Irak dømmer 24 personer til døden for soldater-massakre

24 personer straffes med døden for at have slået omkring 1700 soldater ihjel på en base nær byen Tikrit

En irakisk domstol har dømt 24 personer til døden for at have deltaget i nedslagtningen af flere hundrede soldater på en tidligere amerikansk militærbase under en Islamisk Stat-offensiv sidste år.

Omkring 1700 soldater, størstedelen shiamuslimer, blev dræbt i Camp Speicher nær byen Tikrit, da den sunnimuslimske militante gruppe Islamisk Stat hærgede det nordlige Irak sidste sommer.

De 24 mænd, som alle har irakisk statsborgerskab, blev dømt efter Iraks terrorlovgivning.

Alle 24 afviser imidlertid, at de var involveret i massakren, som blev begået i løbet af de første dage af Islamisk Stats store offensiv i Irak.

Yderligere fire anklagede blev frifundet.

Under retssagen viste dommeren grynede billeder fra videooptagelser af massakren og spurgte de tiltalte, om det var dem på billederne.

Flere af de anklagede siger, at de slet ikke var i nærheden af Tikrit den pågældende dag, mens andre aldrig har haft adgang til en advokat.

- Vi undersøger stadig detaljerne i sagen, men Speicher-sagen viser tegn på at være en af de uretfærdige retssager, hvor tusinder af terroranklagede i Irak er blevet idømt lange fængselsstraffe eller dødsdomme, skriver Amnesty International i en udtalelse.

Menneskeretsorganisationen tilføjer, at flere tilståelser tilsyneladende er tvunget ud af de tiltalte med brug af tortur.

Irakiske soldater og shiamilitser generobrede Tikrit fra Islamisk Stat for cirka tre måneder siden.

I den forbindelse har man kunnet begynde udgravninger i området, hvor man mener, at ligene af de mange dræbte soldater befinder sig i massegrave.

Hidtil er omkring 600 lig fundet i gravene.

Sidste år offentliggjorde Islamisk Stat videooptagelser, der viser nogle af de tilfangetagne soldater, som bliver skudt og skubbet i Tigris-floden.