når man bevæger sig rundt på Nordsjællands Politis lokationer. Herefter vil I blive informeret om, hvad vores vurdering af smittetallene giver anledning til.

Vi er fortsat ved at klarlægge sagen om smitteudbruddet, og der er derfor endnu ikke taget stilling til, hvad den måtte give anledning til for de involverede medarbejdere. Vi har i den forbindelse inddraget Rigspolitiet og Rigsadvokaten, til at vurdere det videre forløb i sagen.

Formentlig kender vi alle nogen, der har været eller stadig er ramt af Covid-19, og det er bestemt ikke en ønskværdig situation for hverken de sygemeldte eller de medarbejdere, der lige nu må løbe stærkere for at få enderne til at mødes. Vi ønsker alle de smittede nogle milde forløb og en rigtig god bedring.

Derudover ønskes I alle en rigtig god påske, uanset om I møder ind på vagt eller kan holde fri.

Med venlig hilsen

Pauline, Søren, Mogens og Jens-Christian

Dyk ned i skandalen her:

Pia K. om politiskandale: Jeg vil også feste

Politifolk og anklagere festede: Corona-skandale i Nordsjælland

Hård kritik af politifester: 'Kodylt dumt'

Foldboldfans håner partypolitiet

Corona-skandale vokser: Politifolk fra flere kredse holdt 'pizza-arrangement'

Afsløring: To fester bag coronaskandale hos politiet

Festlig politikreds lod bøderne regne i partybus: - Komisk og pinligt

Efter festen: Politi lukker for borgere

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind