Irakere kæmper videre for danske styrkers torturansvar

Fire retsmøder i Østre Landsret skal afgøre, om irakeres sag mod Forsvarsministeriet kan få lov at fortsætte

Følg Krimi

Selv om den danske deltagelse i Irakkrigen efterhånden ligger en årrække tilbage, er det moralske regnskab endnu ikke gjort op.

23 irakere håber fortsat på, at den danske stat kan gøres ansvarlig for den tortur, de hævder at have været udsat for tilbage i 2004.

De egentlige overgreb blev ifølge sagsøgerne primært begået af irakisk politi. Men da anholdelserne var foranlediget af danske soldater, kræver hver af de 23 irakere nu en godtgørelse på 60.001 kroner af Forsvarsministeriet.

Det sker imidlertid langt fra uden modstand.

Forsvarsministeriet afviser således at stå til ansvar for irakernes pinsler og hævder i øvrigt, at sagen har overskredet sidste salgsdato.

Netop striden om forældelse er derfor det primære spørgsmål, som Østre Landsret over fire retsmøder, der startede tirsdag, skal forsøge at besvare.

På vegne af de 23 irakere påpeger advokat Christian Harlang, at en anklage om tortur er så alvorlig, at den på trods af mange år på bagen ikke bør kunne forkastes.

Hvis de tre landsdommere alligevel vurderer, at tortursager godt kan forældes, mener advokaten, at de konkrete omstændigheder i netop denne sag er så graverende, at hans klienter trods alt har krav på rettens behandling af sagen.

De påståede overgreb tager sit udspring i en stor aktion under navnet Operation Green Desert, der foregik nær Basra i det sydlige Irak i november 2004.

Det var her, de 23 irakere blev anholdt af danske soldater, inden de blev udleveret og angiveligt torteret af irakiske myndigheder.

Operationen har i de seneste år været meget omtalt, blandt andet fordi Forsvaret først hævdede, at der ikke fandtes videooptagelser fra tilfangetagelsen.

Det viste sig senere at være usandt.

I tirsdagens retsmøde var advokat Christian Harlang derfor i stand til at fremvise en video, hvor man ser en gruppe uniformsklædte mænd tilsyneladende tæske løs på en eller flere af de tilfangetagne irakere.

En kommission havde egentlig fået til opgave at granske de danske soldaters arbejde i Irak. Men Venstre-regeringen har besluttet at stoppe kommissionens arbejde.

/ritzau/

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?